Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2020

ev media-logo

Δεν ήρθε η ανάσταση στην αγορά του Καρπενησίου. Πτώση 20% στο λιανεμπόριο, δεν ξεπέρασε το 70% η πληρότητα στα ξενοδοχεία

Κατώτερος των προσδοκιών είναι ο απολογισμός της τουριστικής - αγοραστικής κίνησης των ημερών του Πάσχα στην Ευρυτανία. Ο καιρός αποτέλεσε σύμμαχο, ταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες γέμισαν, όμως το τοπικό λιανεμπόριο υπέστη ξανά απώλειες και η διαρκής συρρίκνωσή του συνεχίζεται.anastasi-karpenisi-agia-triada1

Όπως κάθε φορά, τα χωριά του πρ. δήμου Ποταμιάς αποτέλεσαν τον πιο δημοφιλή προορισμό για τους εκδρομείς του Πάσχα, με τα καταστήματα εστίασης να γεμίζουν από κόσμο -κυρίως από τη Μ. Παρασκευή και έπειτα. Αυξημένη ήταν η κίνηση και στο κέντρο του Καρπενησίου, με τον ανοιξιάτικο, ηλιόλουστο καιρό να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση. Ταχυφαγεία και καφέ δούλεψαν ικανοποιητικά, λένε οι ιδιοκτήτες τους, ωστόσο μάλλον διαφορετική ήταν η εικόνα στα εμπορικά καταστήματα.

Πτώση 20% σε σχέση με πέρυσι

«Για το λιανεμπόριο τα πράγματα δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικά το Πάσχα. Ο κλάδος μετρά απώλειες παρά κέρδη, καθώς η Μεγάλη Εβδομάδα δεν ήταν η ‘ανάσα’ που περιμέναμε. Τα διαστήματα που τα καταστήματα είχαν δουλειά ήταν πολύ μικρά και αποσπασματικά», δηλώνει στα «Ευρυτανικά Νέα» η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρπενησίου, κα Σπυριδούλα Παπαδοπούλου.

Σε σχέση με το Πάσχα του 2018, η μείωση στον τζίρο των εμπορικών καταστημάτων εκτιμάται γύρω στο 20%, με την αγοραστική δύναμη των επισκεπτών να βρίσκεται σε σταθερά χαμηλά επίπεδα. Όπως προσθέτει, πάντως, «ευτυχώς για την πόλη και τα περίχωρα δούλεψε η εστίαση και οι επιχειρήσεις με είδη τροφίμων -φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία».

Η εικόνα στα καταλύματα

Μειωμένες ήταν, εξάλλου, οι αφίξεις εκδρομέων του Πάσχα στα ξενοδοχεία του Καρπενησίου και των κοντινών χωριών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ευρυτανίας, κ. Θοδωρή Χονδρό, η πληρότητα στα καταλύματα δεν ξεπέρασε το 60-70%.

Πιο θετική ήταν η εικόνα στα Ενοικιαζόμενα Δωμάτια, όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο των ιδιοκτητών, κ. Νίκο Ζαρμακούπη, η πληρότητα άγγιξε ακόμα και το 85% κατά τη διάρκεια των εορτών.