Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Ανάδοχος για την «καμάρα» των Δομιανών. Προϋπολογισμός 165.000€ για την ανάδειξη του μονότοξου πέτρινου γεφυριού

Την Τρίτη 23 Ιουλίου 2019 θα πραγματοποιηθεί ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός για το έργο με τίτλο «Ανάπλαση Γέφυρας 'Κάμαρα' Δομιανών και περιβάλλοντος χώρου», προϋπολογισμού 165.000 ευρώ.domianoi-kamara-gefyri-collage

Τον περασμένο Απρίλιο, σε ρεπορτάζ των «Ευρυτανικών Νέων», είχε καταγραφεί η κοινή πρόθεση Περιφέρειας και του Δήμου Καρπενησίου για έργο στην πέτρινη γέφυρα των Δομιανών, που βρίσκεται νότια του ομώνυμου χωριού και έχει υποστεί σημαντικές φθορές από τον χρόνο.

Τώρα, ο δήμος προκήρυξε, μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.), το έργο με τίτλο «Ανάπλαση Γέφυρας ‘Κάμαρα’ Δομιανών και περιβάλλοντος χώρου», προϋπολογισμού 165.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ποσού για ΦΠΑ).

Οι προσφορές υποβάλλονται από τους ενδιαφερομένους ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του ΕΣΗΔΗΣ, μέχρι την 23/7/2019, ημέρα Τρίτη και ώρα 1 το μεσημέρι. Η αποσφράγιση των προσφορών θα διενεργηθεί στις 29/7 (ημέρα Δευτέρα) και ώρα 10.00 το πρωί στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δ. Καρπενησίου.

Είχε προηγηθεί, στα τέλη Μαρτίου ’10, η «Αποδοχή χρηματοδότησης, εγγραφή του έργου «Ανάπλαση Γέφυρας ‘Καμάρας’ Δομιανών και Περιβάλλοντος Χώρου», σε συνέχεια αντίστοιχων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και του Περιφερειακού Συμβουλίου και της προγραμματικής σύμβασης Περιφέρειας - δήμου για την υλοποίηση του έργου, που θα αναδείξει ένα σπουδαίο -και άγνωστο στο ευρύ κοινό- μνημείο της λαϊκής αρχιτεκτονικής, το πέτρινο μονότοξο γεφύρι των Δομιανών.

Αντικείμενο του έργου είναι η επισκευή, αποκατάσταση και ενίσχυση της στατικής επάρκειας του γεφυριού, η βελτίωση της βατότητας του μονοπατιού ώστε να αποκατασταθεί η πρόσβαση στο γεφύρι -που σήμερα είναι, αν όχι ανέφικτη, τουλάχιστον πολύ επικίνδυνη, καθώς και η κατασκευή μικρής ξύλινης πεζογέφυρας και η διαμόρφωση πλατώματος με παγκάκια.

Το γεφύρι

Η καμάρα των Δομιανών βρίσκεται νότια του χωριού, στον μικρό χείμαρρο «Παπά-Ρέμα», λίγο κάτω από τον κεντρικό δρόμο προς την Αγ. Παρασκευή. Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο κ. Νίκος Αντωνόπουλος (gefyria.blogspot.com), το γεφύρι έχει μήκος 15,10 μέτρα και πλάτος 3,30 μέτρα. Κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου με στουρνάρια και «πατάει» σε δύο αντικριστούς βράχους, ενώ είναι μάλλον άγνωστο το ποια χρονολογία χτίστηκε. Εξυπηρετούσε καθημερινά τις ανάγκες μετακίνησης και μεταφοράς αγαθών που είχαν ντόπιοι και διαβάτες.