Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Η εικόνα της Παναγίας των Βλαχερνών έρχεται στο Καρπενήσι και τον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής

agia-paraskeui-ekklisia-eisodos1

Την προσεχή Παρασκευή 12 Απριλίου 2019 και ώρα 6:45 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στην είσοδο του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Καρπενησίου, η υποδοχή της ιεράς εικόνας της Παναγίας των Βλαχερνών, παρουσία του Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεώργιου.

Στη συνέχεια, στις 7:00 περίπου το απόγευμα, θα τελεσθεί η Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου.

Η εικόνα θα παραμείνει στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής μέχρι την επόμενη Τετάρτη, 17 Απριλίου, οπότε και θα αναχωρήσει μετά το πέρας της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας. Καθόλο το διάστημα (13-17/4) ο Ιερός Ναός θα είναι ανοιχτός από το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου, τελώντας πρωινές και βραδινές ακολουθίες.

Η Παναγία των Βλαχερνών ήταν βυζαντινή εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Παναγίας. Το μνημείο σήμερα δε διασώζεται. Στην περίοδο της Εικονομαχίας, η εικόνα της Παναγίας των Βλαχερνών, εξαφανίστηκε, προφανώς κρύφτηκε από τους εικονόφιλους χριστιανούς, για να μην πέσει στα χέρια των Εικονομάχων και την καταστρέψουν. Ξαναβρέθηκε, σύμφωνα με την παράδοση το 1030, κρυμμένη στον τοίχο του ναού κατά τις εργασίες της ανακαίνισής του από το Ρωμανό τον Αργυρό.