Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Η Ευρυτανία στην Επανάσταση του 1821. Πρωτοβουλία για τη συγγραφή και έκδοση μαθητικού εγχειριδίου

Το Δ.Σ. της Πανευρυτανικής Ένωσης, υλοποιώντας μέρος του προγραμματισθέντος σχεδιασμού για τον εορτασμό της επετείου των διακοσίων (200) χρόνων της εθνικής μας παλιγγενεσίας, αποφάσισε την συγγραφή και έκδοση εγχειριδίου για μαθητές και διδάσκοντες με θέμα: «Η Ευρυτανία στον Ιερόν Αγώνα του 1821».thanatos-mpotsari

Ήδη ορίστηκε η Συντακτική Ομάδα, η οποία αποτελείται από εκπαιδευτικούς με πείρα στη συγγραφή διδακτικών βιβλίων και συγκεκριμένα από τους κ.κ.: Νικόλαο Νικολόπουλο, Επίτιμο Σχολικό Σύμβουλο Π.Ε., Συγγραφέα Σχολικών Βιβλίων, Κώστα Αντ. Παπαδόπουλο, Διδάσκαλο – συγγραφέα και Αθανάσιο Δ. Σταμάτη, Φιλόλογο – συγγραφέα.

Οι ανωτέρω ανέλαβαν να παραδώσουν τα σχετικά κείμενα μέχρι το τέλος Ιουνίου τρέχοντος έτους, ώστε το έργο αυτό να τυπωθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και να διανεμηθεί έγκαιρα στα σχολεία του νομού -ύστερα από σχετική άδεια του Υπουργείου Παιδείας- προς χρήση του από το νέο σχολικό έτος 2020-2021.

«Ευελπιστούμε πως το ανωτέρω έργο, επιβεβλημένο ενόψει του επετειακού εορτασμού των διακοσίων χρόνων, θα αποτελέσει σημαντικό βοήθημα στη μαθητιώσα νεολαία μας – και όχι μόνον - και προσδοκούμε στην εξεύρεση του απαραίτητου χρηματικού ποσού για την έκδοσή του. Η πρόθεσή μας, μάλιστα, είναι να εκδοθεί και ως δίγλωσσο για τους μαθητές των ομογενών μας», αναφέρει η Πανευρυτανική.

Σημειώνεται δε ότι μελλοντικά η Πανευρυτανική Ένωση θα αναλάβει και την πρωτοβουλία για την έκδοση εγχειριδίου της εν γένει Τοπικής Ιστορίας της Ευρυτανίας (για περισσότερες πληροφορίες: Κ.Α. Παπαδόπουλος, τηλ. 6977366813 και 2106920004).

Τέλος, όπως κάθε χρόνο, έτσι κι εφέτος, κατά τον μήνα Φεβρουάριο θα γίνει στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών, επιμνημόσυνη δέηση στους εκεί τάφους των επιφανών συμπατριωτών μας Ζαχαρία Παπαντωνίου, Στέφανου Γρανίτσα και Γεωργίου Καφαντάρη.

(Πίνακας: Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη, του Marsigli Filippo)