Τρίτη, 26 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

Στη Μεσοχώρα έχει πια ζωή. Έπεσαν οι τελικές υπογραφές για την τροποποίηση του ΓΠΣ Καρπενησίου

Απόλυτα ικανοποιημένος δηλώνει ο Κώστας Μπακογιάννης. Η αγωνία για τους εκατοντάδες ιδιοκτήτες στη Μεσοχώρα, οι οποίοι είδαν να χάνουν την περιουσία τους από μια διάταξη του ΓΠΣ, με την οποία 1.000 στρέμματα άρτιας και οικοδομήσιμης ιδιόκτητης γης χαρακτηρίζονταν σε εκτάσεις για γήπεδα τένις, τελείωσε. Ο κόσμος ξεσηκώθηκε, η δημοτική αρχή κατάλαβε και η διοίκηση διόρθωσε

mesoxwra 501

Αίσιο τέλος έχει για τα "θύματα του ΓΠΣ" η τελική τροποποίηση, όπως αυτή καταγράφεται στην απόφαση που υπέγραψε η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κα Καλλιόπη Γερακούδη, μόλις την περασμένη Πέμπτη

Τα "Ευρυτανικά Νέα" έχουν παρακολουθήσει το θέμα πολύ στενά από την αρχή. Άλλωστε, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας αποκαλύφθηκαν τα λάθη του ΓΠΣ, που προκάλεσαν τρόμο σε χιλιάδες ιδιοκτήτες στη Μεσοχώρα και αλλού, οι οποίοι είδαν μέσα σε μια νύχτα να χάνουν τις περιουσίες τους, αφού σε άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα... απαγορεύτηκε οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα.

Η τροποποίηση του ΓΠΣ σε τρία σημεία αποκαθιστά πλήρως την αδικία στη Μεσοχώρα, το Βουτύρο και τη Γεωργική Γη. Από την αρχή στο πλευρό των χιλιάδων ιδιοκτητών στάθηκε η νέα δημοτική αρχή.

mpakogisnnis-kostas234Ο ρόλος του Μπακογιάννη
Η δημοτική αρχή στάθηκε  στο πλευρό των "θυμάτων" από την αρχή του προβλήματος. Όταν ενημερώθηκε για το μέγεθός του, αλλά και ύστερα από τις διαμαρτυρίες των πολιτών, που ξεσηκώθηκαν μετά τα δημοσιεύματα της εφημερίδας, ο δήμαρχος Καρπενησίου αποφάσισε να προβεί σε μια σειρά μέτρων, με άμεσο στόχο να τροποποιηθεί το ΓΠΣ και να επιστραφεί η περιουσία στα “θύματά του” .

Αρχικά το ζήτημα ήρθε σαν έκτακτο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εκεί αποφασίστηκε η προσφυγή, τόσο νομικά, όσο και διοικητικά, ώστε να προκληθεί είτε η ολική ακύρωση του ΓΠΣ από το Συμβούλιο της Επικρατείας, είτε η μερική τροποποίησή του σε σημεία που το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφασίσει.

Για την νομική κάλυψη της προσφυγής στο ΣτΕ, ο δήμος Καρπενησίου προσέλαβε ομάδα νομικών συμβούλων, έμπειρων στα θέματα Πολεοδομίας, οι οποίοι κατέθεσαν αίτημα ακύρωσης.

Παράλληλα, συνέταξαν την πρόταση τροποποίησης του ΓΠΣ των 6 σημείων, η οποία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, σχεδόν ομόφωνα, και κατατέθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Τυπικά, ο κ. Καρφής δεν ψήφισε την πρόταση, όχι γιατί διαφωνούσε, αλλά γιατί ζήτησε να προστεθεί στην τροποποίηση των 6 σημείων και η κατάργηση της ΠΕΡΠΟ (έχουν αναφερθεί σχετικά τα “Ευρτανικά Νέα”), κάτι όμως που, όπως είπαν οι νομικοί, δεν μπορεί να είναι λόγος ακύρωσης.

Δικαιώθηκαν όσοι πάλεψαν
Όλα αυτά έλαβαν χώρα πέρυσι, από τον Μάιο του 2011 και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κάποιοι είπαν ότι "θα περάσουν 10 χρόνια" μέχρι να γίνει τροποποίηση του ΓΠΣ. Ότι οι περιουσίες των "θυμάτων του ΓΠΣ"... "... πάει, χάθηκαν" κ.λπ. Η τροποποίηση που έγινε έδωσε μια απάντηση σε όλους αυτούς, οι οποίοι προφανώς δεν είχαν λάβει υπόψη τους την παράμετρο "δίκαιο". Και προφανώς, γνωρίζοντας ότι τροποποίηση δεν μπορεί να γίνει πριν το πέρας 5ετιας. Να όμως που έγινε.

Όσοι πίστεψαν ότι πρέπει να υπάρξει δικαίωση, μεταξύ αυτών σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του τόπου, τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Βασίλης Καραμπάς -επί δημαρχίας του συνετάχθη η περίφημη μελέτη του ΓΠΣ- όσο και ο τότε βουλευτής Ευρυτανίας κ. Καρανίκας, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχος Περγαντάς, αλλά πολύ περισσότερο ο ίδιος ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης και ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Σουλιώτης, πλέον δηλώνουν ικανοποιημένοι από την αίσια έκβαση του θέματος. Δικαιωμένοι νιώθουμε και εμείς εδώ στα "Ευρυτανικά Νέα".

Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Την Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012, η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, κα Καλλιόπη Γερακούδη υπέγραψε (ως έχει) την εισήγηση του Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος, Αποκεντρωμένης Διοίκησης (ΣΧΟΠΑΔ) που εκδόθηκε με αρ. πρωτ. 1479/59394/3-4-2012 και την οποία δημοσίευσαν τα "Ευρυτανικά Νέα" την Τετάρτη 4 Απριλίου στο φύλλο αρ. 490).

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ
Αποφασίζεται η τροποποίηση της απόφασης 1086/211/2011 της Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας (ΦΕΚ ΤΑΑΠΘ-50/2011) περί έγκρισης του ΓΠΣ Δήμου Καρπενησίου «Έγκριση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) πρώην Δήμου Καρπενησίου Νομού Ευρυτανίας και νυν Δημοτικής Ενότητας Καρπενησίου Δήμου Καρπενησίου» ως εξης:

ΒΟΥΤΥΡΟ. Στο τέλος της παραγράφου 3.1.1 του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) να προστεθεί η εξής διάταξη: «Κατ' εξαίρεση στον οικισμό Βούτυρο ισχύουν οι διατάξεις για δόμηση σε οικισμό προϋφιστάμενο του 1923. Η εξαίρεση αυτή ισχύει και για την έκταση που δεν θα περιληφθεί στην πολεοδομική μελέτη όποτε αυτή και αν εγκριθεί.

ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΓΗ. Στην παρ. 3.2.1  (σ.σ. αφορά τον χαρακτηρισμό γης ως Γεωργική Γη) να προστεθεί:

Α) στην παράγραφο Επιτρεπόμενες χρήσεις:

-αγροτοτουριστικές μονάδες, εφόσον δεν έρχονται σε αντίθεση με τις κείμενες διατάξεις του Ειδικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, όπως αυτό ισχύει κάθε φορά.

Β) στην παράγραφο Καθορισμός όρων και περιορισμών δόμησης:

Για την επιτρεπόμενη χρήση «αγροτοτουριστικές μονάδες» ισχύουν οι περιορισμοί της εκτός σχεδίου δόμησης και επιπλέον ορίζονται οι εξής περιορισμοί:

-Μέγιστη καλυπτόμενη επιφάνεια 200 τ.μ.

-Μέγιστη επιφάνεια δόμησης 200 τ.μ.

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ορόφων δύο (2).

Μέγιστος αριθμός δωματίων δέκα (10).

Μένει μόνο το ΦΕΚ
Η απόφαση της κας Γερακούδη έχει ήδη πάρει τον δρόμο της προς το Εθνικό Τυπογραφείο. Τυπικά για να αποτελεί Νόμο του Κράτους, απομένει μόνο η δημοσίευση της τροποποίησης στο Φύλλο της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), κάτι που αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Την επόμενη εβδομάδα τα “Ευρυτανικά Νέα” θα δημοσιεύσουν την απόφαση της κας Γερακούδη, έτσι όπως ακριβώς θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ και θα αποτελεί την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καρπενησίου.

Η τροποποίηση του ΓΠΣ στη Μεσοχώρα Επιτρέπεται ξανά η χρήση κατοικίας

ΜΕΣΟΧΩΡΑ. Στην παρ. 3.2.6. η «Περιοχή αθλητικών δραστηριοτήτων και προετοιμασίας αθλητών» να μετονομαστεί σε «Ζώνη τουριστικών/αθλητικών δραστηριοτήτων και άλλων ειδικών χρήσεων» και το κείμενο να αναδιατυπωθεί ως εξής:

Ζώνη τουριστικών/αθλητικών δραστηριοτήτων και άλλων ειδικών χρήσεων.
Στη θέση Μεσοχώρα, νοτίως του Καρπενησίου, σε έκταση 1.000 περίπου στρεμμάτων, ορίζεται Περιοχή Ελέγχου και Περιορισμού της Δόμησης, όπου θα επιτρέπεται η χωροθέτηση συγκεκριμένων χρήσεων, με όρους και περιορισμούς. Επιπλέον, στη ζώνη αυτή, με στόχο την ενίσχυση εξειδικευμένου τουριστικού πόλου και συμπληρωματικά του λειτουργούντος Κέντρου Προετοιμασίας Αθλητών, θα είναι δυνατή η ανάπτυξη συνδυαστικών χρήσεων οργανωμένου αθλητικού κέντρου, τουρισμού και άλλων υποστηρικτικών προς αυτές χρήσεις, όπως, διοίκηση κλπ.

Επιτρεπόμενες χρήσεις

-Γήπεδα ποδοσφαίρου, αθλοπαιδιών, γήπεδα ρίψεων, δρόμους για τρέξιμο.

-Εγκαταστάσεις κλειστών αθλητικών χώρων (αίθουσα ομαδικών αθλημάτων, αίθουσες εκγύμνασης, αποδυτήρια, σάουνα, αίθουσες φυσικοθεραπείας, ιατρικά κέντρα κ.λπ.).

-Κτίρια διοίκησης για την εξυπηρέτηση του κέντρου προετοιμασίας αθλητών.

-Τουριστικές επιχειρήσεις του αρθ. 2 του Ν.2160/1993 (ΦΕΚ 118Α'/1993) και συγκεκριμένα, τουριστικά καταλύματα που περιλαμβάνουν κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα ΑΑ' και Α' τάξης, χώρους οργανωμένης κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής (συνεδριακά κέντρα κ.α.), τα οποία εξυπηρετούν τη φιλοξενία των αθλητικών ομάδων εφόσον δεν έρχονται σε αντίθεση η με τις κείμενες διατάξεις του Ειδικού Πλαισίου για τον Τουρισμό όπως αυτό ισχύει κάθε φορά.

-Κατοικία.

-Κοινωφελείς χρήσεις.