Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2019

ev media-logo

Πυρετός σε νομαρχία και δήμους. Σε 155 υπαλλήλους στην Ευρυτανία το εκλογικό επίδομα

Στον δήμο Καρπενησίου εργάστηκαν υπερωριακά 107 υπάλληλοι, στον δήμο Αγράφων περίπου 30, ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα (πρώην νομαρχία) Ευρυτανίας 18 υπάλληλοι. Εξαντλητικά ωράρια για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η εκλογική διαδικασία.

ekloges 2odimotiko

Οι φετινές εκλογές, εκτός από τις κρισιμότερες από τη μεταπολίτευση και μετά, όπως έχουν χαρακτηριστεί, εμφάνιζαν ακόμη μία ιδιαιτερότητα για την Ευρυτανία. Ήταν και οι πολυπληθέστερες, από πλευράς συμμετοχής υποψηφίων, με 48 υποψήφιους βουλευτές, ενταγμένοι σε 24 κόμματα

Οι δύο δήμοι, Καρπενησίου και Αγράφων, αλλά και η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, επιστράτευσαν, όπως βέβαια σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, μία μεγάλη ομάδα υπαλλήλων τους, λόγω των αυξημένων αναγκών.

Γενικότερα, οι υπάλληλοι των αυτοδιοικήσεων εργάζονται σε διαδοχικές 8ωρες βάρδιες, από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 11:00 το βράδυ.{div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 εικόνα)}{/div}

Στους δήμους του νομού, το συγκεκριμένο ωράριο εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια όλης της τελευταίας εβδομάδας, μέχρι και την Κυριακή των εκλογών, ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας θα διαρκέσει σχεδόν για έναν μήνα, μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας
Ειδικότερα, στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, με υπερωριακό ωράριο θα απασχοληθούν 18 δημόσιοι υπάλληλοι, σε βάρδιες από το πρωί μέχρι και τις 11:00 το βράδυ.

Την ημέρα των εκλογών, Κυριακή 6 Μαΐου 2012, οι υπάλληλοι απασχολήθηκαν όλη την ημέρα μέχρι και το πρωί της Δευτέρας 7 Μαΐου.

Οι εργαζόμενοι στην πρώην νομαρχία εργάστηκαν υπερωριακά -και με ζήλο είναι η αλήθεια- ενώ εξαιρετική ήταν η βοήθεια του τμήματος δικτύων της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, με την εφαρμογή της ον λάιν μετάδοσης των αποτελεσμάτων.

Σε σχετική απόφαση που έχει υπογραφεί, για την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, που έχει και την ευθύνη συλλογής και μετάδοσης των αποτελεσμάτων, η περίοδος για την υπερωριακή εργασία λόγω εκλογών, καθορίστηκε από τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2012 και μέχρι τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2012.

Η επιπλέον αμοιβή ως εκλογικό επίδομα των εργαζομένων εχει ήδη καθοριστεί στα 1.700 ευρω μικτά ο καθενας. Διαβάστε εδώ σχετικό ρεπορτάζ

Εξάλλου, με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, έχουν ήδη εκταμιευθεί για την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας 7.700 ευρώ για γραφική ύλη για τις ανάγκες των εκλογών.

Δήμοι Ευρυτανίας
Στον δήμο Καρπενησίου, ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων που απασχολήθηκαν κατά την περίοδο των εκλογών είναι 107 άτομα, τα οποία εργάστηκαν σε 8ωρες βάρδιες, ακόμη και την Πρωτομαγιά, από το πρωί μέχρι τις 11:00 το βράδυ.

Ο κάθε υπάλληλος βρέθηκε σε κάποιο από τα 70 εκλογικά κέντρα του δήμου. Ανήμερα των εκλογών, οι υπάλληλοι απασχολήθηκαν όλη την ημέρα και μέχρι τις 5:00 το πρωί της επομένης. Το κόστος των υπερωριών ανέρχεται στις 10.385 ευρώ, ενώ κάθε δημοτικός υπάλληλος θα εισπράξει περίπου 95 ευρώ μεικτά.

Αντίστοιχα, στον δήμο Αγράφων, για την ολοκλήρωση και την ομαλή λειτουργία της εκλογικής διαδικασίας, έχουν χρησιμοποιηθεί περίπου 30 δημοτικοί υπάλληλοι. Αν και η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών προέβλεπε 78 άτομα, δεν υπολόγισαν ότι ο δήμος Αγράφων... δεν διαθέτει τόσο διοικητικό προσωπικό.

Χαρακτηριστικό είναι δε, ότι για να καλυφθούν και τα 51 εκλογικά τμήματα του δήμου Αγράφων, την Κυριακή των εκλογών επιστρατεύθηκαν ακόμη και αιρετοί, δηλαδή ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι, αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι.

Ο τρόπος που θα πληρωθούν οι δημοτικοί υπάλληλοι δεν έχει ξεκαθαρίσει, ενώ τα ωράρια είναι τα προαναφερόμενα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Χάρη στις προσπάθειες των υπαλλήλων και τον συντονισμό τους από τις πολιτικές και διοικητικές αρχές, η εκλογική διαδικασία έληξε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Το κράτος διανύει περίοδο σφιχτής λιτότητας και τα χρήματα που έχουν διατεθεί μάλλον δεν ικανοποιούν τους υπαλλήλους.