Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ευρυτανική εκπροσώπηση σε συνάντηση με θέμα τον καρκίνο και την κοινωνική πρόνοια (ΦΩΤΟ)

από την έντυπη έκδοση

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, είχε, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019, στο Προεδρικό Μέγαρο, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) και οι πρόεδροι των 38 μελών της, Οργανώσεων Ασθενών με Καρκίνο από όλη τη χώρα.moulianiti-se-pavlopoulo1

Μεταξύ αυτών, ήταν και ο Σύλλογος Εθελοντών ν. Ευρυτανίας Κατά των Νεοπλασματικών Ασθενειών «Αγώνας Ζωής», που εκπροσωπήθηκε διά της προέδρου του, κας Ανθής Μουλιανίτη.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ο ΠτΔ εξήρε το έργο των εκπροσώπων των Ογκολογικών Ασθενών, τονίζοντας ότι η αποτελεσματική περίθαλψη και φροντίδα των ασθενών με καρκίνο συνιστά συνταγματική επιταγή. Σημείωσε δε ότι το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρέμεινε μόνο στο κομμάτι της υγείας και οι ανά την Ελλάδα σύλλογοι και σωματεία ήρθαν να καλύψουν το κομμάτι της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ο κ. Παυλόπουλος ανέδειξε την ανάγκη να γίνεται σεβαστή η προσωπικότητα και η αξιοπρέπεια του ατόμου, ιδιαίτερα του σοβαρά πάσχοντος, σε όλες τις περιπτώσεις και από όλους, ενώ εξήρε τη σημασία του ρόλου της οικογένειας στην υποστηρικτική φροντίδα του ασθενούς με καρκίνο, η οποία θα πρέπει να αναγνωριστεί από την πολιτεία δεδομένου ότι καλύπτει περιοχές φροντίδας όπου εντοπίζονται σοβαρά κενά στην ογκολογική φροντίδα που παρέχεται από το σύστημα υγείας. Οι μεγάλες ελλείψεις σε δομές και εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας παρηγορητικής φροντίδας επισημάνθηκαν, επίσης. Έθεσε επίσης το θέμα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, ως θεμελιώδους σημασίας ζήτημα, στην ατζέντα για τον έλεγχο του καρκίνου.moulianiti-se-pavlopoulo2

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, κα Καίτη Αποστολίδου, ανέφερε ότι σκοπός της ΕΛΛΟΚ είναι να συνδράμει την πολιτεία στο έργο της και παράλληλα τόνισε την ανάγκη να εισακουστεί θεσμικά η φωνή των ασθενών με καρκίνο και να θεσμοθετηθεί η εκπροσώπησή τους στα όργανα και τις επιτροπές που τους αφορούν. Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα πρόσβασης σε διάγνωση, θεραπεία και ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και ανακουφιστική φροντίδα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με καρκίνο, στο κατακερματισμό της φροντίδας, στην έλλειψη ολοκληρωμένων ογκολογικών κέντρων. Τόνισε δε ότι τα προβλήματα πρόσβασης στις διάφορες αντινεοπλασματικές θεραπείες είναι μεγάλα για τους ασθενείς της νησιωτικής και ορεινής Ελλάδας.