Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Απόδοση τιμών 79 χρόνια μετά. Στο Τροβάτο τα οστά του Ευρυτάνα ήρωα του '40, Μιλτιάδη Κουτσολάμπρου (ΦΩΤΟ)

Από την έντυπη έκδοση της Τετάρτης 24/7/2019

Τελετή υποδοχής των οστών του πεσόντα ήρωα στρατιώτη Κουτσολάμπρου Δημ. Μιλτιάδη στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Τροβάτο Ευρυτανίας, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13/7 στο χωριό των Αγράφων. Ήταν μια οφειλόμενη απόδοση τιμής που ανέλαβε ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Τροβάτου.1

Στο Τροβάτο, στον οικισμό του Αγ. Αθανασίου, το Σάββατο 13/7, χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. Γεωργίου και με τη συμμετοχή των ιερέων π. Σαλαμάρα Σωτηρίου και π. Κουτσουπιά Κωνσταντίνου, χωριανών και Αγραφιωτών, τελέστηκε αρχικά Θεία Λειτουργία και κατόπιν ακολούθησε η τελετή μνήμης και η απόδοση τιμών στον ήρωα του έπους 1940-‘41, Μιλτιάδη Κουτσολάμπρου του Δημητρίου. Στην εκδήλωση, τις πρέπουσες τιμές απέδωσε τιμητικό άγημα από τα μέλη του Συλλόγου Αναβίωσης Ελληνικού πολέμου 1940-’41, ενώ ομιλητές ήταν ο κ. Παπαδόπουλος Κώστας, συγγραφέας του βιβλίου «Νεκροί Και Μνήμες» και ο κ. Μπρέντας Απόστολος. Μετά το πέρας της δοξολογίας, ακολούθησε γλέντι με φαγοπότι, χορό και τραγούδι.

Ποιος ήταν

Όπως αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος στο βιβλίο του (σελ. 207-208), ο Μιλτιάδης Κουτσολάμπρος γεννήθηκε στο Τροβάτο Αγράφων Ευρυτανίας το 1919. Γονείς του ήταν ο Δημήτριος και η Γιαννούλα Κουτσολάμπρου, μεγάλωσε δε σε οικογένεια με 9 αδέρφια. Ο ίδιος ασχολούνταν με αγροτοκτηνοτροφικές εργασίες και ζούσε στο χωριό.

Τον Μάρτιο του 1940 κατατάχθηκε στο 5° Σ.Π., στα Τρίκαλα, για να υπηρετήσει την κανονική στρατιωτική θητεία του. Είχε ωραίο παράστημα και υπηρέτησε στην τότε Ανακτορική (Βασιλική) Φρουρά ως τσολιάς. Κατά την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου και την έναρξη των εχθροπραξιών (την 28η Οκτωβρίου ’40) βρέθηκε με τους πρώτους στην πρώτη γραμμή του μετώπου.2

Οι ελληνικές επιτυχίες -η απώθηση των εχθρικών δυνάμεων και η κατάληψη εδαφών-, είναι διαδοχικές, όμως οι εξαντλητικές πορείες, οι άθλιες καιρικές συνθήκες, ο ανύπαρκτος -σχεδόν- ανεφοδιασμός αποτελούν βαρύ φορτίο για τους Έλληνες φαντάρους. Πολλοί δεν άντεξαν τις κακουχίες, όπως και ο Ευρυτάνας -εκ Τροβάτου- Μιλτιάδης Κουτσολάμπρος, ο οποίος αρρώστησε από φυματιώδη μηνιγγίτιδα και μεταφέρθηκε στις 19/12/1940 στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου και απεβίωσε μετά από λίγες ημέρες, στις 26 Δεκεμβρίου1940, σε ηλικία 21 ετών.

Με ταυτοποίηση DNA

Με τη διαδικασία ταυτοποίησης των οστών των Ευρυτάνων πεσόντων του αλβανικού μετώπου είχαν ασχοληθεί με εκτενές ρεπορτάζ τους τα «Ευρυτανικά Νέα», τον Νοέμβρη του 2018 (αρ. φύλλου 828).

Όπως πληροφορούμαστε από το βιβλίο του κ. Κώστα Παπαδόπουλου («Νεκροί και Μνήμες»), στο αλβανικό μέτωπο σκοτώθηκαν 200 Ευρυτάνες, 12 αξιωματικοί (6 έφεδροι και 6 μόνιμοι) και 188 στρατιώτες -που είτε ήδη υπηρετούσαν τη θητεία τους είτε επιστρατεύτηκαν την περίοδο εκείνη. Από αυτούς, οι περισσότεροι δεν έχουν ταυτοποιηθεί, σχεδόν οκτώ δεκαετίες μετά.

Στο κοιμητήριο του χωριού Βουλιαράτι, στη Βόρεια Ήπειρο, βρίσκονται θαμμένα τα οστά τριών (3) Ευρυτάνων, ενώ τα οστά ακόμα 9 συντοπιτών μας είναι αποθηκευμένα σε οστεοφυλάκια δημόσιων ελληνικών νοσοκομείων· μεμονωμένοι, ακόμα, πεσόντες ενταφιάστηκαν στα νεκροταφεία των ευρυτανικών χωριών απ’ όπου κατάγονταν (ή αλλού) -όπως έγινε πρόσφατα στο Τροβάτο των Αγράφων.

Δεκάδες, ωστόσο, παραμένουν οι περιπτώσεις όπου δεν έχει καταστεί ακόμα εφικτή η ταυτοποίηση των Ευρυτάνων νεκρών του πολέμου. Όπως αναφέρει στα «Ευρυτανικά Νέα» ο κ. Παπαδόπουλος, προς αυτή την κατεύθυνση αναγκαία είναι η κινητοποίηση των συγγενών πεσόντων. Ήδη, έχουν ειδοποιηθεί και έχουν δώσει δείγμα DNA, μέσω μιας απλής αιμοληψίας, αρκετοί Ευρυτάνες συγγενείς/απόγονοι αγωνιστών του ’40.

3

Στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο 401, στο εργαστήριο του Κέντρου Μοριακής Βιολογίας των Ενόπλων Δυνάμεων, ο επικεφαλής κ. Παναγιώτης Μενούνος ασχολείται εδώ και μια δεκαετία με το ζήτημα της ταυτοποίησης των πεσόντων. Όπως λέει, η πλέον απαιτητική διαδικασία είναι η απομόνωση του DNA από τα οστά των πεσόντων και στη συνέχεια η σύγκριση του με εκείνα των συγγενών.

Για τον εντοπισμό των οστών των πεσόντων και την αναγνώριση της ταυτότητας οι συγγενείς μπορούν να απευθύνονται: Στο ΓΕΕΘΑ, αρμόδια Υπηρεσία παρακολούθησης έργου, για τους πεσόντες (τηλ: 210 6573274 και 210 6575020), στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, Τμήμα Μοριακής Βιολογίας, που διενεργεί εξετάσεις για την ταυτοποίηση - DNA (τηλ: 210 7494749) και στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού (τηλ: 210 3221569 και 210 3221747). Παράλληλα, πρόθυμος να κατευθύνει τους συγγενείς Ευρυτάνων πεσόντων είναι και ο κ. Κώστας Παπαδόπουλος (τηλ: 6977366813).5

4

(ΦΩΤΟ: WW2 Greek Army 1940 Reenacting Team-Ομάδα Αναβίωσης ΕΣ 1940)