Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

To Σάββατο 28/9: Ημερίδα για την εκκλησιαστική ζωή στην Ευρυτανία & μουσική εκδήλωση - 40 χρόνια Μητρόπολη Καρπενησίου

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019, η Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα σαράντα (40) χρόνια από την ίδρυσή της (1979-2019), διοργανώνει στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου ημερίδα με θέμα την εκκλησιαστική ζωή στην Ευρυτανία του χθες και του σήμερα. mitropolitis-40-xronia-ekdilosi

Η ημερίδα θα αρχίσει στις 10.00 το πρωί και θα ολοκληρωθεί περίπου στη 13.00 το μεσημέρι. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με παραδοσιακά τραγούδια με την Κατερίνα Παπαδοπούλου και τον Χρήστο Τσιαμούλη. Μετά το πέρας της, θα γίνει βράβευση με χρηματικό έπαθλο στις καλύτερες εκθέσεις μαθητών δημοτικού και γυμνασίου (ο διαγωνισμός είχε θέματα εκκλησιαστικού περιεχομένου).

Το αναλυτικό πρόγραμμα

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. περίπου με τους καθιερωμένους χαιρετισμούς. Πρώτος τον λόγο θα πάρει ο π. Ευάγγελος Φεγγούλης, ο οποίος θα κάνει μια σύντομη αναφορά στην πρόσφατη εκκλησιαστική ιστορία της Ευρυτανίας.

Τη σκυτάλη θα πάρουν οι κ.κ. Βασίλειος Χαλαστάνης και Δημήτριος Γόνης, οι οποίοι θα μιλήσουν για τον Ραδοβισδίου Γρηγόριο Ρεγκούτα (1770-1837), ο Μοναχός Μάξιμος Ιβηρίτης που θα μιλήσει για τον Διδάσκαλο του Γένους Δημήτριο Χατζή Πολύζου εκ Μεγάλων Βραγγιανών Αγράφων, καθώς και οι Χρήστος Γιαμαλής και Μάρκος Γ. που θα αναπτύξουν το θέμα των χειρόγραφων της Ιεράς Μονής Προυσού «Μια νέα καταγραφή». 

Στις 12.00 περίπου το μεσημέρι, θα ακολουθήσει ομιλία του κ. Ανάργυρου Ιωάννη Μαυρομύτη για τα «Μοναστήρια του τόπου μας πριν και μετά την Τουρκοκρατία» και η ομιλία των κ.κ. Ιωάννη Ζαχαράκη και Χρήστου Καλαντζή σχετικά με το Εκκλησιαστικό Λύκειο Καρπενησίου.

Η πρωινή συνεδρία θα κλείσει με την παρουσίαση εργασιών των μαθητών που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Μητροπόλεως και με συζήτηση. Η ημέρα θα ολοκληρωθεί στις 7.00 το απόγευμα με την εκδήλωση παραδοσιακής μουσικής «Στα μέρη που πονά η νοσταλγία». Ο Χρήστος Τσιαμούλης και η Κατερίνα Παπαδοπούλου θα «ταξιδέψουν» το κοινό στη μουσική παράδοση της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Μικράς Ασίας, με τραγούδια της ξενιτειάς και της αγάπης.

Στο τέλος θα γίνει βράβευση των καλύτερων εργασιών του διαγωνισμού που έγινε στα σχολεία.