Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020

ev media-logo

Θωρακισμένο απέναντι στον κορονοϊό το Θεραπευτήριο Καρπενησίου, δηλώνει η διοίκηση. Όλα τα μέτρα που εφαρμόζονται στη δομή

Σε υγειονομικές «βόμβες» έχουν μετατραπεί γηροκομεία ανά την επικράτεια. Η κατάσταση στους οίκους ευγηρίας έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες αρχές, καθώς αυξάνονται οι ανθρώπινες απώλειες, ενώ καθημερινά προστίθενται γηροκομεία στην λίστα αυτών που μπαίνουν σε καραντίνα. Στη δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, οι νεκροί ανέρχονται πλέον σε 22, ενώ σε καθεστώς καραντίνας τέθηκε, για δέκα ημέρες, οίκος ευγηρίας στο Μαρούσι Αττικής, όπου καταγράφηκαν 19 κρούσματα. Μέτρα έχουν επιβληθεί και σε γηροκομείο στο Μοσχάτο, όπου εργαζόμενος βρέθηκε θετικός.lappas-girokomeio

Την ίδια ώρα, την πεποίθηση πως το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας, στο Καρπενήσι, είναι απολύτως θωρακισμένο απέναντι στον κορονοϊό, αφού εφαρμόζονται με ευλάβεια από την πρώτη στιγμή, όλα όσα προβλέπονται, εκφράζει μιλώντας στα Ευρυτανικά Νέα ο διοικητής, κ. Κλεομένης Λάππας.

Από την έναρξη της πανδημίας, σημειώνει, στο Θεραπευτήριο έχουν ληφθεί πολύ αυστηρά μέτρα για την προστασία των περιθαλπόμενων, καθώς εμφάνιση τυχόν κρούσματος μπορεί να θέσει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τους, δεδομένου ότι η πλειονότητα αφορά άτομα μεγάλης ηλικίας, με υποκείμενα νοσήματα. Περισσότερα από εβδομήντα (70) άτομα φιλοξενούνται σήμερα στη δομή.

Ήδη, από τις 12 Μαρτίου ‘20, η διοίκηση είχε προχωρήσει στην απαγόρευση του επισκεπτηρίου και τον αυστηρό περιορισμό της εισόδου σε οποιονδήποτε πλην των υπαλλήλων. Παράλληλα, έγκαιρα σταμάτησε η κοινή παρουσία περιθαλπόμενων στους εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους του ΘΧΠ, ενώ το φαγητό σερβίρονταν στα δωμάτια. Πριν μερικές εβδομάδες, το τοπικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ είχε προχωρήσει στη διενέργεια συνολικά 40 τεστ κορονοϊού σε προσωπικό (30 άτομα) και περιθαλπόμενους (10 άτομα, κυρίως στους περιπατητικούς) του Θεραπευτηρίου· όλα προέκυψαν αρνητικά.

Σήμερα, το υγειονομικό πρωτόκολλο συνεχίζει να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα, ενώ νέα μέτρα προστασίας, ανακοίνωσε πρόσφατα η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Δόμνα Μιχαηλίδου. Η κα Μιχαηλίδου, αφού έδωσε συγχαρητήρια στους εργαζομένους των κέντρων ευγηρίας για την αυστηρή τήρηση των μέτρων, τόνισε ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η προστασία των ευάλωτων στον κορονοϊό ομάδων και για αυτό το λόγο ενεργοποιούνται τα νέα μέτρα. Τα νέα μέτρα, όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας, θα κινούνται σε τρεις άξονες:

-Επικαιροποίηση πρωτοκόλλων λειτουργίας ΜΦΗ και χρονίως πασχόντων

-Εντατικοποίηση και συστηματικοποίηση των ελέγχων συμμόρφωσης στις οδηγίες του ΕΟΠΥ

-Εντατικοποίηση διενέργειας μοριακών ελέγχων ανίχνευσης του ιού

Μεταξύ άλλων η νέα δέσμη μέτρων περιλαμβάνει καθημερινή θερμομέτρηση κατά την είσοδο και υποχρεωτικό τεστ για όσους επιστρέφουν από την άδεια, υποχρεωτικά τεστ για κορονοϊό στο προσωπικό ενώ το υπουργείο θα προμηθεύσει μάσκες και γάντια στους 6.000 εργαζόμενους και τους 14.000 φιλοξενούμενους στους οίκους ευγηρίας. Η χρήση μάσκας από προσωπικό και φιλοξενούμενους σε όλους τους χώρους και σε όλες τις δραστηριότητες, είναι υποχρεωτική, ενώ τα μέτρα αφορούν και την εκπαίδευση του προσωπικού.

Στο Θεραπευτήριο Καρπενησίου, άπαντες -εργαζόμενοι και περιθαλπόμενοι- φορούν μάσκα όλες τις ώρες, πλην των περιπτώσεων όπου λόγοι υγείας (πχ σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα) δεν το επιτρέπουν. Όλοι όσοι εισέρχονται στη δομή υποβάλλονται σε θερμομέτρηση, ενώ τεστ κορονοϊού γίνονται στους εργαζόμενους που επιστρέφουν στην εργασία τους από άδεια.

Εάν προκύψει τυχόν ύποπτο κρούσμα, θα τεθεί, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, σε απομόνωση, σε θάλαμο που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα στη νέα πτέρυγα του Θεραπευτηρίου. Με αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων γίνεται, τέλος, η εισαγωγή νέων περιλαθαλπόμενων στη δομή.