Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

(BINTEO) Ανησυχία για το Γεφύρι του Μανώλη. Διάβρωση σε τμήμα τείχους του μνημείου - Δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Αρ. Τασιού

Με τίτλο «Το Μνημείο Γέφυρα Μανώλη τίθεται υπό κατάρρευση» και υποσημείωση «εξαιρετικά επείγον», ο Σύλλογος Φίλων Γέφυρας Μανώλη έστειλε επιστολή με παραλήπτη τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη ώστε να τον ενημερώσει σχετικά με την αναγκαιότητα λήψης μέτρων στο ιστορικό μνημείο, που πρόσφατα υπέστη φθορά στη λιθοδομή του.gefyri-manoli-fthora1

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του συλλόγου κ. Γρηγόρη Φέρρα, «σημειώθηκε κατάρρευση σε μεγάλο βαθμό του τείχους της ανατολικής πλευράς της γέφυρας», εξέλιξη που δεν είχε προβλεφθεί. Το γεφύρι έχει τεθεί έκτοτε σε «άμεσο κίνδυνο», επισημαίνεται, και πλέον είναι αναγκαίες «επείγουσες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης των βάθρων».

Καθησυχάζει ο Τασιός

Τα «Ευρυτανικά Νέα» επικοινώνησαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ευρυτανίας κ. Αριστείδη Τασιό και ζήτησαν την άποψή του επί του ζητήματος. Όπως σημείωσε, πριν 2 χρόνια είχε πραγματοποιηθεί αυτοψία στο μνημείο από κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού, την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Θεσσαλίας & Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας (με έδρα τον Βόλο), την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας-Ευρυτανίας (έδρα τη Λαμία), της Αντιπεριφέρειας, του δήμου Αγράφων κ.α.

«Το μνημείο είναι κατά τα 2/3 του θαμμένο μέσα στα φερτά υλικά και τη λάσπη που έχουν εναποτεθεί από την κατασκευή της Λίμνης και έπειτα», ανέφερε και πρόσθεσε πως «σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, το μνημείο δεν κινδυνεύει όσον αφορά στο ενδεχόμενο κατάρρευσης της γέφυρας».

«Βέβαια», προσθέτει, «οποιαδήποτε διάβρωση δεν βοηθά, προφανώς, στη στατικότητα της γέφυρας». Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στις εργασίες διευθέτησης της κοίτης του Αγραφιώτη που έγιναν το 2017 στο συγκεκριμένο σημείο (ώστε να μην επιβαρύνεται το γεφύρι με νερά και φερτά υλικά) και τόνισε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ενημερωθεί ήδη για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το γεφύρι -και αναμένεται η απάντησή τους. «Παρακολουθούμε το ζήτημα», κατέληξε.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Γεφύρι χρονολογείται από το 1659. Έχει άνοιγμα τόξου 20 μέτρα και ύψος 15μ, ενώ το μήκος του καταστρώματός του φθάνει τα 54μ και το πλάτος του τα 2,5μ.

Bίντεο από τις 10 Σεπτέμβρη. Η διάβρωση στο ανατολικό τμήμα του γεφυριού είναι εμφανής (πηγή: Γιάννης Μπουμπουρής)