Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Ο κίνδυνος στις σκεπές... Στα σπίτια του Ξηριά το καρκινογόνο ΕΛΕΝΙΤ. Αυξημένα κρούσματα και ύποπτοι θάνατοι στο Καρπενήσι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ 12/9/2018 (Αρ. Φύλλου 819)

Τα "Ευρυτανικά Νέα" επαναφέρουν στην επικαιρότητα το θέμα αντικατάστασης των στεγών των σπιτιών στον Ξηριά, που είναι κατασκευασμένες από αμίαντο, με ευθύνη της πολιτείας. Αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα η προάσπιση της υγείας των πολιτών που το κράτος αρνείται να εφαρμόσει στη “λαϊκή” συνοικία του Προφήτη Ηλία, στο Καρπενήσι. Οι κάτοικοι ετοιμάζουν προσφυγή στη δικαιοσύνη.ktel-amiantos1

Η επικινδυνότητα του υλικού αποδεικνύεται από τον τρόπο απομάκρυνσής του που επιβάλλεται από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας. Η φωτογραφία αρχείου είναι από την απομάκρυνση του αμιάντου στο κτήριο του ΚΤΕΛ Καρπενησίου. Η προστασία των εργατών επιβάλλει να φορούν ειδικές, ολόσωμες στολές για την αποφυγή εισπνοής θραυσμάτων του αμιάντου από την απομάκρυνση του ΕΛΕΝΙΤ.


Παρά τα λεγόμενα των αυτοδιοικητικών, ότι θα ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ η αντικατάσταση της στέγης όσων σπιτιών είναι κατασκευασμένες από αμίαντο, καμία ενέργεια δεν έγινε.  Μάλιστα, δεν έγινε ούτε καν προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή.

Ωστόσο, το κράτος είναι υποχρεωμένο να προασπίσει τη δημόσια υγεία. Κάτι που πεισματικά αρνείται για τον Προφήτη Ηλία Καρπενησίου, τη μεγαλύτερη συνοικία της πόλης, με περισσότερους από 3000 μόνιμους κατοίκους με σκεπές στα σπίτια τους κατασκευασμένες από αμίαντο.

Και είναι αυτό το ίδιο το κράτος, η τότε ΜΟΜΑ, που παρέδωσε τα "προκατασκευασμένα" σπίτια στον Ξηριά, τη δεκαετία του ‘70 και τα διέθεσε άρον - άρον στους τότε σεισμόπληκτους κατοίκους, μάλιστα όχι δωρεάν, αλλά με κόστος περίπου 80.000 δρχ τότε.

Οι στέγες όλων των σπιτιών κατασκευάστηκαν από αμίαντο, το "μοναδικό σε ιδιότητες" υλικό που αντέχει σε αντίξοες εξωτερικές συνθήκες. Τότε, ωστόσο, η επικινδυνότητα του αμιάντου δεν ήταν γνωστή, αυτό έγινε μετά από χρονιά με τον πιο τραγικό τρόπο.

Μετά από επιβεβαιωμένες έρευνες δεκαετιών, ο αμίαντος που περιέχεται στις πλάκες ΕΛΕΝΙΤ, αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αφού μπορεί με τη συχνή έκθεση και εισπνοή, να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στους πνεύμονες.

Είναι τραγική η ιστορία του ελληνικού εργοστασίου παραγωγής ΕΛΕΝΙΤ στη Χαλκίδα, το μοναδικό στην Ελλάδα εργοστάσιο που κατασκεύαζε τα πάνελ που έχουν τοποθετηθεί στα σπίτια -όχι μόνο του Προφήτη Ηλία Καρπενησίου αλλά και σε δεκάδες άλλους οικισμούς στην Ελλάδα.

Αμίαντος στις στέγες

Στον Ξηριά Καρπενησίου, πολλοί κάτοικοι προχώρησαν μόνοι τους στην αντικατάσταση του υλικού από τις στέγες των σπιτιών τους. Ωστόσο, σε περισσότερα από 150 σπίτια σήμερα, οι σκεπές είναι κατασκευασμένες από το επικίνδυνο υλικό.

Μετά από 40 χρόνια, ο αμίαντος ήδη αποσαθρώνεται, απελευθερώνοντας στον αέρα ίνες αμίαντου, προκαλώντας δικαιολογημένα την ανησυχία των πολιτών. Στον Ξηριά, ειδικότερα, τους καλοκαιρινούς μήνες, οι στέγες  τρίβονται επικίνδυνα.

Λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, οι πολίτες αδυνατούν να προβούν σε αντικατάσταση του επικίνδυνου αμιάντου με άλλα υλικά, με αποτέλεσμα να εκτίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η υγεία των ενοίκων, τόσο αυτών που οι στέγες είναι κατασκευασμένες από αμίαντο, όσο και των ενοίκων των γειτονικών κτηρίων.

profitis-ilias-xirias1

Άποψη του Προφήτη Ηλία από ψηλά. Σε περισσότερα από 150 σπίτια σήμερα, οι σκεπές είναι κατασκευασμένες από αμίαντο

Το αίτημα των πολιτών του Προφήτη Ηλία είναι απολύτως δίκαιο. Είναι χρέος της πολιτείας η προάσπιση της υγείας των πολιτών, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το Ελληνικό Σύνταγμα. Το κράτος ήταν εκείνο που εγκατέστησε στα σπίτια των πολιτών το καρκινογόνο υλικό και υποχρεούται στην αντικατάστασή του, χωρίς επιβάρυνση του πολίτη.

Εξάλλου, η ίδια η πολιτεία αναγνώρισε τις κακοτεχνίες αυτών των σπιτιών και τη δεκαετία του ‘80 ενέταξε ένα νομαρχιακό  πρόγραμμα χρηματοδότησης των κατοίκων για την ενίσχυση της θερμομονωτικής προστασίας των οικιών.

Το αίτημα των κατοίκων σήμερα είναι να αποφασιστεί άμεσα η απομάκρυνση του αμιάντου. Η αντικατάσταση του επικίνδυνου υλικού θα μπορούσε να γίνει με την ανακήρυξη ενός χρηματοδοτικού προγράμματος στα πρότυπα του "Εξοικονομώ κατ’ οίκον", με 100% επιδότηση αντικατάστασης του υλικού ή ακόμη και με συνολικό πρόγραμμα ενταγμένο στο ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες των "Ευρυτανικών Νέων", ετοιμάζεται μεγάλη κινητοποίηση των κατοίκων του Προφήτη Ηλία -ήδη βρίσκονται σε συλλογή υπογραφών- ώστε να υπάρξει μαζική προσφυγή στη δικαιοσύνη και να υποχρεωθεί η πολιτεία να αντικαταστήσει το επικίνδυνο υλικό.