Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Για τα 100 χρόνια του Γυμνασίου Καρπενησίου. Η παρουσίαση του βιβλίου της Νίκης Μπακογεώργου, στο Συνεδριακό Κέντρο (ΦΩΤΟ)

Το Σάββατο 23/3, στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, έγινε η εκδήλωση του Ιδρύματος Γαζή - Τριανταφυλλόπουλου για την απονομή βραβείων σε Ευρυτάνες αριστούχους μαθητές [δείτε ΕΔΩ], καθώς και η παρουσίαση του βιβλίου της φιλολόγου Νίκης Μπακογεώργου για τα 100 χρόνια του Γυμνασίου Καρπενησίου, με τίτλο "Μνήμης Θραύσματα".1

Στο πάνελ των ομιλητών κάθισαν ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Ιωάννης Καραχοντζίτης, η συγγραφέας κα Νίκη Μπακογεώργου, ο καθηγητής ιστορίας κ. Νικόλαος Αναστασόπουλος και η φιλόλογος κα Ροδοθέα Καρφή.

Η αίθουσα γέμισε από ανθρώπους όλων των ηλικιών, που μέσα από την παρουσίαση του βιβλίου θυμήθηκαν τα μαθητικά τους χρόνια στα θρανία του Γυμνασίου Καρπενησίου, συγκινήθηκαν, νοστάλγησαν και, στο τέλος, συνεχάρησαν τη συγγραφέα για την εξαιρετική δουλειά που παρέδωσε, ένα βιβλίο που, όπως τόνισαν και οι εισηγητές, αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τη διατήρηση της τοπικής -και όχι μόνο- ιστορικής μνήμης.2

Από αριστερά, η φιλόλογος -και συγγραφέας του βιβλίου για το Γυμνάσιο Καρπενησίου- κα Νίκη Μπακογεώργου, η φιλόλογος κα Ροδοθέα Καρφή, ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Ιωάννης Καραχοντζίτης και ο καθηγητής ιστορίας κ. Νικόλαος Αναστασόπουλος.

Βιβλίο - παρακαταθήκη

Πρώτος μίλησε για το βιβλίο ο κ. Νικόλαος Αναστασόπουλος, καθηγητής της Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που ανέλυσε τη δομή, τη θεματολογία, τα περιεχόμενα και όσα ο αναγνώστης θα βρει στις 384 σελίδες του.

«Το βιβλίο», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής, «αποτελεί πλούσια δεξαμενή άντλησης στοιχείων για τη δομή και την εξέλιξη του εκπαιδευτικού συστήματος, για τους διδάσκοντες και τους διδασκομένους, την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της περιοχής αλλά και τις κτηριακές υποδομές που διέθετε η ελληνική Πολιτεία για την εκπαίδευση».

Η κα Μπακογεώργου αναζήτησε, επεξεργάστηκε και κατέγραψε στο βιβλίο-λεύκωμα στοιχεία μέσα από ένα τεράστιο αρχειακό και ιστορικό υλικό, εφημερίδες της εποχής, φωτογραφίες, κείμενα, μαρτυρίες, μνήμες συμπολιτών μας. Στις σελίδες του παρακολουθούμε, εν πολλοίς, την πορεία του σύγχρονου ελληνικού Κράτους και της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας.

4

Κατόπιν, για το βιβλίο και τη συγγραφέα του μίλησε -με λόγια επαινετικά- η κα Ροδοθέα Καρφή, φιλόλογος καθηγήτρια. Η κα Μπακογεώργου, ανέφερε η εισηγήτρια, «είδε το σχολείο σαν έναν ζωντανό οργανισμό (…)», γράφοντας ένα βιβλίο ιστορίας «με τρόπο εύληπτο, παραστατικό, ουσιαστικά ψυχαγωγικό», εξαίροντας την κοπιώδη εργασία της συγγραφέως και την ικανότητά της να γράφει διαθέτοντας το στοιχείο της ενσυναίσθησης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο και την πορεία του, από την αρχική ιδέα για τη συγγραφή του μέχρι το σήμερα, είπε και η κα Νίκη Μπακογεώργου, που δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του εγχειρήματος.

Σε δηλώσεις του στα «Ευρυτανικά Νέα», εξάλλου, ο κ. Ιωάννης Καραχοντζίτης, πρόεδρος του Ιδρύματος Γαζή-Τριανταφυλλόπουλου, σημείωσε πως η συγγραφέας ανέπτυξε την ιστορία του Γυμνασίου Καρπενησίου πάνω σε τρεις άξονες: ως κτηρίου στο πέρας των δεκαετιών, από τη σκοπιά των μαθητών και των διδασκόντων. «Το έργο της είναι μια προσφορά στην Ευρυτανία», κατέληξε.

Την εκδήλωση πλαισίωσε η Φιλαρμονική του δήμου Καρπενησίου.3

5

7

6