Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Ο Μίμης Παπαϊωάννου στα "Ευρυτανικά Νέα"

PAPAIOANNOU

Όταν μιλάς με έναν τόσο σπουδαίο άνθρωπο ο χρόνος ποτέ δεν είναι αρκετός.Απλός, επικοινωνιακός και εξαιρετικά φιλικός ο Μίμης Παπαϊωάννου μίλησε στα Ευρυτανικά Νέα για το τουρνουά, τη συμβολή του Ιδρύματος, αλλά και τον… Στέλιο Καζαντζίδη. 
 
Κύριε Παπαϊωάννου, σας καλωσορίζουμε στα ‘‘Ευρυτανικά Νέα’’. Πείτε μας πως προέκυψε αυτή η συνεργασία σας με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Όλα άρχισαν αφ’ ότου έγραψα το βιβλίο μου. Το έστειλαν στον πρόεδρο του ιδρύματος, που εδρεύει στην Αμερική, αυτός το διάβασε και μία μέρα με ειδοποίησαν ότι θέλει να με δει. Δεν είχα δεχτεί ποτέ  κόκκινη κάρτα σε αγώνα και έτσι προέκυψε το Κύπελλο ήθους. 
Ήταν την εποχή (2002 - ’03), που είχε αρχίσει η κουβέντα για την πώληση της ΑΕΚ, οπότε το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν πως ήθελε να την αγοράσει. Μόλις, όμως, το είπα, έβαλαν τα γέλια, λέγοντάς μου χαρακτηριστικά: «Εμείς είμαστε Ολυμπιακοί πάππου προς πάππου…!!».  
Μου εξήγησε τελικά τι ακριβώς ήθελε από εμένα και πλέον συνεργαζόμαστε τέλεια τα τελευταία 6 χρόνια.

PAPAIOANNOU-1
 
Ποιες είναι οι δικές σας αρμοδιότητες;
Εγώ εκπροσωπώντας το Ίδρυμα ταξιδεύω στα σχολεία της επαρχίας και των νησιών (όχι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) και προσπαθώ να διδάξω στα παιδιά την αγάπη για τον αθλητισμό και το ήθος. 
Δεν παίρνουμε παιδιά που παίζουν μπάλα σε πρωταθλήματα, αλλά τους μαθητές των σχολείων που παίζουν για χαρούν το ποδόσφαιρο.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που έρχεστε στο Καρπενήσι με αυτή την ιδιότητα. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας;
Είμαι εντυπωσιασμένος από το περιβάλλον και τη φιλοξενία. Εδώ είναι παράδεισος… Όλα είναι άψογα και δε θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά όταν βλέπεις τα παιδιά να αθλούνται και να χαίρονται παίζοντας ποδόσφαιρο. Εδώ δεν «χωράνε» σκοπιμότητες… εδώ  υπάρχει υγιής αθλητισμός.  
Τώρα νιώθω υπέροχα. Αυτά είναι τα γκολ της ψυχής μου… η επικοινωνία με την τρυφερή ηλικία γεμίζει την ψυχή μου...!!
 
Αν και δεν σχετίζεται με το τουρνουά… τι είχε συμβεί με τη μεταγραφή σας στη Ρεάλ Μαδρίτης;
Όταν έπαιζα στην ΑΕΚ δεν ήξερα ότι με παρακολουθούσαν άνθρωποι της Ρεάλ Μαδρίτης. Μόλις συγκέντρωσαν τα στοιχεία που ήθελαν και μετά από ένα φιλικό παιχνίδι της με την ΑΕΚ, η «Βασίλισσα» -το 1965- έκανε πρόταση (4 εκατ. δρχ.!!), ώστε να με εντάξει στο δυναμικό της. Η διοίκηση της ΑΕΚ, όμως αρνήθηκε να με παραχωρήσει γεγονός που με στεναχώρησε αφάνταστα. 
Τότε ο φίλος μου Στέλιος Καζαντζίδης μού είπε να μην παίξω και να τον ακολουθήσω (με τον Νικολόπουλο) σε μια περιοδεία στη Γερμανία. Βέβαια τότε η Ρεάλ είχε πολλούς αστέρες στην ομάδα και άλλαζε το ρόστερ της συνέχεια αγοράζοντας νέους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές και δεν ήξερα αν θα έπαιζα, όμως ήταν μια τεράστια προοπτική για μένα. 
Τελικά αποφάσισα να σταματήσω και να πάω να τραγουδήσω στη Γερμανία. Πάντα, όμως είχα στο μυαλό μου το ποδόσφαιρο και αργά ή γρήγορα θα επέστρεφα και για αυτό έκανα προπονήσεις μόνος μου όποτε έβρισκα ευκαιρία. Όταν γύρισαν η ΑΕΚ ήταν νομίζω πίσω στην βαθμολογία, όμως πήραμε τον τίτλο, κερδίζοντας και τον Παναθηναϊκό μέσα στη Λεωφόρο.
Από αυτή την εμπειρία με το τραγούδι κρατάω το γεγονός πως εγώ ερμήνευσα το ύμνο της ΑΕΚ: «Εμπρός της ΑΕΚ παλικάρια…». 

PAPAIOANNOU-2
 
Η κουβέντα μας με τον κ. Παπαϊωάννου διήρκησε περίπου 15 λεπτά και δεν αναλώθηκε μόνο στο χώρο του ποδοσφαίρου. Όταν, άλλωστε, μιλάς με τόσο σπουδαίες προσωπικότητες δεν μπορείς να βάζεις όρια και δεν μπορεί να περιοριστεί στο γνωστό μοτίβο «ερώτηση-απάντηση». Συζητάς, ακούς και μαθαίνεις…!! 
Για αυτό ο Μίμης Παπαϊωάννου εκτός από κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής που υπήρξε, είναι και ένας εξαιρετικός άνθρωπος.

PAPAIOANNOU-3