Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019

ev media-logo

Συνέντευξη Λάμπρου Τσιτσάνη, υποψήφιου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Ευρυτανίας

"Όσοι έχουν αναμειχθεί σε σκάνδαλα έχουν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ"

tsitsanis lampros

Κύριε Τσιτσάνη είστε επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στον νομό Ευρυτανίας. Καταρχάς θέλω να μας πείτε πώς προέκυψε η τοποθέτησή σας ως επικεφαλής; Ήταν ομαλή η διαδικασία μετά την αποχώρηση του κ. Ηλία Καρανίκα, διότι ακούστηκε ότι είχαν προτείνει κάποιους άλλους, αλλά εκείνοι δεν δέχτηκαν. Εσείς είστε η λύση ανάγκης δηλαδή;
Όχι. Όλα έγιναν ομαλά και αυτό το εγγυώμαι. Υπήρχε η αναζήτηση του τρίτου προσώπου για την τρίτη θέση. Για την πρώτη θέση ήταν ξεκάθαρο, θα πήγαινε με την σειρά των ψήφων και αυτό έγινε και πανελλαδικά.

Δεν υπήρξε κάποια κόντρα στα πολιτικά γραφεία;
Όχι. Πιθανόν κάποιοι να το ήθελαν, αλλά δεν έγινε καμία σχετική αναφορά.

Την παραίτηση του κ. Καρανίκα πώς την σχολιάζετε; Το περιμένατε;
Προσωπικά όχι, δεν το περίμενα. Δεν θα ήθελα να σχολιάσω για ποιον λόγο προέβη στην κίνηση αυτή. Απλά θα πω ότι εγώ δεν θα το έκανα ποτέ. Αυτό βέβαια είναι προσωπικό θέμα.

Πάντως τον έχουμε δει να ακολουθεί τις περιοδείες κανονικά. Είναι κοντά στο ΠΑΣΟΚ.
Φυσικά, βοηθάει και συμμετέχει σε ό,τι χρειαστούμε.

Να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω και να πούμε ότι το ΠΑΣΟΚ, όπως βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις, μοιάζει να χάνει πολύ μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων του. Που πιστεύετε οφείλεται αυτό;
Πρώτα από όλα δεν νομίζω ότι χάνει αυτή τη στιγμή, διότι ό,τι ήταν να χάσει, το έχασε. Ο λαός το τιμώρησε για τα λάθη του δικαιολογημένα ή όχι.

Έγιναν λάθη στο ΠΑΣΟΚ;
Βεβαίως έγιναν λάθη και πάρα πολλά. Εξάλλου έχει κάνει την αυτοκριτική του ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος ζήτησε συγνώμη. Το μαρτυρεί και το ποσοστό αυτό. Το 13% τι σημαίνει; Όταν ένα κόμμα από το 42% πάει στο 13% σημαίνει ότι έγιναν λάθη.

Πιστεύετε ότι του αξίζει αυτή η πτώση;
Όχι.

Για ποια λάθη τιμωρήθηκε; Για το μνημόνιο ή για  φαινόμενα τύπου Τσοχατζόπουλου;
Δεν νομίζω τόσο για το μνημόνιο. Πιστεύω για λάθη όπως ο έλεγχος, η δημόσια διοίκηση, οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις κατά καιρούς αλλά και φαινόμενα όπως ο Τσοχατζόπουλος. Ο λαός του έδωσε το 42% περίπου και του είπε «προχώρα» αλλά δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Έπρεπε να βάλει και κόσμο φυλακή και περιουσίες να πάρει πίσω και να βγει ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό και να πει την αλήθεια. Δυστυχώς δεν το έκανε.

Ένα μεγάλο κομμάτι του κόμματός σας, σας έχει εγκαταλείψει. Λέγεται ότι όλος αυτός ο κόσμος έχει ταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ μια και βλέπουμε ότι τα δημοσκοπικά του νούμερα έχουν εκτοξευθεί. Πιστεύετε ότι είναι δικοί σας ψηφοφόροι αυτοί;
Σίγουρα το 70-80% είναι του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ μετακόμισε εκεί. Μια μερίδα ίσως δικαίως, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό πιστεύω αδίκως.

Δεν έπρεπε να σας εγκαταλείψουν τώρα;
Σίγουρα, διότι πήγαν σε ένα κόμμα το οποίο δεν έχει σταθερές απόψεις. Δεν γνωρίζουμε τη 18η Ιούνη τι μας ξημερώνει.

Σας φοβίζει μια κυβέρνηση με επικεφαλής το ΣΥΡΙΖΑ;
Αν το θέλει ο λαός τι να κάνουμε; Αλλά μας φοβίζει η αβεβαιότητα, ότι δεν υπάρχει μια ενιαία γραμμή και στάση στο ΣΥΡΙΖΑ.

Πιστεύετε αυτά που λέει θα τα κάνει ή θα αρχίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ να τα μαζεύει σιγά σιγά;
Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει ο,τι λέει. Αν ήταν να τα κάνει αυτά, θα τα έκαναν και οι άλλοι που κυβερνούσαν. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ γιατί να κάνει περικοπές στους μισθούς;

Δεν γινόταν αλλιώς δηλαδή;
Εκ των πραγμάτων δεν γινόταν αλλιώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ πώς θα τα κάνει; Μακάρι να τα κάνει αλλά το βλέπω αδύνατον.

Εδώ στην Ευρυτανία, τι σας λέει ο κόσμος στις περιοδείες σας;
Άλλοι είναι απογοητευμένοι, άλλοι ακόμη αναποφάσιστοι, άλλοι βρίζουν, άλλοι φωνάζουν. Εν πάση περιπτώσει ο περισσότερος κόσμος είναι προβληματισμένος γιατί δεν ξέρει τι θα γίνει την επόμενη μέρα των εκλογών.

Η Ευρυτανία σε τι βιοτικό επίπεδο βρίσκεται αυτή τη στιγμή, έτσι όπως το βλέπετε στις περιοδείες σας;
Δεν είναι αποκομμένη από την υπόλοιπη Ελλάδα. Μπορώ να πω ότι η Ευρυτανία σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα και τα αστικά κέντρα ακόμη κρατάει, δεν έχει φτάσει ακόμη η κρίση όπως στις μεγάλες πόλεις. Εδώ ακόμη δεν έχουμε ενοίκια, έχουμε τους κήπους μας, τα 5-6 πρόβατα που έχει ο καθένας. Αυτή τουλάχιστον την εικόνα έχω αποκομίσει.

Ο κόσμος τι σας λέει; Ρουσφέτια σας ζητούν;
Ο κόσμος πλέον δεν ζητά ρουσφέτια, απλά περιορίζεται στο γενικό. Υπάρχει ο φόβος και περισσότερο στα χωριά. Ο κόσμος θέλει μια σταθερή κυβέρνηση.

Πάντως εσείς, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, δεν είστε πρώτο κόμμα. Με ποιους όμως θα συνεργαστείτε;
Το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος κ. Βενιζέλος είπε ότι πρέπει να έχουμε απαραίτητα κυβέρνηση. Τώρα, επικαλείται την κεντροαριστερά. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί από τα ποσοστά, από τα αποτελέσματα, αλλά σε καμία περίπτωση το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει η χώρα να είναι ακυβέρνητη.

Θα συνεργαστείτε με τη Νέα Δημοκρατία, δηλαδή, αν είναι πρώτο κόμμα;
Κοιτάξτε, διαφορές μεγάλες δεν υπάρχουν και ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί. Τι θα πει δηλαδή; Ότι «δεν κυβερνάω»; Θα επιδιώξει να είναι και όλα τα κόμματα μέσα.

Εδώ στην Ευρυτανία πώς βλέπετε το ποσοστό σας;
Φιλοδοξούμε να είναι πολύ περισσότερο από το 19%. Τώρα ο λαός είναι κυρίαρχος. Εν πάση περιπτώσει περιμένουμε και κάποιον κόσμο που από θυμό και αγανάκτηση έφυγε από το ΠΑΣΟΚ να ξαναγυρίσει.

Πάντως στις προηγούμενες εκλογές δεν ήσασταν πολύ μακριά από την πρώτη θέση στην Ευρυτανία.
Όχι. Οι εκλογές που πέρασαν, ειδικά για την Ευρυτανία, είχαν και μια ιδιαιτερότητα λόγω και της υποψηφιότητας της κας Ντόρας Μπακογιάννη με την Δημοκρατική Συμμαχία. Τα τρία κόμματα δεν είχαν μεγάλες διαφορές. Η κα Μπακογιάννη είχε το μεγαλύτερο ποσοστό της στην Ευρυτανία γι’ αυτό και οι διαφορές ήταν πολύ μικρές μεταξύ των τριών κομμάτων.

Υπάρχουν όμως και άλλα κόμματα στον νομό που έχουν αναδειχθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης στη χώρα. επίσης, έχουμε δει και τη Χρυσή Αυγή να εμφανίζεται, όπως και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Τι ψήφος είναι αυτή;
Όπως είναι και στην υπόλοιπη Ελλάδα, έτσι είναι και στην Ευρυτανία. Την Χρυσή Αυγή που αναφέρατε ψήφισαν οι άνθρωποι από θυμό και αγανάκτηση. Δεν νομίζω ότι η Ευρυτανία θα μπορούσε να έχει τόσο ποσοστό στη Χρυσή Αυγή.

Την Δημοκρατική Αριστερά του κ. Κουβέλη ως την σχολιάζετε;
Ο κ. Κουβέλης θέλω να πιστεύω ότι έχει κρατήσει μια αξιοπρεπή στάση και όσον αφορά τον αρχηγό του αλλά και σε ότι έχει να κάνει με τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Θα ήθελα να ρωτήσω για θέματα της Ευρυτανίας τα οποία γνωρίζετε και σε συνεργασία και με τον αντιπεριφερειάρχη είστε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας προσπαθείτε να τα λύσετε. Τι να περιμένει ο Ευρυτάνας σε αυτή την οικονομική συγκυρία που βρίσκεται τώρα η χώρα; Θα δούμε δρόμους ή έργα να γίνονται;
Υποθέτω ναι και η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας έχει προγραμματίσει κάποιους δρόμους, περιμένει κάποια χρήματα από ΕΣΠΑ και πιστεύω ότι αυτά θα προχωρήσουν ανεξάρτητα από τις εκλογές που έρχονται διότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει χρήματα και έχει προγραμματισμό και θα συνεχίσει έργα καινούρια και παλιά.

Είστε επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Θέλω να σας ρωτήσω για ένα φαινόμενο που παρατηρήσαμε με μια επιστολή σας όπου καταγγέλλετε τον κ. Κώστα Κοντογεώργο, τον κύριο αντίπαλός σας, ως υπόδικο. Αυτή η επιστολή ισχύει;
Υπάρχουν κάποιες σκέψεις για κάποια θέματα ειδικά για το οδικό δίκτυο της Ευρυτανίας και για κάποια άλλα που επί χρόνια έχουν βαλτώσει και δεν προχώρησαν. Υπάρχουν σκέψεις, αυτά τα πράματα να γραφούν και να ενημερωθεί ο Ευρυτανικός λαός. Πιθανόν να κυκλοφορήσει μια επιστολή αλλά ακόμη είμαστε στην διαμόρφωσή της για να είμαστε σίγουροι για αυτά που θα γράψουμε.

Υπάρχει ήδη αυτή η επιστολή που έχει διανεμηθεί…
Είναι κάποιες σκέψεις, απλά για να είμαστε σίγουροι για κάποια πράγματα σταμάτησε η διανομή της.

Αυτό έγινε με δική σας πρωτοβουλία ή από συνεργασία και των τριών υποψηφίων;
Ύστερα από συνεργασία και των τριών υποψηφίων αλλά και από δική μου.

Αυτό που κυκλοφόρησε τελικά δεν ισχύει δηλαδή;
Δεν ισχύει προς το παρόν.

Για να κλείσουμε την συνέντευξη θα ήθελα να ρωτήσω για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ. Ακούσαμε τον κ. Βενιζέλο να λέει ότι “στις 17 Ιουνίου θα σας ανακοινώσω το νέο ΠΑΣΟΚ”. Εσείς ξέρετε κάτι;
Όχι, δεν γνωρίζω κάτι. Προς το παρόν παλεύουμε μέχρι τις εκλογές με αξιοπρέπεια.

Θέλετε να προσθέσετε κάτι;
Πρώτα απ΄ όλα ζητάμε από τον κόσμο να μας ψηφίσει, όπως όλα τα κόμματα άλλωστε. Ζητάμε να μας ψηφίσει διότι πραγματικά το ΠΑΣΟΚ που απέμεινε αυτή τη στιγμή είναι το υγιές ΠΑΣΟΚ. Όσοι έχουν αναμειχθεί σε σκάνδαλα έχουν πάει στο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτοί που απέμειναν είναι το υγιές κομμάτι και γι’ αυτό ζητάμε να μας στηρίξουν. Να γίνουν ήρεμες εκλογές και να έχουμε την επόμενη ημέρα διακυβέρνηση στη χώρα.