Τετάρτη, 8 Απριλίου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

“Ζήσε Αθλητικά”. Έρχεται και στο Καρπενήσι το καινοτόμο πρόγραμμα του Υφυπουργείου Αθλητισμού, που για πρώτη φορά εφαρμόζεται στη χώρα μας

Ολυμπιονίκες, Πρωταθλητές, ΕΟΕ, ΕΠΕ, αθλητικοί φορείς, Περιφέρειες και Δήμοι στην Οργανωτική Επιτροπή για την υλοποίησή του. Μεταξύ των δήμων που θα γίνουν δράσεις και αθλητικές εκδηλώσεις είναι και ο Δήμος Καρπενησίου.

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που φέρνει την κοινωνία και ειδικότερα τη νέα γενιά ακόμα πιο κοντά στις Αξίες του Αθλητισμού, υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Στη σύσταση Οργανωτικής Επιτροπής για την εφαρμογή του προγράμματος «Ζήσε Αθλητικά» προχώρησε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, επ’ ευκαιρίας και του Ολυμπιακού Έτους που διανύουμε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες (24 Ιουλίου έως 9 Αυγούστου) και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες (25 Αυγούστου έως 6 Σεπτεμβρίου) στο Τόκιο.

Στην Οργανωτική Επιτροπή «Ζήσε Αθλητικά», που έχει τριετή διάρκεια, συμμετέχουν κορυφαίες προσωπικότητες του αθλητισμού (Πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες), μαζί με όλους τους αρμόδιους φορείς (Ολυμπιακή Επιτροπή, Παραολυμπιακή Επιτροπή, ΕΣΚΑΝ, εκπρόσωποι συνδέσμων αθλητών ομαδικών αθλημάτων κ.ά.), με τη στήριξη των Περιφερειών και της ΚΕΔΕ.

Πρωταρχικός στόχος του πρωτοποριακού προγράμματος «Ζήσε Αθλητικά» είναι η άμεση προώθηση του αθλητικού ιδεώδους και του αθλητικού ήθους γενικότερα, ως προτύπου της καθημερινής ζωής, μέσα από την κοινωνικοποίηση των νέων στο πλαίσιο της οικογένειας και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Επιπλέον, η συνένωση των κοινωνικών δυνάμεων και η ευαισθητοποίηση των νεότερων γενιών (παιδιά και έφηβοι στη σχολική ηλικία), των ατόμων με αναπηρία, των εκπαιδευτικών, αλλά και των γονέων στους αξιακούς πυλώνες του ευ αγωνίζεσθαι, της συμμετοχικότητας και της ομαδικότητας, της πειθαρχίας και του σεβασμού, οι οποίοι συνθέτουν τον αθλητισμό, είναι οι σκοποί της Οργανωτικής Επιτροπής «Ζήσε Αθλητικά»

Προς υλοποίηση έχουν τεθεί τα εξής:

Α) Καμπάνια «Γίνε Πρωταθλητής στη Ζωή», μέσω πανελλαδικών δράσεων και συνεργειών με όλους τους συναρμόδιους φορείς (υπουργεία, τοπική αυτοδιοίκηση) για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ιδιαίτερη έμφαση στις επί μέρους θεματικές ενότητες: εκφοβισμός, συμπεριφορές στον αθλητισμό, ισορροπημένη διατροφή, εθελοντισμός και εξάσκηση δεξιοτήτων.

Β) «Το σχολείο του αθλητισμού», όπου αθλητές – πρεσβευτές του αθλητισμού θα επισκέπτονται Δημοτικά και Γυμνάσια, θα παρουσιάζουν την αθλητική τους πορεία και θα συζητούν με τους μαθητές για την αξία και τα οφέλη του αθλητισμού, μέσα από το παράδειγμα και τις προσωπικές εμπειρίες του ομιλητή –αθλητή.

Γ) Διοργάνωση αθλητικών γεγονότων για όλους.

Δ) Διοργάνωση ημερίδων, συνεδρίων και συνόδων.

Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Ζήσε Αθλητικά» ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης

Πρόεδρος της (αμισθί) Οργανωτικής Επιτροπής «Ζήσε Αθλητικά» θα είναι ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης, Πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ και Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών.

Επίσης, στην Οργανωτική Επιτροπή «Ζήσε Αθλητικά» θα συμμετέχουν και οι κάτωθι φορείς με έναν εκπρόσωπό τους, που προτείνεται από τους ίδιους:

1. Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), 2. Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΕΠΕ), 3. Εθνικό Συμβούλιο Αντιμετώπισης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ), 4. Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ), 5. Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών (ΠΣΑΚ), 6. Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ), 7. Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Πετοσφαιριστών (ΠΑΣΑΠ), 8. Σύνδεσμος Ελλήνων Αθλητών Υδατοσφαίρισης (ΣΕΑΥ), 9. Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, 10. Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝΟΑ), 11.Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο (ΟΣΕΚΑ), 12. Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), 13. Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).


Πανηγυρική συνεδρίαση

Σήμερα Τετάρτη 19/2/2020 έγινε η πανηγυρική συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής «Ζήσε Αθλητικά» για το επιχειρησιακό πρόγραμμα και τις πρώτες δράσεις. Ολυμπιονίκες και Πρωταθλητές, μέλη του καινοτόμου προγράμματος, επικροτούν και εκφράζουν την πίστη τους για την αθλητική παιδεία που πρέπει να καλλιεργηθεί στη χώρα μας. 

Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στις 17:00 στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά, θα πραγματοποιηθεί η πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής για την εφαρμογή του προγράμματος «Ζήσε Αθλητικά», παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Σπουδαίοι αθλητές συμμετέχουν 

Αθλητές και Ολυμπιονίκες όπως οι: Πύρρος Δήμας, Δημήτρης Παπανικολάου, Ταμπάκος Δημοσθένης, Μανώλης Στεφανουδάκης, Γιαννιώτης Σπύρος, Νίκη Μπακογιάννη, Πατουλίδου Βούλα, Τσαρτσαρής Κωνσταντίνος και πολλοι αλλοι, συμμετέχουν στην επιτροπή και οι ίδιοι θα γυρίσουν όλη την Ελλάδα -και στο Καρπενήσι πριν το Καλοκαίρι- ως πρεσβευτές τη ιδέας του Αθλητισμού. 

Ο Ολυμπιονίκης του μπάσκετ και συντονιστής στην Εκτελεστική Επιτροπή, Δημήτρης Παπανικολάου, επισήμανε: «Πρόκειται για μια καταπληκτική ιδέα του Υφυπουργού Αθλητισμού ώστε να ενωθούν οι υγιείς δυνάμεις του αθλητισμού προς όφελος της κοινωνίας και ιδίως των παιδιών. Έχουν ανάγκη να συναναστραφούν με αθλητές – πρότυπα. Ήδη σηκώνουμε τα μανίκια και ανυπομονώ να σχεδιάσουμε τις πρώτες δράσεις». 

Η Ολυμπιονίκης του μπάσκετ και συντονίστρια στην Εκτελεστική Επιτροπή, Εβίνα Μάλτση, τόνισε: «Είναι μια εξαιρετική κίνηση αυτό το πρόγραμμα που θα ενώσουν τις δυνάμεις τους τόσοι πολλοί αθλητικοί φορείς και τόσοι σπουδαίοι αθλητές. Μέσα από τις δράσεις που στοχεύουμε να υλοποιήσουμε, ευελπιστούμε ότι θα μεταλαμπαδεύσουμε στην κοινωνία μας τις Αξίες του Αθλητισμού. Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε στα παιδιά τη χαρά να γνωρίσουν από τόσο κοντά τη σημασία του Αθλητισμού». 

Ο Παραολυμπιονίκης στίβου και μέλος στην Εκτελεστική Επιτροπή, Μανώλης Στεφανουδάκης, υπογράμμισε: «Ένα μεγάλο μπράβο στον Υφυπουργό Αθλητισμού διότι τέτοια προγράμματα και δράσεις από ανθρώπους που ασχολούνται τόσο ενεργά με τον αθλητισμό, λείπουν από την κοινωνία μας. Και τα έχει ανάγκη. Τα έχουν ανάγκη οι νέοι. Να τους ξεκολλήσουμε από πράγματα και καταστάσεις που δεν τους κάνουν καλό, να τους φέρουμε πιο κοντά στον αθλητισμό».

Η Ολυμπιονίκης του πόλο, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιακών και της Ένωσης Συμμετεχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Βούλα Κοζομπόλη, προσέθεσε: «Για πρώτη φορά και τόσο συντονισμένα, με τη συμμετοχή των πρωταγωνιστών στον Αθλητισμό και των θεσμικών φορέων, επιχειρείται ένας τέτοιος στρατηγικός σχεδιασμός δημιουργίας αθλητικής παιδείας. Να πλησιάσουμε συντονισμένα τη νέα γενιά, να της λύσουμε απορίες, να της δείξουμε τις Αξίες του Αθλητισμού. Να φτιάξουμε καλύτερους –επόμενους- αθλητές, φιλάθλους, μια καλύτερη κοινωνία. Χαίρομαι που ο Υφυπουργός Αθλητισμού το πραγματοποιεί. Το πρόγραμμα «Ζήσε Αθλητικά» θα αποτελέσει παρακαταθήκη». 

O Παραολυμπιονίκης Μπότσια, Γρηγόρης Πολυχρονίδης, επισήμανε: «Ο αθλητισμός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του πολιτισμού μας. Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθούμε, να εργαζόμαστε όλοι, για τη διάδοσή του και να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να ασχοληθούν με αυτόν. Είμαι χαρούμενος για την πρωτοβουλία του Υφυπουργού Αθλητισμού και της ΓΓΑ και θα προσπαθήσω να συμβάλλω με τον καλύτερο τρόπο για την υλοποίηση των σκοπών της Επιτροπής».

Ο Ολυμπιονίκης της κολύμβησης, Σπύρος Γιαννιώτης, υπογράμμισε: «Είναι σημαντικό να μεταφέρουμε στη νέα γενιά και όχι μόνο τις γνώσεις μας μέσα από τον Αθλητισμό. Να καταφέρουμε όλοι μαζί, με φρέσκιες ιδέες, να βοηθήσουμε και εκείνους που μπορούν αργότερα να κάνουν πρωταθλητισμό, αλλά και όσους θα ασχοληθούν με τον ερασιτεχνικό ή/και τον μαζικό αθλητισμό. Να συνδράμουμε στη σωστή ενημέρωση, ειδικά των παιδιών. Να βάλουμε τα θεμέλια της ευγενούς άμιλλας».

Τέλος, ο Ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής, Δημοσθένης Ταμπάκος, σημείωσε:«Δίνεται η προοπτική και η δυνατότητα ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού δημιουργίας καινοτόμων και αποτελεσματικών προγραμμάτων αγωγής υγείας. Σκοπός η προαγωγή της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας των μαθητών και των μαθητριών».