Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Η Ευρυτανία συμμετέχει, για πρώτη φορά, στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, με το Μουσείο Ιστορίας Πολιτισμού (ΚΙΠΕ) - Το πρόγραμμα

Το Διεθνές Συμβούλιο των Μουσείων (ICOM) έχει ορίσει τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο από όλα τα μουσεία παγκοσμίως με εκδηλώσεις και δράσεις, προκειμένου να αναδείξουν τον ρόλο τους και τη συμβολή τους στη σύγχρονη κοινωνία, με βάση το εκάστοτε θέμα που επιλέγεται.mouseio-KIPE-palio-dasarxeio

Θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης».

Φέτος, για πρώτη φορά η Ευρυτανία με τη δημιουργία του Κέντρου Ιστορίας  Πολιτισμού Ευρυτανίας, συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και γιορτάζει την ιστορία και τον πολιτισμό της με τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, από την Αμερική μέχρι και την Αυστραλία.

Το Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας, μέσα από τα εκθέματά του αφηγείται την ιστορία της Ευρυτανίας από την αρχαιότητα έως σήμερα, συμμετέχει στον εορτασμό της ημέρας με δράσεις που αναδεικνύουν τη συμβολή της παράδοσης στο μέλλον και προσκαλεί το κοινό του να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις του με θέμα «Η παράδοση στο μέλλον».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Το Σάββατο 18 Μαΐου 2019 το Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας θα παραμείνει ανοικτό από τις 9:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ και η συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

ΩΡΑ 10:00-11:30. Θεματικές ξεναγήσεις, παρουσίαση "Ο ρόλος της τοπικής ενδυμασίας σε πρακτικό και συμβολικό επίπεδο" από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Τασιό Αριστείδη και την περιφερειακή σύμβουλο κ. Καλαντζή Κατερίνα. Βιωματική ξενάγηση «Ζωντανεύοντας την Ιστορία της Ευρυτανίας» σε σενάριο-σκηνοθεσία Ζιώγα Η. και με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου.

ΩΡΑ 11:30-12:00. Παρουσίαση παραδοσιακών χορών με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου «Παναγίας» Καρπενησίου.

ΩΡA 12:00-14:00 και 17:00-19:00. «Ταξίδι στο ένδυμα του μέλλοντος μέσα από την παράδοση, βιωματικά εργαστήρια σχεδίου για μαθητές και ενήλικες. Υπεύθυνος εργαστηρίων: Αθανασιάς Θ.

ΩΡΑ 19:00-20:15. Προβολή ταινίας «Οι άθλοι του Ηρακλή» για τους μικρούς μας επισκέπτες. Ο γνωστός μυθικός ήρωας, Ηρακλής, γεννήθηκε στη Θήβα, γιος του Δία και της Αλκμήνης. Έγινε γνωστός από τους δώδεκα άθλους που του υπέδειξε ο βασιλιάς των Μυκηνών Ευρυσθέας. Τι γύρευε όμως ο Ηρακλής στην Ευρυτανία;

Το ΚΙΠΕ το Σάββατο στις 18/5/2019 θα είναι ανοιχτό από τις 9:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ και η συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες και για την καλύτερη λειτουργία των εργαστηρίων μπορείτε να κάνετε κράτηση για τα εργαστήρια στις 12:00 ή στις 17:00 στο τηλ. 22370-80217 ή στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .