Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Από το Καρπενήσι, στις γειτονιές της Ευρώπης. Μετά το 3ο Δημοτικό, και το 1ο Δημοτικό Σχολείο ξεκινάει την ευρωπαϊκή του πορεία

Σε νέα διετή πρότζεκτ του προγράμματος Εράσμους+, χρηματοδοτούμενα εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συμμετάσχουν δύο από τα τέσσερα δημοτικά σχολεία της πόλης του Καρπενησίου. Μαθητές και εκπαιδευτικοί από το 1ο και 3ο Δ.Σ. θα επισκεφθούν και θα γνωρίσουν χώρες της Ευρώπης.1o-dimotiko-erasmus-daskaloi1

Εκπαιδευτικοί του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου, που μετέχουν στο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί τα επόμενα δύο χρόνια

Το όραμα ενός ενιαίου ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού χώρου φαίνεται ότι στηρίζει αναφανδόν η εκπαιδευτική κοινότητα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ευρυτανίας, καθώς δύο από τα τέσσερα δημοτικά σχολεία της πόλης μας συμμετέχουν σε νέα διετή πρότζεκτ του προγράμματος Εράσμους+ τα οποία χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για το 1ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου, διευθυντές των οποίων είναι ο Σιδέρης Μοτσιόλας και ο Δημήτρης Αντωνίου, αντίστοιχα.

Σε πέντε χώρες το 3ο Δημοτικό

Πιο συγκεκριμένα, το 3ο Δημοτικό, συνεχίζει χτίζοντας στην μεγάλη του εμπειρία, με ένα πρόγραμμα που αφορά την Φιλαναγνωσία και έχει τον τίτλο Rainbow (Ουράνιο Τόξο). Τις δράσεις του συντονίζει η καθηγήτρια Αγγλικών κα Τσιαμτσιούρη ενώ στην παιδαγωγική ομάδα συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί Κωνσταντίνα Μπάρλα, Χριστίνα Ξώλια, Στέλλα Ντούσιου και Θεοδώρα Τζιοβάρα. Στο πλαίσια του προγράμματος εκπαιδευτικοί και μαθητές θα επισκεφθούν πέντε ευρωπαϊκές χώρες, την Ισπανία, την Κροατία, την Πολωνία, τη Γερμανία και την Φιλανδία η οποία μάλιστα φημίζεται για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους πολίτες της, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πρωτόγνωρη εμπειρία για το 1ο Δημοτικό

 Παράλληλα, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο το αντικείμενο του προγράμματος που θα υλοποιηθεί τα επόμενα δύο χρόνια έχει να κάνει με την Αγωγή Υγείας και ονομάζεται HEAL (Ίασις). Στόχος είναι τα παιδιά σε όλες τις εμπλεκόμενες χώρες να αναπτύξουν δεξιότητες που αφορούν την αντίσταση στις εξαρτησιογόνες ουσίες, την ασφάλεια στο διαδίκτυο, την σωστή διατροφή, την φυσική άσκηση κτλ.

Υπεύθυνη του προγράμματος στο σχολείο είναι η κα Ντίνα Κοντομήτρου, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, ενώ την παιδαγωγική ομάδα αποτελούν οι εκπαιδευτικοί Δήμητρα Αποστολοπούλου, Δήμητρα Βουτσέλη, Βασιλική Γιαννουλάκου, Θεόδωρος Γκαραβέλας, Κατερίνα Καλαντζή, Χριστίνα Κατατσάνου, Ελένη Λυκοκάπη, Βασιλική Μήλα, Αμαλία Μπίκα και Δέσποινα Σικαρίδου.

Συντονιστής του προγράμματος είναι ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων του νομού Διονύσης Παρούτσας ο οποίος και συνέταξε το περιεχόμενο της αίτησης για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες στις οποίες εκτός της Ελλάδας, συμπεριλαμβάνονται η Βουλγαρία, η Λιθουανία, η Τουρκία, η Πολωνία και η Ιταλία.

paroutsas-dionisis1

Ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων του νομού κ. Διονύσης Παρούτσας 

Το πρώτο ταξίδι του 1ου Δημοτικού Σχολείου -στο οποίο θα συμμετάσχουν τρεις (3) μαθητές και τρεις (3) εκπαιδευτικοί- θα πραγματοποιηθεί στην Βουλγαρία, το διάστημα από 11 μέχρι 16 Νοεμβρίου. Συνολικά το ποσό χρηματοδότησης φτάνει τις 21.000 ευρώ, ενώ για το 3ο Δημοτικό η χρηματοδότηση ανέρχεται στις 25.000 ευρώ περίπου.

Αναλυτικό ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της Τετάρτης 19/9/2018