Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: "Η μετακίνηση των προσφύγων, ειδικά των ευάλωτων ομάδων, είναι μονόδρομος - Σε συνεννόηση και διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες"

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στις Βρυξέλλες, το απόγευμα της Παρασκευής (18/10) ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, αναφερόμενος στις εξελίξεις γύρω από το Brexit, στην επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία αλλά και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.mitsotakis-18

Ως προς το τελευταίο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:«Είμαι ανοιχτός σε κριτική ως προς το θέμα αυτό. (…) Γνωρίζετε όλοι τους αριθμούς, κινηθήκαμε γρήγορα και με συγκεκριμένο σχέδιο που λαμβάνει νομοθετική υπόσταση – το νομοσχέδιο για το άσυλο δηλαδή. (…) Πήραμε και άλλες αποφάσεις, όπως τον τρόπο αποσυμφόρησης των νησιών και τον δίκαιο επιμερισμό των ανθρώπων από τα νησιά –που δικαιούνται άσυλο- στην ενδοχώρα. Σε όλο αυτό το θέμα δεν βρήκαμε κανένα στρωμένο χαλί. Είμαι σίγουρος ότι η κοινωνία βλέπει ότι είναι ένα θέμα που είναι μεγαλύτερο από την Ελλάδα αλλά και ότι η κυβέρνηση αυτή έχει άλλο σχέδιο από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δείχνουμε το ανθρώπινο πρόσωπο, αλλά και δείχνουμε μεγαλύτερο ζήλο στην προστασία των συνόρων. Αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε να λυθεί ένα τόσο δύσκολο θέμα σε τρεις μήνες».

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε πως τοπροσφυγικόθα λυθεί μόνο εάν σταματήσουν οι ροές από την Τουρκία:«Το πρόβλημα μας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, δεν είναι μόνο οικονομικό, είναι και θεσμικό. Πρέπει να αναθεωρηθεί ο κανονισμός του Δουβλίνου. Από κει και πέρα υπάρχει ζήτημα με ορισμένες χώρες που δεν θέλουν να συμμετέχουν σε οποιοδήποτε επιμερισμό του προσφυγικού. Αυτή είναι μια απαράδεκτη πολιτική. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά να μην δεχόμαστε κανέναν επιμερισμό του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπάρχει μεγαλύτερη κινητοποίηση – όχι τόσο μεγάλη όσο θα περίμενα. Αλλά αν δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα στον πυρήνα του, δηλαδή να μην ξεκινούν οι πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια, ή να διαλύουμε τα κυκλώματα των διακινητών, πάντα θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτό το ζήτημα. Πρέπει να καταλάβει ένας οικονομικός μετανάστης ότι εάν πάει και να δώσει στο διακινητή τα λεφτά του, θα τα χάσει γιατί δεν θα λάβει άσυλο και θα επιστρέψει στην Τουρκία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε τη δυνατότητα να διαχειριστούμε προς το παρόν το προσφυγικό. Ως προς την αποσυμφόρηση των νησιών, υπάρχει μια κατανόηση στην κοινωνία ότι δεν μπορούν να υπάρχουν τόσοι πολλοί πρόσφυγες στα νησιά. Η μετακίνηση των προσφύγων, ειδικά των ευάλωτων ομάδων είναι μονόδρομος.Έχουμε επεξεργαστεί ένα λεπτομερές σχέδιο για την όσο πιο δίκαιη κατανομή των ανθρώπων αυτών σε δομές. Και πάντα σε συνεννόηση και διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες. Θέλουμε να ενημερώνουμε, να γνωρίζουν οι τοπικές κοινωνίες τις προθέσεις μας», είπε και συνέχισε:«Δεν μετάνιωσα καθόλου για την κριτική που άσκησα στον ΣΥΡΙΖΑ. Το 2015 άνοιξαν τα σύνορα. Οι διαδικασίες ασύλου ήταν τόσο μακροσκελείς που δεν έβγαινε καμία απόφαση.Υπήρχαν περιστατικά κακοδιαχείρισης που διερευνώνται από την OLAF. Αυτοί που παρουσιάζονταν ως ανθρωπιστές, δημιούργησαν καταστάσεις που δεν ευθυγραμμίζονταν με αυτά που έλεγαν».

Πάντως ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως δεν υπάρχει έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο για το προσφυγικό, υποστηρίζοντας: «Δεν υπάρχει έτοιμο σχέδιο Β. Είπα ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο δυνατό σενάριο. Κατέστησα σαφές ότι το πρόβλημα αυτό είναι ευρωπαϊκό. Δεν υπάρχει σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι για να πούμε ότι θα πρέπει να αλλάξουμε αυτά που κάνουμε».