Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020

ev media-logo

Σχεδόν 100 τόνοι νερού ανά στρέμμα έπεσαν στο Καρπενήσι, διαχειρίσιμη όμως παραμένει η κατάσταση – Στον δρόμο τα μηχανήματα

Πολύωρες και κατά διαστήματα έντονες είναι οι βροχές στην Ευρυτανία την Παρασκευή (18/9), καθώς ο μεσογειακός κυκλώνας ΙΑΝΟΣ έδειξε τα «δόντια» του, εκτός από τη δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου, σε κεντρική και ανατολική Στερεά (σοβαρά προβλήματα στη Φθιώτιδα) και Θεσσαλία. Παρότι οι όγκοι νερού που έχουν πέσει είναι μεγάλοι, η κατάσταση παραμένει μέχρι και αυτή την ώρα διαχειρίσιμη, τονίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του νομού.

broxi-dromos-potamia1

Από νωρίς το πρωί, η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας έχει επιστρατεύσει πέντε φορτηγά μηχανήματα με λάμα, που επιχειρούν κατά μήκος του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, επεμβαίνοντας για τον καθαρισμό από πτώση πετρών και μικρών βράχων. Σε διαρκή επιφυλακή βρίσκεται και ο στόλος μηχανημάτων των δήμων Καρπενησίου και Αγράφων. Σε κάθε περίπτωση και ενώ η κακοκαιρία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη (μέσα στη νύχτα θα εκδηλώνονται παροδικά ισχυρά φαινόμενα), η Πολιτική Προστασία είναι έτοιμη να επέμβει όπου χρειαστεί, με το σύνολο των διαθέσιμων μέσων της.

Η κακοκαιρία δεν είναι, πάντως, αμελητέα. Από τα μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευή και μέχρι το βράδυ σήμερα, σε διάρκεια 20 και πλέον ωρών, στην πόλη του Καρπενησίου έχουν πέσει περισσότερα από 90 τόνοι νερού ανά στρέμμα, δηλαδή σχεδόν το 1/5 του συνολικού υετού το πρώτο 8μηνο του 2020. Η σχετικά ομοιόμορφη κατανομή των ημερών μέσα στην ημέρα και οι ελεγχόμενες ραγδαιότητες, είχαν ως αποτέλεσμα να μην προκύψουν σοβαρά προβλήματα, τουλάχιστον μέχρι και αυτήν την ώρα.

Πολύ πιο σοβαρά πλήττεται η όμορη Φθιώτιδα, κυρίως στα δυτικά της. Όπως έγραψαν τα Ευρυτανικά Νέα, το μεσημέρι έκλεισε η Ε.Ο. Λαμίας – Καρπενησίου λόγω συσσώρευσης υδάτων στο ύψος της διασταύρωσης Λουτρών Υπάτης. Μεγάλοι όγκοι νερού συγκεντρώθηκαν και στο Λιανοκλάδι, ενώ υποχώρησε η γέφυρα στο χωριό Παλιούρι.

H πιο πρόσφατη ενημέρωση απο την αστυνομία, αναφέρει:

Σε συνέχεια προηγούμενης ενημέρωσης, από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, ανακοινώνεται ότι η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω έντονης βροχόπτωσης και ύπαρξης μεγάλου όγκου υδάτων στο οδόστρωμα, έχει διακοπεί στα κάτωθι σημεία και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας:

  • στην Εθνική Οδό Λαμίας – Καρπενησίου, από την 12η έως την 27η χ/θ,
  • στην Επαρχιακή Οδό Λουτρών Υπάτης – Μεξιατών Φθιώτιδας, από την 1η έως την 3η χ/θ,
  • από την Τοπική Κοινότητα Κορομηλιάς Δομοκού Φθιώτιδας, έως την 34η χ/θ της Ε65.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των Αστυνομικών.