Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Ο «κομήτης των Χριστουγέννων», φωτογραφημένος από το Καρπενήσι στις 7 Δεκεμβρίου, επιλέχθηκε ως η «Επιστημονική Φωτογραφία της Ημέρας»

Τον κομήτη 46P/Wirtanen, γνωστό και ως «κομήτη των Χριστουγέννων», που είναι ορατός αυτή την περίοδο, αποτύπωσε με τη φωτογραφική του μηχανή ο Δημήτρης Δεληγεωργόπουλος, από την αστροφάρμα που διατηρεί, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, στο Καρπενήσι.

komitis-46p-0

Ο κομήτης θα δεσπόζει λαμπερός μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου χαμηλά στον νότιο-ανατολικό ορίζοντα.  Η απόσταση του από την Γη αυτή τη στιγμή είναι 15.727.000 χιλιόμετρα και ο πυρήνας του έχει διάμετρο 1.2 χιλιόμετρα.

Η φωτογραφία του ερασιτέχνη αστρονόμου και προέδρου του συλλόγου "Αρτεμις", με ημερομηνία 7 Δεκεμβρίου 2018, επιλέχθηκε μάλιστα ως η επιστημονική φωτογραφία της ημέρας από τον παγκόσμιο όμιλο πανεπιστημίων URSA, όπως μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Την Κυριακή (16/12) ο κομήτης έφθασε στο κοντινότερο σημείο του από τον πλανήτη Γη, σε απόσταση περίπου 11,6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Ήταν μία από τις δέκα κοντινότερες προσεγγίσεις κομήτη από το 1950 και η 20ή κοντινότερη από τον ένατο αιώνα, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αστρονόμους. Ο κομήτης είχε ανακαλυφθεί από τον Φινλανδο-αμερικανό αστρονόμο Καρλ Βιρτάνεν το 1948.

Οι κομήτες είναι παγωμένα σώματα που στο διάβα τους, ιδίως καθώς πλησιάζουν τον καυτό Ήλιο, απελευθερώνουν αέρια (μεθάνιο, διοξείδιο άνθρακα, αμμωνία κ.α.) και σκόνη με τη μορφή «ουράς». Πιστεύεται ότι είναι φτιαγμένοι από πρωτογενή υλικά, τα οποία είχαν σχηματίσει το ηλιακό μας σύστημα πριν περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Συνήθως έχουν ελλειπτικές τροχιές γύρω από τον Ήλιο, οι οποίες περιοδικά τους φέρνουν πιο κοντά στη Γη, αλλά και πολύ πέρα από τον Πλούτωνα.

Ο 46Ρ/Βιρτάνεν χρειάζεται περίπου 5,4 χρόνια για να ολοκληρώσει μια πλήρη τροχιά γύρω από τον Ήλιο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι συχνότερα ορατός από τη Γη κατά διαστήματα, σε σχέση με άλλους διασημότερους κομήτες (π.χ. του Χάλεϊ).

komitis 46p2