Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Με δωρεά της οικογένειας Μαρτίνου η αναπαλαίωση του τέμπλου του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής στην Άμπλιανη (ΠΛΟΥΣΙΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Τιμήθηκαν ως ευεργέτες της Άμπλιανης. Ο εφοπλιστής Αθανάσιος Μαρτίνος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Καρπενησίου

ampliani5021

Την οικογένεια Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου τίμησε ο δήμος Καρπενησίου σε μια εξαιρετική εκδήλωση που έγινε στην Άμπλιανη την περασμένη Κυριακή. Το ζεύγος Μαρτίνου χρηματοδότησε την αναπαλαίωση του τέμπλου του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής στην Άμπλιανη

Η οικογένεια Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου συγκαταλέγεται στους μεγάλους ευεργέτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και όχι μόνο. Δεκάδες είναι οι δωρεές που φέρουν την υπογραφή τους. Τώρα μια ακόμη στην Άμπλιανη Ευρυτανίας, γενέτειρα της κας Μαρίνας Μαρτίνου, το γένος Μπαρτσώκα.

Ο κ. Αθανάσιος Μαρτίνος κατάγεται από την Αρκαδία και ανήκει στους κορυφαίους εφοπλιστές του κόσμου με έναν στόλο που ξεπερνά τα 34 δεξαμενόπλοια και φορτηγά πλοία. Μαζί με τα άλλα δύο αδέλφια του διαθέτουν έναν από τους μεγαλύτερους στόλους καραβιών στον κόσμο, που ξεπερνούν τα 100.

Πλέον συγκαταλέγεται και στους μεγάλους ευεργέτες της Άμπλιανης με την γενναία δωρεά του. Το πρωί της Κυριακής 24 Ιουνίου 2012, κάτω από τα πλατάνια, στην κεντρική πλατεία της Άμπλιανης, πραγματοποιήθηκε η ειδική εκδήλωση προς τιμή της οικογένειας Μαρτίνου.

Το ιστορικό
Το ζεύγος Μαρτίνου διέθεσε -σύμφωνα με πληροφορίες- το ποσό των 200.000 ευρώ περίπου για την ολοκλήρωση της συντήρησης του τέμπλου και των εικόνων του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Άμπλιανης.

Το έργο για την ανάδειξη και αποκατάσταση των εικόνων, οι οποίες χρονολογούνται αρκετούς αιώνες πριν, έγινε υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Πολιτισμού. Ξεκίνησε πέρυσι την άνοιξη και ολοκληρώθηκε μετά από 4 μήνες περίπου.

templo

Λόγω της ύψιστης σημασίας του έργου, και μετά από εισήγηση του δημοτικού συμβούλου κ. Χρήστου Σκαρμούτσου, το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπενησίου αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει τιμιτική διάκριση στους δύο ευεργέτες, σε μια ειδική εκδήλωση, η οποία θα γινόταν παράλληλα με τα αποκαλυπτήρια.

Η εκδήλωση
Η εκδήλωση τελικά προγραμματίστηκε για την περασμένη Κυριακή 24 Ιουνίου 2012. Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο χωριό για να παρακολουθήσει αρχικά, στις 7.30 το πρωί, τη Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Νικολάου.

ampliani168

Ο Μητροπολίτης, εμφανώς ικανοποιημένος από τη δωρεά του ζεύγους, προχώρησε στην απονομή τιμητικών μεταλλίων. Κατά την ομιλία του, και απευθυνόμενος στον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, είπε: «Δεν θα σε αποκαλώ Θανάση, αλλά Αθανάσιο, που σημαίνει αθάνατος». Όπως «αθάνατη», δηλαδή, θα είναι και η χορηγία του. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

ampliani 80

Στις 10.00 περίπου το πρωί, και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε η απονομή των διακρίσεων. Τον λόγο πρώτα πήρε ο τελετάρχης της εκδήλωσης κ. Χρήστος Σκαρμούτσος, ενώ σύντομους χαιρετισμούς και μηνύματα απηύθυναν και οι κ.κ. Δημήτριος Νιάφας, πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου -ο οποίος έδωσε δύο μετάλλια στους τιμηθέντες εκ μέρους της Ιεράς Μητρόπολης- Χρήστος Μπαρτσώκας καθηγητής Παιδιατρικής, Νικόλαος Μπάκας πρόεδρος του Συλλόγου Αμπλιανιτών «Η Αγία Παρασκευή», Αικατερίνη Τζινιέρη πρόεδρος του Συλλόγου Αμπλιανιτών «Ο Στέγκος», Γεώργιος Μουστάκης  συντηρητής του έργου και Κωνσταντίνος Θεοδωράκης κάτοικος του χωριού, ο οποιος διετέλεσε προϊστάμενος της Εφορίας Καρπενησίου στα μέσα της δεκαετία του ’90. Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε την οικογένεια Μαρτίνου και εξήρε το φιλανθρωπικό τους έργο, τους επέδωσε και τιμητική πλακέτα, ανακηρύσσοντας παράλληλα τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, επίτιμο δημότη Καρπενησίου.

ampliani5022

ΠΑΝΩ. Ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος, ο δήμαρχος Καρπενησίου και το ζεύγος Μαρτίνου. ΚΑΤΩ. Στιγμιότυπο από την εκδήλωση που έγινε στην πλατεία του χωριού.

ampliani5023

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται και στην πλακέτα, «ο δήμος Καρπενησίου, αναγνωρίζοντας την προσφορά της οικογένειας Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου στην Κοινότητα Άμπλιανης, τιμά και ανακηρύσσει τον Αθανάσιο Μαρτίνο, επίτιμο δημότη Καρπενησίου, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής».

Επίσης δύο τιμητικούς πάπυρους παρέδωσαν οι εκπρόσωποι του χωριού. Ο πρώτος παραδόθηκε  από τον κ. Χρήστο Σκαρμούτσο και περιέχει το κείμενο της πλακέτας, ενώ ο δεύτερος παραδόθηκε στην κα Μαρίνα Μαρτίνου, από τον εκπρόσωπο της Άμπλιανης κ. Ηλία Παπασπύρο.

Τέλος, -αν και δεν το συνηθίζει- τον λόγο πήρε ο ίδιος ο Αθανάσιος Μαρτίνος. Στα λίγα που είπε, ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στην διεξαγωγή της εκδήλωσης, ενώ δεν ξέχασε να αναφερθεί, με ιδιαίτερη συγκίνηση, στους γονείς της γυναίκας του, Μαρίνας, οι οποίοι κατάγονταν και διέμεναν στην Άμπλιανη.

Η εκδήλωση έκλεισε με γεύμα στην πλατεία του χωριού που συνοδεύτηκε από ζωντανή μουσική. Μπουφέ με εδέσματα είχε ετοιμάσει ο Σύλλογος Αμπλιανιτών «Ο Στέγκος» που διοργάνωσε την ίδια ημέρα και την "3η γιορτή τσαγιού και ρίγανης".

ampliani330


Ποιοι είναι η Μαρίνα και ο Αθανάσιος Μαρτίνος

ampliani martinos

Ο Αθανάσιος Μαρτίνος
Είναι ο πρωτότοκος γιος του Ιωάννη και της Αθηνάς. Γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1950. Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών(1974) ενώ σπούδασε και ναυτιλιακά στο Λονδίνο(1968-1969).

Είναι Διευθύνων Σύμβουλος της δικής του ναυτιλιακής εταιρείας Eastern Mediterranean Maritime Limited (Εταιρεία διαχείρισης ποντοπόρων πλοίων). Από το 2010 συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο Lloyd’s List με τους 100 ισχυρότερους παράγοντες της παγκόσμιας ναυτιλίας. Ανήκει στο λεγόμενο κλειστό λόμπι των ισχυρών ναυτιλιακών «τζακιών» της χώρας.

Η Eastern Mediterranean Maritime Limited (EASTMED) σύμφωνα με τα στοιχεία από το site της εταιρείας, είναι εταιρεία διαχείρισης ποντοπόρων πλοίων με κεντρικά γραφεία στην Γλυφάδα Αττικής. Διαχειρίζεται 19 δεξαμενόπλοια και 14 φορτηγά πλοία, συνολικής μεταφορικής ικανότητας περίπου 3 εκατομμυρίων τόνων. Η εταιρεία απασχολεί 120 εργαζόμενους στα γραφεία της και 1.200 περίπου ναυτικούς στα πλοία. H EASTMED πιστοποιήθηκε από τους Lloyd's κατά ISO 9001, ISO 14001 και OHSAS 18001 τον Δεκέμβριο του 2010.

Ο Αθανάσιος Μαρτίνος, νυμφεύθηκε την κα Μαρίνα Μπαρτσώκα εκ Άμπλιανης Ευρυτανίας και απέκτησαν τρία παιδιά, την Αθηνά, την Γεωργία και τη Μαρίνα. Όμως η Αθηνά πέθανε σε ηλικία 20 ετών. Στη μνήμη της έχει κάνει μεγάλες δωρεές σε εκκλησίες και υποτροφίες.

Στις τελευταίες εκλογές της 17ης Ιουνίου, η κόρη του Γεωργία Μαρτίνου 37 ετών σήμερα, εξελέγη βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Την πρώτη της επαφή με την πολιτική είχε το 2010 όταν εξελέγη πρώτη σε ψήφους στον δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης και διετέλεσε Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου.

Η Μαρίνα Μαρτίνου
Η Μαρίνα Μπαρτσώκα του Ευσταθίου και της Γεωργίας, σύζυγος του εφοπλιστή Αθανάσιου Μαρτίνου, έλκει την καταγωγή της από την Άμπλιανη Ευρυτανίας.

Έζησε τα παιδικά της χρόνια στο χωριό, την Άμπλιανη Ευρυτανίας. Η οικογένειά της όμως έφυγε νωρίς από το χωριό τα δύσκολα χρόνια. Οι παλιοί χωριανοί με τους οποίους μίλησαν τα “Ευρυτανικά Νέα” την θυμούνται και τα καλοκαίρια, αφού έφυγαν για την Αθήνα να έρχεται συχνά και να διαμένει στο διώροφο σπίτι της οικογένειας στην πλατεία του χωριού που διατηρούν μέχρι και σήμερα.

Φαίνεται ότι η αγάπη της για το χωριό και οι πρώτες θύμισες των παιδικών της χρόνων ήταν ανίκητες κάτι που μετέδωσε, όπως φαίνεται και στον Αρκάδα σύζυγό της.

Άτομο χαμηλών τόνων, όπως και ο σύζυγός της Αθανάσιος Μαρτίνος και ας είναι ένας από τους κορυφαίους εφοπλιστές στον κόσμο, αποφάσισαν αμέσως να προχωρήσουν στη δωρεά, ώστε να αναπαλαιωθεί το ιερό τέμπλο της εκκλησίας του χωριού.

ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΕΡΓΟ
Με πληροφορίες που συλλέξαμε από τα δεκάδες άρθρα που έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί για την φιλανθρωπική του δράση πληροφορούμεθα ότι ο Θανάσης Μαρτίνος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ το φιλανθρωπικό του έργο, αν και δεν του αρέσει να το «διαφημίζει», είναι παροιμιώδες.

Με χορηγία της οικογένειάς του, πραγματοποιήθηκε η εκ βάθρων ανακαίνιση του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου στην Πρίγκηπο. Με δική του δωρεά κατασκευάστηκε το πρώτο οικολογικό πάρκο στην Γλυφάδα. Επίσης, η κατασκευή του Ιερού Ναού της Παναγίας της Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη, τα εγκαίνια του οποίου τελέσθηκαν στις 15 Μαΐου 2001.

Το 2004 εγκαινίασε στο campus του Κολλεγίου στην Κάντζα το Κολυμβητικό Κέντρο «Αθηνούλα Μαρτίνου» δωρεά της οικογένειάς τους. Δική τους δωρεά είναι και το εκκλησάκι της Αγίας Αθηνάς στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης.

Δική τους δωρεά είναι η μονάδα εντατικής παρακολούθησης καρδιοπαθών της Καρδιολογικής Κλινικής του Ασκληπιείου Νοσοκομείου Βούλας. Δεκάδες άλλες είναι οι μικρές και άλλες φιλανθρωπίες, δωρεές και υποτροφίες που χορηγούν.

Στις δεκάδες δωρεές που έχουν χρηματοδοτήσει το ζεύγος Μαρτίνου πλέον συγκαταλέγεται και η αναπαλαίωση του τέμπλου στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στην Άμπλιανη Ευρυτανίας, γενέτειρας της Μαρίνας Μαρτίνου.

Πάντως, έπεται και συνέχεια, ακούσαμε να λέγεται στο χωριό. Άλλωστε και ο ίδιος ο Μητροπολίτης κ.κ. Νικόλαος έθεσε στην ομιλία του και νέο αίτημα, το οποίο, όπως λέγεται, η οικογένεια Μαρτίνου δεν θα αρνηθεί.