Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019

ev media-logo

Εκλογές 17ης Ιουνίου 2012. Διατήρηση των ποσοστών ΝΔ & ΔΗΣΥ εκτός Προυσού και Ασπροποτάμου

Στους πίνακες φαίνεται η πορεία των βασικών κομμάτων στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, ανά παλαιό (καποδιστριακό) δήμο ή δημοτική ενότητα, όπως ονομάζονται σήμερα.

0ekloges-1

Για την καλύτερη σύγκριση των αποτελεσμάτων με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, κρίθηκε σκόπιμο τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, να συγκρίνονται με το ΑΘΡΟΙΣΜΑ των ποσοστών που πήραν στις προηγούμενες εκλογές, τόσο το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά, όσο και η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη.

Αυτό φυσικά επιβάλλεται όχι μόνο διότι η κ. Μπακογιάννη επέστρεψε στη ΝΔ, αλλά και διότι, όπως είναι γνωστό, στην Ευρυτανία και τα δύο κόμματα απευθυνόταν στην ίδια μερίδα ψηφοφόρων.

Κάνοντας, λοιπόν, μια αδρομερή παρουσίαση των πινάκων, θα διαπίστωνε κανείς ότι, σε γενικές γραμμές, η ΝΔ διατήρησε το άθροισμα των ποσοστών των δύο συνιστωσών της. Έτσι με εξαίρεση τους τ. δήμους Προυσού και Ασπροποτάμου, στους υπόλοιπους οι διαφορές ήταν αμελητέες. Εντούτοις στην Δ.Ε. Προυσού, είχε μια σημαντική πτώση της τάξης των 10 μονάδων, ενώ και στην Δ.Ε. Ασπροποτάμου “έπεσε” κατά 8 περίπου μονάδες. Το γεγονός αυτό, ερμηνεύεται πιθανότατα ότι από τις περιοχές αυτές κατάγονταν οι δύο πρώην υποψήφιοι της ΔΗΣΥ, Θανάσης Φέγγος και Χρήστος Δημητρόπουλος αντίστοιχα.

Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να υπονοηθεί ότι οι δύο πολιτευτές, εμφορούμενοι ίσως από κάποια πιθανή πικρία, “καθοδήγησαν” τους ψηφοφόρους των περιοχών τους να μην ψηφίσουν Κοντογεώργο.

Αντίθετα, δείχνει την ικανότητα διείσδυσής τους στα “αντίπαλα” στρατόπεδα, με αποτέλεσμα από την στιγμή που δεν υφίστατο ζήτημα σταυροδοσίας, οι ψηφοφόροι αυτοί να αισθανθούν “απελευθερωμένοι” και τελικά να ψηφίσουν σύμφωνα με τις πολιτικές τους επιλογές και όχι με βάση την προσωπική σχέση, που αναπτύσσεται συνήθως ανάμεσα στον ψηφοφόρο και τους πολιτικούς στις μικρές επαρχιακές εκλογικές περιφέρειες.

Το ίδιο επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι και στις δύο αυτές περιοχές, τον Μάιο, το ποσοστό των ΔΗΣΥ & ΝΔ ξεπερνούσε κατά πολύ το 50%, όταν την ίδια στιγμή, στους άλλους τ. Δήμους ο μέσος όρος και των δύο κομμάτων μαζί, μόλις και μετά βίας ξεπερνούσε το 40%, ποσοστό άλλωστε που λίγο - πολύ επετεύχθηκε και στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

Από τους ίδιους πίνακες γίνεται επίσης εμφανέστατη και η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βγήκε ενισχυμένος σε όλες τις δημοτικές ενότητες του νομού, επιτυγχάνοντας σημαντικές επιδόσεις, όχι μόνο στις δύο προαναφερόμενες περιοχές, όπως θα ήταν ίσως φυσικό, αλλά και στην Δ.Ε. Καρπενησίου, όπου πέτυχε μια άνοδο 9 εκατοστιαίων μονάδων και μάλιστα χωρίς αυτές να προέρχονται από ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, ίδιαίτερα στο Καρπενήσι, διατήρησε τις δυνάμεις του.

Σχετικά με το ΠΑΣΟΚ τώρα, αυτό βγήκε ωφελημένο από την “απελευθέρωση” των ψηφοφόρων του Φέγγου, μόνο στον Προυσό, όπου “τσίμπησε” 3 περίπου μονάδες, ενώ παραδόξως δεν κατόρθωσε να ενισχυθεί καθόλου στον Ασπροπόταμο. Εκεί ΟΛΟΙ οι ψήφοι της διαφοράς φαίνεται να πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, πρέπει κανείς να έχει υπόψη του ότι οι αριθμοί δεν δείχνουν απαραίτητα συγκεκριμένους ψηφοφόρους. Έτσι είναι πιθανόν κάποιος που δεν ψήφισε Κοντογεώργο, ενώ είχε ψηφίσει πριν Ντόρα, να ψήφισε τώρα ΠΑΣΟΚ και ένας άλλος να έφυγε από το ΠΑΣΟΚ και να κατευθύνθηκε αριστερότερα. Αυτή η μετακίνηση φυσικά δεν είναι δυνατόν να καταγραφεί από τους πίνακες που παραθέτουμε εδώ.

Τέλος, ενώ στον Δήμο Προυσού δείχνει να είναι σημαντική η άνοδος της Χρυσής Αυγής σε ένα ποσοστό της τάξης των 2 περίπου μονάδων, αυτό  δεν αντιστοιχεί σε πολλές πραγματικές ψήφους, καθώς μιλάμε για μια διαφορά μόλις 8 ψήφων. Απλά, το γεγονός ότι το εκλογικό σώμα της περιοχής είναι σχετικά μικρό (αριθμός εγκύρων ψηφοδελτίων μόλις 548), δείχνει μια μεγάλη άνοδο, η οποία στην ουσία όμως δεν είναι πραγματική.

Γενικά τα αποτελέσματα στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες είναι συνεπή με τον γενικότερο μέσο όρο και δεν εμφανίζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.