Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Οι κανόνες συλλογής της ρίγανης στην Ευρυτανία. Ξεκίνησε από την 1η Ιουλίου και αφορά μόνο την κάλυψη ατομικών αναγκών

Από την 1η Ιουλίου ξεκίνησε (όπως και για το τσάι) η περίοδος συλλογής ρίγανης στον νομό Ευρυτανίας. Με δασικές ρυθμιστικές τους διατάξεις τα Δασαρχεία Καρπενησίου και Φουρνάς καθορίζουν τους κανόνες συγκομιδής, τον χρόνο, την μέθοδο και τις ποσότητες.

rigani11

Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο αναπλ. προϊστάμενος Δασαρχείου Καρπενησίου, δασολόγος κ. Γιάννης Καρκάνης, ισχύουν αναλυτικά τα εξής, ως προς τη συλλογή της Ρίγανης (Origanum Vulgare):

 document 1_Page_1

 


Η Ρίγανη

Η Ελληνική ρίγανη (Greek Oregano) είναι φυτό πολυετές και ποώδες η ποιότητά της θεωρείται από τις καλύτερες παγκοσμίως. Η ρίγανη πέρα από το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση που δίνει στο φαγητό έχει και πάρα πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες, με κυριότερη (γνωστή φαρμακευτικά) δραστική ουσία την καρβακρόλη. Στην Ελλάδα η ρίγανη είναι αυτοφυής και βρίσκεται σε ορεινές και βραχώδεις περιοχές. Άφθονη και σε μεγάλους πληθυσμούς βρίσκει κανείς τη ρίγανη στην Ευρυτανία.

Είναι αντιδιαρροϊκή, αντιφλεγμονώδης, βακτηριοκτόνα. Υπό μορφή αφεψημάτων χρησιμοποιείται για την ατονία των εντέρων, αποχρεμπτικό για το βήχα, βοηθάει στην υπέρταση και την αρτηριοσκλήρυνση. Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης (οριγανέλαιο) χρησιμοποιείται για τον πονόδοντο. Η ρίγανη έχει 12 φορές περισσότερο αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα και 42 από το μήλο. Μία άλλη κύρια χρήση της είναι κατά των χρόνιων ρευματισμών. Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν τη θεραπευτική της αξία και τη χρησιμοποιούσαν πίνοντας το τσάι της σε κολικούς και εξωτερικά σε πρηξίματα και για το στραβολαίμιασμα.

(με στοιχεία από τη Wikipedia)