Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Καινοτόμο επιχειρείν από Ευρυτάνες μαθητές. Βραβεία και χρηματικά έπαθλα σε περιφερειακό διαγωνισμό στη Λαμία

Στόχο τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την επιχειρηματικότητα είχε ο Μαθητικός Διαγωνισμός Στερεάς Ελλάδας, που διοργάνωσαν για 6η χρονιά τα Επιμελητήρια. Στην τελετή απονομών που έγινε στη Λαμία, τα Ευρυτανόπουλα κέρδισαν εντυπώσεις, βραβεία και χρηματικά έπαθλα.brabeia-epimelitiria-evritanes1

ΔΕΞΙΑ η βράβευση στους μαθητές Ραφαήλ Σουλιώτη & Ήλια Γραμματίκα - Παυλίδου. ΚΑΤΩ αριστερά, στη μαθήτρια Κατερίνα Μπίκα και δεξιά στην Κατερίνα Βλάχου. 

Την Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019, σε μια όμορφη εκδήλωση στη Λαμία, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έγινε η απονομή των βραβείων στους μαθητές που συμμετείχαν και διακρίθηκαν στον διαγωνισμό. Η ευρυτανική εκπροσώπηση ήταν έντονη και απόλυτα επιτυχημένη. Κατατέθηκαν συνολικά τριάντα ένα (31) επιχειρηματικά σχέδια από τους μαθητές των Λυκείων και της Γ’ Γυμνασίου των πέντε νομών της Στερεάς Ελλάδας.

Απονεμήθηκαν δεκαέξι (16) βραβεία (τα έξι συνοδεύονταν από χρηματικό έπαθλο), εκ των οποίων τα τρία (3) σε μαθητές/τριες του ΓΕΛ Καρπενησίου. Μεταξύ άλλων, παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευρυτανίας, κ. Χρήστος Τσάμπρας, και ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, που απένειμαν, μάλιστα, τα βραβεία στα Ευρυτανόπουλα.

Επίσημος προσκεκλημένος και κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης απονομής, ήταν ο διεθνούς κύρους σύμβουλος επιχειρήσεων και brand strategist, Έλληνας δεύτερης γενιάς, Πίτερ Οικονομίδης (Peter Economides), «γκουρού» της διαφήμισης και άλλοτε συνεργάτης του Στιβ Τζομπς.

Οι Ευρυτάνες που βραβεύτηκαν

Αρχικά, στην κατηγορία Βραβείων Τιμής Ένεκεν (χωρίς χρηματικό έπαθλο), δύο (2) μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου παρουσίασαν ενδιαφέροντα επιχειρηματικά πρότζεκτ και απέσπασαν διάκριση.

Η Κατερίνα Βλάχου ετοίμασε εργασία με τίτλο «Παράδοση & Προϊόν - Επιχείρηση Ιστοσελίδα». Αφορούσε στη δημιουργία ιστοσελίδας για την προβολή και πώληση τοπικών ποιοτικών ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων από μικρούς παραγωγούς, που δεν έχουν σχέση με τα αντίστοιχα βιομηχανοποιημένα προϊόντα. Η επιχειρηματική πρόταση της μαθήτριας του ΓΕΛ, που μπορεί να βρει εφαρμογή σε κάθε τόπο που παράγει τα δικά του προϊόντα, βρήκε ανταπόκριση και βραβεύτηκε.

Την ίδια ώρα, η Κατερίνα Μπίκα, επίσης μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου, οραματίστηκε τη δημιουργία παραδοσιακού ξενώνα στην Λίμνη Κρεμαστών («Ξενώνας ‘Δίπλα στη Λίμνη», ο τίτλος του σχεδίου), και την παροχή δραστηριοτήτων κοντά στη φύση. Θέλησε, έτσι, να αναδείξει τις μεγάλες προοπτικές της Λίμνης, που εν δυνάμει είναι σε θέση να δώσει ώθηση σε όλη τη δυτική Ευρυτανία.

Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η επιτυχία για τους μαθητές του ΓΕΛ Καρπενησίου, Σουλιώτη Ραφαήλ και Γραμματίκα - Παυλίδου Ήλια, που κατέθεσαν εργασία με τίτλο «Εταιρεία Φύλλος», απέσπασαν το 4ο βραβείο στον διαγωνισμό και μαζί έλαβαν χρηματικό έπαθλο 600 ευρώ.

Το επιχειρηματικό σχέδιο των μαθητών αφορούσε στην επένδυση για τη δημιουργία μονάδας συλλογής των πεσμένων φύλλων και της κατάλληλης επεξεργασίας τους με σύγχρονο εξοπλισμό, έτσι ώστε να προκύψει ένα φιλικό προς το περιβάλλον χαρτί που προορίζεται για οικολογικό χαρτί συσκευασίας. Πρακτικά, τα παιδιά παρουσίασαν ένα πρότζεκτ για την αξιοποίηση ενός φυσικού υλικού εν αφθονία (φύλλα), με γνώμονα τον σεβασμό προς το περιβάλλον και τις αρχές της οικολογικής διαχείρισης.brabeia-epimelitiria-2019

brabeia-epimelitiria-2019-2