Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

(ΦΩΤΟ) Τα Ευρυτανόπουλα κατακτούν τη Ρομποτική! Πανελλήνια διάκριση για την ομάδα του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου (έντυπη)

Περισσότεροι από 2.000 μαθητές και 454 ομάδες από όλη την Ελλάδα έλαβαν μέρος στον μεγάλο τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019, που διεξήχθη -από τη WRO HELLAS- το Σάββατο 16 Μαρτίου, στο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος και κήρυξε την έναρξη του διαγωνισμού σε ένα κατάμεστο γήπεδο από παιδιά, γονείς και συνοδούς-προπονητές.

Ο διαγωνισμός αφορούσε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ξεκίνησε τον Οκτώβριο με την ανακοίνωση των θεμάτων, συνεχίστηκε με πέντε μήνες εντατικής δουλειάς, κορυφώθηκε με τους 13 προκριματικούς διαγωνισμούς και έφτασε στην ολοκλήρωσή του το περασμένο Σάββατο. robotiki-3o-dimotiko-athens1

Εντυπωσίασαν και διακρίθηκαν

Τα «Ευρυτανικά Νέα», που διαχρονικά στηρίζουν την ενασχόληση των μαθητών του νομού με την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, είχαν καταγράψει με ρεπορτάζ τους, πριν από ένα μήνα, τον περιφερειακό διαγωνισμό Ρομποτικής που είχε πραγματοποιηθεί στη Λαμία και από τον οποίο είχαν προκριθεί για την Αθήνα και τον πανελλήνιο διαγωνισμό δύο (2) ευρυτανικές ομάδες -σε Δημοτικό και Γυμνάσιο.

Τώρα, το περασμένο Σαββατοκύριακο έφθασε η στιγμή για την ανάδειξη των καλύτερων ρομποτικών πρότζεκτ μαθητών από τα σχολεία ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας.

Το Σάββατο (16/3) διεξήχθη ο τελικός των Δημοτικών Σχολείων σε 3 κατηγορίες (Αιγαίο Πέλαγος, Εποικισμός του Άρη και Ποδόσφαιρο 2Χ2) και την Κυριακή (17/3) ο τελικός των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας.

Στον πρώτο τελικό συμμετείχε η ομάδα «Karpenrobots II» του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου, πλαισιωμένη και από μαθητές άλλων δημοτικών της πόλης μας. Την έναρξη του τελικού κήρυξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Μετά την ομιλία του επισκέφτηκε τους πάγκους με τις κατασκευές των μαθητών, συνομίλησε μαζί τους και κατά την έξοδο του φωτογραφήθηκε με την ομάδα από το Καρπενήσι.robotiki-3o-dimotiko-athens2

Στο αγωνιστικό μέρος τα παιδιά παρουσίασαν το έργο τους με τίτλο «The Smart Captain» το οποίο είχε ως στόχο να βοηθήσει στη μείωση των ατυχημάτων στο Αιγαίο πέλαγος και στην πιο έξυπνη πλοήγηση των πλοίων.

Αυτό το κατάφεραν με την κατασκευή ενός πλοίου που κινείται με αυτόματο πιλότο και ενός έξυπνου ρολογιού (smartwatch) που φορά ο καπετάνιος. Με αυτό τον τρόπο και με την βοήθεια μιας κάμερας - δορυφόρου, ο καπετάνιος μπορεί να ελέγχει το πλοίο του από μακριά όταν αυτό βρει ένα εμπόδιο ή όταν χάσει την πορεία του.

Έτσι οι «Karpenrobots II» κατάφεραν να εντυπωσιάσουν την κριτική επιτροπή και να αποσπάσουν τη διάκριση της 3ης καλύτερης μηχανικής κατασκευής! Την ομάδα εκπροσώπησαν οι μαθητές: Μπάτζιος Αλέξανδρος, Σκάνδαλος Χρήστος, Παπαϊωάννου Χαράλαμπος, Κωστορίζου Ευαγγελία, Χινόπωρος Λεωνίδας και Καντλής Στάθης, ενώ την προετοιμασία τους είχε αναλάβει το Εργαστήρι STEM.

Οι ευρυτανικές συμμετοχές δεν σταμάτησαν, όμως, εδώ, καθώς στην κατηγορία «Πρωτέας», του Γυμνασίου, οι μαθητές Κουτσοθεόδωρος Σεραφείμ, Μπάτζιος Χρήστος και Γεμενής Γρηγόρης κατάφεραν να τερματίσουν τριακοστοί σε σύνολο 65 ομάδων.robotiki-gymnasio-athens