Τρίτη, 26 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

3ημερο αφιέρωμα στη χορωδιακή τέχνη

Για ακόμη μια χρονιά η πόλη του Καρπενησίου φιλοξένησε το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ και τον Διεθνή διαγωνισμό χορωδιών "Antonio Vivaldi", δύο καλλιτεχνικά δρώμενα που υλοποιούνται με συνέπεια τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας

festibal503

Από την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ Χορωδιών στο Συνεδριακό Κέντρο του δήμου Καρπενησίου


 

Το εν λόγω Φεστιβάλ αποτελεί για την πόλη μας έναν από τους μακροβιότερους πολιτιστικούς θεσμούς, έχοντας φιλοξενήσει κατά καιρούς χορωδίες από όλα τα μέρη της Ελλάδας, αλλά και πολλές χώρες του εξωτερικού

Έκανε τα πρώτα του βήματα το 1988, ενώ έχει ως στόχο την προβολή και παρουσίαση της χορωδιακής τέχνης, την ανάδειξη συνθετών μέσω έργων συγκεκριμένων χρονικών περιόδων, την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη και ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής του Καρπενησίου και τέλος, την ανάδειξη του Φεστιβάλ σε πολιτιστικό θεσμό που θα προβάλλει τις αρετές της χορωδιακής τέχνης στον ευρύτερο χώρο της Ελλάδας.

Οι 3ημερες εκδηλώσεις
Την περασμένη εβδομάδα -και συγκεκριμένα από την Παρασκευή 29 Ιουνίου έως την Κυριακή 11 Ιουλίου- πραγματοποιήθηκε στο Καρπενήσι το 16ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ και ο 10ος Διεθνής διαγωνισμός χορωδιών "Antonio Vivaldi", μια συνδιοργάνωση του Μουσικού Πολιτιστικού Συλλόγου "ANTONIO VIVALDI και του δήμου Καρπενησίου.

10ος Διεθνής
Διαγωνισμός Χορωδιών
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 4.00 το μεσημέρι της Παρασκευής, στο Συνεδριακό Κέντρο του δήμου, με τον Διεθνή διαγωνισμό χορωδιών, όπου συμμετείχαν τρεις χορωδίες από το Ισραήλ.

Πιο αναλυτικά από τις 4.00 έως τις 4.30 το μεσημέρι στη σκηνή ανέβηκε η χορωδία "Renana", η οποία παρουσίασε θρησκευτική και Folk μουσική, υπό τη διεύθυνση του Menashe Lev-Ran.

Στη συνέχεια, μέχρι τις 5.00 περίπου το απόγευμα τη σκυτάλη πήρε η χορωδία «Zelilei Hof», με διευθυντή τον Tzvi Sherf, η οποία ερμήνευσε τραγούδια Folk, τζαζ και σύγχρονα. Τέλος, η χορωδία "Reut", με διευθυντή τον Rami Bar-David παρουσίασε θρησκευτική και Folk μουσική.

festibal 5031

16ο Διεθνές
Χορωδιακό Φεστιβάλ
Στις 8.00 το βράδυ της Παρασκευής 29 Ιουνίου έγινε και η έναρξη του Χορωδιακού Φεστιβάλ. Μετά τους καθιερωμένους χαιρετισμούς, στις 8.30 περίπου, εμφανίστηκε η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κομποτίου Άρτας, η οποία, υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Ντέμσια, παρουσίασε, μεταξύ άλλων, τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Θανάση Παπακωνσταντίνου, ενώ στις 9.00 σειρά είχε η χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Κορδελιού Εύοσμου, με διευθύντρια την Λώρα Τσένοβα.

Λίγη ώρα αργότερα εμφανίστηκε ο Μουσικό-Φιλολογικός Σύλλογος Σαλαμίνας "Ο Απόλλων", ο οποίος ερμήνευσε Θεοδωράκη, Χατζιδάκη κ.α., ενώ η βραδιά έκλεισε με την «Οδό ονείρων» του Χατζιδάκη, από τη χορωδία του Θερμαϊκού και υπό τη διεύθυνση της Ελένης Σινιάρη.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το Σάββατο 30 Ιουνίου 2012, στις 8.00 το βράδυ, με το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Συμβολαιογράφων Συλλόγου ΕΦΕΤ Θεσσαλονίκης να παρουσιάζει ένα πλούσιο ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο.

Στις 8.30 το βράδυ σειρά είχε η χορωδία "Reut" από το Ισραήλ, ενώ αργότερα στη σκηνή ανέβηκε η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Άργους "Τελεσιλλα", με διευθυντή τον Ιωάννη Κόντη.

Η δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ έκλεισε με την χορωδία «Zelilei Hof» από το Ισραήλ, αφού τα Μουσικά Σύνολα ΔΕΗ Α.Ε. δεν παρευρέθησαν τελικά στην εκδήλωση.

Το 3ημερο Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε την Κυριακή 1 Ιουλίου. Η αυλαία άνοιξε με τις μικτές χορωδίες Καρπενησίου "Antonio Vivaldi" και δήμου Μακρακώμης, οι οποίες παρουσίασαν ένα πλούσιο ρεπερτόριο από μελωδίες του Vivaldi, του Σταύρου Κουγιουμτζή κ.α. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Στη συνέχεια εμφανίστηκε η χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης με διευθυντή τον Κωστή Παπάζογλου και έπειτα οι χορωδίες "Gane Rave" και "Renana" από το Ισραήλ.

Τα βραβεία
Στο τέλος της εκδήλωσης ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και έγινε η απονομή διπλωμάτων, μεταλλίων και αναμνηστικών.

Η καλλιτεχνική επιτροπή, αποτελούμενη από τον κ. Γιώργο Ξενάκη, διευθυντή της χορωδίας Καρπενησίου και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης, τον κ. Todor Kabactief από τη Βουλγαρία και τον κ. Κωστή Κωσταντάρα, ανέλαβε τον ρόλο του βαθμολογητή.

Πιο αναλυτικά, η χορωδία «Renana» κατέκτησε το 3o βραβείο στην κατηγορία Θρησκευτική Μουσική με 73 βαθμούς, καθώς και το ειδικό βραβείο «Master Conductor» για την καλύτερη διεύθυνση χορωδίας.

Ακόμη η χορωδία «Zelilei Hof» κατέκτησε το 2o βραβείο στην κατηγορία Folk, συγκεντρώνοντας 85 βαθμούς και το 1o βραβείο στην κατηγορία Τζαζ και Σύγχρονη Μουσική, με 90 βαθμούς.

Τέλος, η χορωδία «Reut» βρέθηκε στην τρίτη θέση στην κατηγορία Θρησκευτική Μουσική, συγκεντρώνοντας συνολικά 72 βαθμούς, ενώ αναδείχτηκε πρώτη στην κατηγορία Folk, με 87 βαθμούς.