Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

Σε εξέλιξη νέο δίκτυο φυσικού αερίου μήκους 1.130 χλμ. σε 18 πόλεις, μεταξύ αυτών και το Καρπενήσι - Το καλοκαίρι οι ανάδοχοι

Ξεκίνησε το πρόγραμμα επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Αερίου (ΔΕΔΑ) στις πρώτες 18 πόλεις συμπεριλαμβάνεται και το Καρπενήσι. Με χρησιδάνειο ο δήμος Καρπενησίου θα προχωρήσει τα έργα, ενώ ενημέρωση για το φυσικό αέριο ζήτησε με χθεσινή του επιστολή το ΤΕΕ Αν. Στερεάς.fysiko-aerio-arxeio1-0

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Αερίου (ΔΕΔΑ), κ. Σταύρος Ραπτόπουλος, τόνισε ότι εντός της επόμενης πενταετίας, το φυσικό αέριο θα φτάσει σε 18 πόλεις της Στερεάς Ελλάδας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, η πρώτη φάση των έργων περιλαμβάνει την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου κατά 1.130 χλμ. με στόχο να εξυπηρετηθούν σε πρώτη φάση 18 πόλεις (Καρπενήσι, Άμφισσα, Θήβα, Λιβαδειά, Λαμία, Χαλκίδα, Βέροια, Αλεξάνδρεια, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Σέρρες, Κιλκίς, Ορεστιάδα, Καβάλα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Ξάνθη) και σε επόμενη φάση η Καστοριά, το Άργος Ορεστικό και τα Γρεβενά.

Σχετικά με τα τιμολόγια φυσικού αερίου, ανέφερε ότι τόσο το οικιακό, όσο και το εμπορικό τιμολόγιο είναι τα φθηνότερα στην επικράτεια, λόγω της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού μέσω ΕΣΠΑ και της απόσβεσης των παγίων μέσα σε 40 έτη. Το επιχειρησιακό πλάνο της ΔΕΔΑ περιλαμβάνει εντός της επόμενης 20ετίας, σημαντική διείσδυση του φυσικού αερίου, ώστε να καλύπτει το 60% των νοικοκυριών στην Περιφέρεια της χώρας (εκτός Αττικής, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας).

Για τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, ο προϋπολογισμός των έργων φθάνει τα 172 εκατ. ευρώ. Οι σχετικοί διαγωνισμοί αναμένεται άμεσα να προκηρυχθούν,  με στόχο το καλοκαίρι να έχουν αναδειχθεί οι ανάδοχοι των έργων. Ήδη η ΔΕΔΑ υλοποιεί δύο πιλοτικά έργα για 1.200 συνδέσεις σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Λαμία, Χαλκίδα, Κατερίνη, Σέρρες, Θήβα, Κιλκίς και Δράμα.

Η δημοτική αρχή ανέθεσε σε δικηγόρο του Καρπενησίου (τη Δευτέρα 28/1/2019 πληρώθηκε το ένταλμα της δαπάνης του δικηγόρου 396,80 ευρώ), τη νομική εξέταση και τη σύνταξη γνωμοδότησης σχετικά με τη σύμβαση χρησιδανείου με τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου ΑΕ, για τα έργα του δικτύου στο Καρπενήσι.

Στερεά Ελλάδα

Εξάλλου, με έγγραφό του, το ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, που υπογράφει ο πρόεδρος κ. Λυκόπουλος Αθανάσιος με ημερομηνία 28/1/2019, ζητά ενημέρωση από την ΔΕΔΑ, για το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα ξεκινήσουν τα έργα σύνδεσης και επέκτασης των δικτύων φυσικού αερίου στους νομούς Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Φωκίδας και Ευρυτανίας,

Συγκεκριμένα, το ΤΕΕ ζητά  ενημέρωση για τα εξής: “α) Σε ποια φάση βρίσκεται το πρόγραμμα των πιλοτικών συνδέσεων στη Λαμία και με ποιο ρυθμό πραγματοποιούνται; β) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ίδρυσης και λειτουργίας τοπικών γραφείων; γ) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα δημοπρατήσεων και συμβασιοποίησης των έργων επέκτασης δικτύων φυσικού αερίου;”

Δήμος Καρπενησίου

Όπως αποκλειστικά έγραψαν τα "Ευρυτανικά Νέα", ο δήμος Καρπενησίου έχει ήδη επιλέξει δύο σημεία (ένα στην ανατολική πλευρά και ένα στη νοτιοδυτική πλευρά της πόλης), όπου θα εγκατασταθούν οι δύο σταθμοί - δεξαμενές υγροποιημένου φυσικού  αερίου, που θα μεταφέρεται με βυτία από τη Λειβαδιά στο Καρπενήσι, σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Για την κατασκευή του δικτύου στο Καρπενήσι θα απαιτηθούν πολλά έργα που θα προκαλέσουν  αναστάτωση στην καθημερινότητα των πολιτών. Σε πρώτη φάση θα συνδεθούν με το φυσικό αέριο μεγάλες καταναλώσεις και δημόσια κτήρια, όπως ξενοδοχεία, υπηρεσίες υγείας (Νοσοκομείο, Θεραπευτήριο), Αστυνομία κ.λπ. και σε δεύτερη φάση, το δίκτυο θα επεκταθεί στους οικιακούς καταναλωτές στο Καρπενήσι.