Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

(ΦΩΤΟ) Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του Ι.Ν της Παναγίας Ψιανών - Η πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

Η πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο -ανακαινισμένο- θρησκευτικό μνημείο του Ι.Ν. του Γενεσίου της Θεοτόκου (Παναγία), στα Ψιανά, τελέστηκε το περασμένο Σάββατο (25/8), με αφορμή την αποπεράτωση των εργασιών αποκατάστασης του, που ανέλαβε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας & Ευρυτανίας, στο πλαίσιο συνεργασίας με τη Μητρόπολη Καρπενησίου. Χοροστάτησε ο Μητροπολίτης κ. Γεώργιος και το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ευρυτανίας κ. Άρης Τασιός και ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης.

3

 

Την Εφορεία εκπροσώπησε η Προϊσταμένη του τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της ΕΦΑΦΕ κ. Ιωάννα Μανωλούδη, η οποία έκανε συνοπτική παρουσίαση του μνημείου και των εργασιών της αποκατάστασης που πραγματοποιήθηκαν σε αυτό.

Από το 1900

Ο Ι.Ν. της Παναγίας Ψιανών είναι χαρακτηρισμένος ως μνημείο που χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας από το 1998. Η εντοιχισμένη λίθινη πλάκα, στα δεξιά της κυρίας εισόδου, μαρτυρεί το έτος κατασκευής (ή επισκευής) του ναού στο 1900. Πρόκειται για λιθόκτιστη, μονόχωρη βασιλική με γενικές εξωτερικές διαστάσεις 8,37 Χ 14,10 μ. Το μνημείο είχε υποστεί εκτεταμένες φθορές ειδικότερα στην τοιχοποιία και τη στέγη του, αποτέλεσμα είτε σεισμικής δραστηριότητας, είτε περιβαλλοντικών δράσεων.

 

Οι εργασίες

Όπως αναφέρει η Εφορεία Αρχαιοτήτων, οι εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης του ναού, οι οποίες άρχισαν το 2016, ολοκληρώθηκαν κατ’ εφαρμογή της εγκεκριμένης μελέτης του Πασχάλη Ανδρούδη (Δρ, DEA Βυζαντινής Αρχαιολογίας, ΜΑ Αναστηλωτής Α.Π.Θ), με την επίβλεψη του αρχιτέκτονα μηχανικού Αθανασίου Στερόπουλου. Η υποδειγματική αποκατάσταση του μνημείου είναι έργο του τεχνίτη πέτρας, Κώστα Μαντζιούτα, προέδρου της κοινότητας Μεγάλου Χωριού Ευρυτανίας και του συνεργείου του.

1

Η αποκατάσταση πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, μετά από γενναιόδωρη χορηγία προς την Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού, του κ. Κώστα Δ. Ασημάκη, ο οποίος γεννήθηκε και ανδρώθηκε στα Ψιανά. Στο έργο συνέδραμαν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Καρπενησίου με υλικοτεχνική υποδομή καθώς και η Ιερά Μονή Προυσού.

2

4