Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020

ev media-logo

Αλλάζει όψη ο Ξηριάς. Έρχεται η ανάπλαση του Προφήτη Ηλία - Προκηρύχθηκε το έργο προϋπολογισμού 2,3 εκατ. ευρώ

Το πολύαναμενόμενο έργο που θα μεταμορφώσει την περιοχή του Προφήτη Ηλία προκήρυξε ο δήμος Καρπενησίου και δημοσιεύουν τα «Ευρυτανικά Νέα». Πρόκειται για τη «Βελτίωση αστικών υποδομών περιοχής Προφήτη Ηλία Καρπενησίου», όπως είναι ο ακριβής τίτλος, που αναμένεται να αγγίξει τα 2.280.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.maketa-profiti-ilia11

Ο χώρος δίπλα στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία έτσι όπως αναμένεται να διαμορφωθεί με την ολοκλήρωση του έργου, βάσει και της σχετικής μελέτης, η οποία εκπονήθηκε από μηχανικό της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Καρπενησίου.

Το έργο βελτίωσης των αστικών υποδομών της περιοχής του Προφήτη Ηλία θα συνδέεται με το ήδη υπάρχον έργο της ανάπλασης του κέντρου της πόλης και στοχεύει στην αναβάθμιση και του υπόλοιπου οδικού άξονα και δημοτικών χώρων του Καρπενησίου.

Τι θα γίνει

Όπως έχουν δημοσιεύσει και στο παρελθόν σε σχετικό ρεπορτάζ τα «Ευρυτανικά Νέα», προβλέπονται κυρίως πέντε παρεμβάσεις.

Πιο ειδικά, η πρώτη αφορά τη διαμόρφωση - ανάπλαση επέκτασης οδού Ζηνοπούλου από τη θέση «Ρίζωμα» έως την οδό Χαριλάου Τρικούπη. Σκοπός της παρέμβασης είναι η ενοποίηση του κεντρικού άξονα που διατρέχει το κέντρο της πόλης, ο οποίος και έχει αναβαθμιστεί σε προηγούμενο έργο, με την περιοχή του Προφήτη Ηλία που έχει την ανάγκη παρεμβάσεων στην κυκλοφορία των πεζών (ΑΜΕΑ και μη) και των αυτοκινήτων, στον φωτισμό, τον αστικό εξοπλισμό, των χώρων πρασίνου και στάθμευσης και γενικότερα στις ποιότητες των χώρων.

Ένα ακόμη τμήμα του έργου είναι η διαμόρφωση - ανάπλαση οδού Μελίνας Μερκούρη και οδού Πάρου έως την εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Εδώ, μεταξύ άλλων, προβλέπεται περιορισμός του δρόμου, κατασκευή μεγαλύτερων πεζοδρομίων, υποδομές για τη διευκόλυνση ΑΜΕΑ, προμήθεια αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, βρύσες, φωτισμός, κάδοι απορριμμάτων κ.λπ.) κ.α.

Επίσης, αναμένεται κατασκευή χώρου πρασίνου, υπαίθριου πάρκινγκ επί των οδών Πάρου, Ρόδου και Αίγινας παραπλεύρως της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία και άνωθεν του 3ου Γυμνασίου Καρπενησίου. Η παρέμβαση αυτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διαμόρφωση χώρου στάθμευσης ΙΧ αυτοκινήτων 50 θέσεων, πεζοδρόμια, ράμπες εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ σε όλα τα απαραίτητα σημεία και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού (στύλοι φωτισμού, βρύσες, φύτευση κ.λπ.).

Η τέταρτη κατά σειρά παρέμβαση αφορά τη διαμόρφωση και ανάπλαση των δημοτικών χώρων κάτωθεν του Δημαρχείου, επί των οδών Λεπενιώτη και Καλύμνου, Πρ. Ηλία και Καλύμνου, καθώς και επί της οδού Παπανικολάου.

Εδώ, αναμένεται να δημιουργηθούν 14 θέσεις στάθμευσης, θέση για νέο περίπτερο και νέα στάση λεωφορείων. Η οδός Προφήτη Ηλία θα γίνει οδός ήπιας κυκλοφορίας με δάπεδο από κυβόλιθους γρανίτη, οι κερκίδες στην πλατεία θα ενισχυθούν ώστε να φτάνουν σε χωρητικότητα περίπου στα 600 άτομα, η παιδική χαρά θα εμπλουτιστεί, ενώ θα κατασκευαστεί πέργκολα, πεζοδρόμια κ.α.

Τέλος, προβλέπεται διαμόρφωση και ανάπλαση της πλατείας επί των οδών Σερίφου, Πόρου, Κεφαλληνίας και Δήλου.

Εδώ αναμένεται να γίνει ολική καθαίρεση της πλατείας· θα τοποθετηθεί νέα μπασκέτα, διαγράμμιση, κερκίδες, πεζοδρόμια με πλάκες όδευσης τυφλών, εσοχές για στάθμευση και κάδους απορριμμάτων, φωτιστικά σώματα, δεντροστοιχίες και λοιπός εξοπλισμός. Ακόμη, οι οδοί Κεφαλληνίας και Δήλου θα γίνουν ήπιας κυκλοφορίας με επένδυση από κυβόλιθους γρανίτη.

Ο διαγωνισμός

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τις προσφορές τους ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του ΕΣΗΔΗΣ, μέχρι τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019 και ώρα 1:00 το μεσημέρι. Η αποσφράγισή τους θα γίνει στις 14 του ίδιου μήνα, από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Καρπενησίου. Για περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική σελίδα του δήμου (www.karpenissi.gr), καθώς και στο τηλέφωνο 22373-50082 (αρμόδιος K. Καρέτσος).