Τρίτη, 26 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

Δίνουν πνοή στην «καμάρα» των Δομιανών. Έργο προϋπολογισμού 165.000 ευρώ για την ανάδειξη του μονότοξου πέτρινου γεφυριού

Τίτλο «Αποδοχή χρηματοδότησης, εγγραφή του έργου «Ανάπλαση Γέφυρας 'Καμάρας' Δομιανών και Περιβάλλοντος Χώρου», είχε το 7ο θέμα της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Μαρτίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων, στο κτήριο του ΚΑΠΗ.domianoi-kamara-gefyri-collage

Ήταν σε συνέχεια αντίστοιχων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και του Περιφερειακού Συμβουλίου και της προγραμματικής σύμβασης Περιφέρειας - δήμου για την υλοποίηση του έργου με προϋπολογισμό 165.000 ευρώ, που θα αναδείξει ένα σπουδαίο -και άγνωστο στο ευρύ κοινό- μνημείο της λαϊκής αρχιτεκτονικής, το πέτρινο μονότοξο γεφύρι των Δομιανών.

Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο γεφύρι, μήκους 15 μέτρων, που παλιότερα συνέδεε τους Δομιανούς με τον οικισμό της Αγίας Παρασκευής και την Αγία Τριάδα. Σήμερα, ωστόσο, βρίσκεται παραδομένο στη φθορά του χρόνου, παρουσιάζει προβλήματα ευστάθειας και είναι πρακτικά μη επισκέψιμο λόγω επικίνδυνης πρόσβασης.

Αντικείμενο του έργου είναι η επισκευή, αποκατάσταση και ενίσχυση της στατικής επάρκειας του γεφυριού, η βελτίωση της βατότητας του μονοπατιού ώστε να αποκατασταθεί η πρόσβαση στο γεφύρι -που σήμερα είναι, αν όχι ανέφικτη, τουλάχιστον πολύ επικίνδυνη, καθώς και η κατασκευή μικρής ξύλινης πεζογέφυρας και η διαμόρφωση πλατώματος με παγκάκια. 

Με τις συνέργειες Περιφέρειας-Δήμου το μονότοξο γεφύρι θα αναδειχθεί, θα γίνει ασφαλές και προσβάσιμο ξανά. Το έργο θα δημοπρατηθεί από τον δήμο Καρπενησίου και θα χρηματοδοτηθεί από πόρους της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας.

Πλήρες ρεπορτάζ δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας