Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Αθώοι για τη μεγάλη φωτιά του 2017 στο Καρπενήσι. Το σκεπτικό της απόφασης της Δικαιοσύνης, από την έντυπη έκδοση

Αθώοι κηρύχτηκαν οι δύο κατηγορούμενοι, πατέρας και υιός, για την πυρκαγιά του Οκτωβρίου του 2017 στη θέση «Μαυρονέρια», στις παρυφές του Καρπενησίου. Το δικαστήριο παραδέχθηκε ότι η φωτιά ξεκίνησε από τα μελίσσια τους, αλλά οι εμπλεκόμενοι αθωωθήκαν καθώς έδρασαν άμεσα για την καταστολή της.fotia-2017-dromos1

Στα μέσα Μαρτίου, στο Πρωτοδικείο Ευρυτανίας, πραγματοποιήθηκε η δίκη για τη μεγάλη φωτιά του Οκτωβρίου 2017 στο Καρπενήσι. Η πυρκαγιά είχε κάψει 300 στρέμματα αγροτικής και δασικής έκτασης, ποιμνιοστάσια, δεκάδες μελίσσια και ζώα, είχε δε απειλήσει ευθέως σπίτια και ξενοδοχειακή μονάδα.

Στο εδώλιο των κατηγορουμένων κάθισαν δύο άτομα, πατέρας και γιος -59 και 29 ετών αντίστοιχα, που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν οι υπαίτιοι εκδήλωσης της φωτιάς καθώς εκτελούσαν εργασίες σε κυψέλες μελισσών με τη χρήση πυρός.

Στη δίκη κλήθηκε και κατέθεσε πληθώρα μαρτύρων (άνω των 15), κυρίως ιδιοκτήτες εκτάσεων στην περιοχή. Εξ αυτών, αρκετοί κατέθεσαν πως η φωτιά ξεκίνησε χωρικά από το σημείο που είχαν τα μελίσσια τους πατέρας και γιος, ενώ αυτό αναφέρονταν και στην έκθεση αυτοψίας που συνέταξε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρπενησίου.

Σύμφωνα με αυτή, η φωτιά εκδηλώθηκε λόγω χρήσης πυρός σε μελισσοκυψέλες, πήρε δε διαστάσεις λόγω της κλίσης του εδάφους και του ισχυρού νοτιοανατολικού ανέμου που έπνεε την ημέρα εκείνη (έως και 8 Μποφόρ).

Άρθρο 267 του Π.Κ.

Η Πρόεδρος των Πρωτοδικών, παρά την πρόταση της Εισαγγελέως για ενοχή των δύο, αποφάσισε τελικά την αθώωσή τους, επικαλούμενη άρθρο του Ποινικού Κώδικα σύμφωνα με το οποίο στις πυρκαγιές που εκδηλώνονται από αμέλεια, η γρήγορη αναγγελία στις Αρχές και η προσπάθεια των εμπλεκόμενων (εν προκειμένω πατέρα και γιου) να την αντιμετωπίσουν, δίνει το δικαίωμα στον δικαστή να φθάσει ακόμα και μέχρι την αθώωσή τους -όπερ και εγένετο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Άρθρο 267 του Π.Κ.: «Ο υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια απαλλάσσεται από κάθε ποινή αν με την ελεύθερη θέλησή του καταστείλει ο ίδιος την πυρκαγιά ή με τη γρήγορη αναγγελία του προς την αρχή δώσει αφορμή για την καταστολή της».

Στάχτη 300 στρέμματα

Σύμφωνα με την έκθεση της Π.Υ., κάηκε αγροτική και δασική έκταση 300 στρεμμάτων, με ξερά χόρτα, χαμηλή βλάστηση, έλατα, πλατάνια, λεύκες κ.α. Καταστράφηκαν ολοσχερώς 90 μελίσσια, 7 ποιμνιοστάσια, 3 ΙΧ αυτοκίνητα και άγνωστος αριθμός ζώων. Απειλήθηκαν -και υπέστησαν ζημιές- κατοικίες της περιοχής.

Για την κατάσβεση ρίχτηκαν στη μάχη 18 οχήματα της Π.Υ και προσωπικό 42 ατόμων, καθώς και 8 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Επίσης, πήραν μέρος 7 υδροφόρες του δήμου Καρπενησίου και της ΠΕ Ευρυτανίας, καθώς και ένα ελικόπτερο.

Πλήρες, ολοσέλιδο ρεπορτάζ για τη δίκη, δημοσιεύτηκε στα ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΝΕΑ