Σάββατο, 6 Ιουνίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

ΜΕΓΑΛΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ. Όλα τα νεώτερα στοιχεία για την μεγάλη φυτεία χασίς στο Καρπενήσι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

fiteia 503

Η φυτεία όπως εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς. Πρόκειται για προσεγμένη “καλλιέργεια” σε ημικλινές έδαφος 10 επί 3 μέτρων. Στην φυτεία υπήρχε σύστημα ποτίσματος που προμηθεύονταν νερό από διπλανό νεραύλακα.


 

Αφέθηκαν ελεύθεροι οι δύο, οι οποίοι αρνούνται κάθε συμμετοχή στην υπόθεση. Τι λένε μιλώντας στα “Ευρυτανικά Νέα” - 48ωρη προθεσμία πήρε ο τρίτος αλλα τελικά κρίθηκε προφυλακιστέος

Τρεις άντρες, 36, 31 και 36 ετών αντίστοιχα, όλοι τους Καρπενησιώτες, οι δύο διαμένουν μόνιμα στην Αθήνα, φέρονται ως ιδιοκτήτες της χασισοφυτείας. Οι αστυνομικοί παραφύλαγαν για μέρες νυχθημερόν στην φυτεία μέχρι να εμφανιστούν. Συνελήφθησαν τρία άτομα, κατασχέθηκαν 101 δενδρύλλια, καθώς και σύνεργα ποτίσματος{div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Στην φυτεία έχουν καταμετρηθεί πάνω από 100 δενδρύλλια, τα οποία ξεριζώθηκαν και μεταφέρθηκαν στην Ασφάλεια Καρπενησίου. Η χασισοφυτεία αποτελεί την μεγαλύτερη φυτεία που έχει εντοπιστεί στα όρια του Καρπενησίου

Στην καταστροφή της φυτείας των δενδρυλλίων χασίς και τη σύλληψη των τριών νεαρών - οι δύο κάτοικοι Αθηνών- όλοι τους Καρπενησιώτες, οδήγησε η αξιοποίηση κατάλληλων πληροφοριών που έφτασαν στην Ασφάλεια Καρπενησίου και το Τμήμα δίωξης ναρκωτικών Καρπενησίου.  

Την περασμένη Κυριακή 1 Ιουλίου 2012 το μεσημέρι, άντρες του Τμήματος ναρκωτικών της Ασφάλειας Καρπενησίου, σε συνεργασία με αστυνομικούς της ομάδας ΟΠΚΕ, μετά από καταδίωξη, συνέλαβαν έναν νεαρό, ενώ αργότερα την ίδια ημέρα συνελήφθη ο δεύτερος και την Δευτέρα το απόγευμα ο τρίτος της παρέας. (Θα δούμε παρακάτω πως ακριβώς)

Όλοι τους φέρονται ότι συντηρούσαν την χασισοφυτεία που ανακαλύφθηκε κοντά στο Καρπενήσι, στην περιοχή "Μεσαμπελιά".

fiteia503 2

Η κατασχεμένη ποσότητα των 101 δενδρυλλίων ύψους που δεν ξεπερνούν τα 60 εκατ., σύμφωνα με την Αστυνομία.


 

Η Ασφάλεια ξερίζωσε και κατέσχεσε 101 δενδρύλλια σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης (ύψους από 10 εκ. έως 60 εκ.) και διάφορα εργαλεία ποτίσματος.

Το δελτίο της Αστυνομίας που εκδόθηκε (2/7/2012) το μεσημέρι αναφέρει: “Συνελήφθησαν, το μεσημέρι της Κυριακής στο Καρπενήσι Ευρυτανίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Καρπενησίου, δύο άντρες, ηλικίας 36 και 31 ετών αντίστοιχα, κατηγορούμενοι για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης”.

Ο τρίτος της παρέας, ένας 36χρονος ημεδαπός, τον οποίο η Αστυνομία εμφανίζει ως “συνεργό τους”, ενώ αναζητούνταν από την Κυριακή μέχρι και τη Δευτέρα το απόγευμα, συνελήφθη και αυτός, όταν αυτοβούλως παραδόθηκε στην Εισαγγελία Ευρυτανίας, στα όρια μάλιστα του αυτοφώρου.

Πολυήμερο καρτέρι
Οι άντρες της Ασφάλειας, είχαν από καιρό την ασφαλή πληροφορία ότι στην περιοχή υπάρχει "καλλιέργεια" κάνναβης. Ωστόσο, η ακριβής τοποθεσία της ήταν ένα ζητούμενο που έπρεπε να ανακαλύψουν οι αστυνομικοί.

Πολλές φορές επιχείρησαν σε ανύποπτο χρόνο και με απόλυτη μυστικότητα να εξερευνήσουν την περιοχή, ώστε να βρουν σημάδια της, όταν την περασμένη εβδομάδα, τελικά, ανακάλυψαν την άριστα καμουφλαρισμένη φυτεία.

Αυτή βρισκόταν κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, στην περιοχή της "Μεσαμπελιάς" από την πλευρά των Γοριανάδων. Το σημείο ήταν κοντά στο ποτάμι και ακόμη πιο κοντά σε μονοπάτι που πολύ συχνά χρησιμοποιείται για περίπατο και εκδρομές στη φύση με κατεύθυνση τους Γοριανάδες.

Ήταν ένα "στενόμακρο" κομμάτι γης περίπου 10 μέτρων, με πλάτος περίπου 3 μέτρα, σε περιφραγμένο χωράφι, περίπου 50 τετραγωνικά. Η Αστυνομία διενεργεί έρευνα και για τον ιδιοκτήτη του χωραφιού, ο οποίος φαίνεται ότι δεν γνώριζε τίποτα.

Η απόφαση για την περιφρούρηση της φυτείας ελήφθη άμεσα. Το "καρτέρι" στήθηκε από τέσσερις άντρες της Ασφάλειας Καρπενησίου, οι οποίοι, καμουφλαρισμένοι, είχαν κρυφτεί στο σημείο -δύο μέσα στην φυτεία, οι άλλοι δύο περιφερειακά- και παραμόνευαν εκεί μέρα και νύχτα. Μαζί τους είχαν μόνο νερό και τροφή.

Η πολυήμερη αναμονή τελικά είχε αποτέλεσμα. Ο στόχος της Αστυνομίας δεν ήταν η χασισοφυτεία, αλλά οι "καλλιεργητές". Επεδίωκαν να συλλάβουν επ’ αυτοφώρω τους ιδιοκτήτες, αλλιώς όλη η επιχείρηση δεν θα είχε αποτέλεσμα.

Και πράγματι οι προβλέψεις των έμπειρων αστυνομικών, ότι πολύ σύντομα θα πρέπει να έρθουν να ποτίσουν την καλλιέργεια, ήταν σωστές.

Την Κυριακή 1 Ιουλίου 2012 το μεσημέρι εμφανίστηκαν με μεγάλες προφυλάξεις τα τρία άτομα, τα οποία φέρονται ως ιδιοκτήτες της φυτείας.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, οι προφυλάξεις που έλαβαν ήταν άριστες. Στην περιοχή δεν πήγαν όλοι μαζί, αλλά ένας ένας και την φυτεία δεν την πλησίασαν και οι τρεις, αλλά μόνο ένας. Οι άλλοι δύο παρέμειναν περιφερειακά, ώστε να ελέγχουν για τυχόν ανθρώπινη παρουσία.

Η δουλειά του ενός ήταν να μεταβεί σε αύλακα με νερό, δίπλα στην φυτεία, όπου είχαν καλά κρυμμένη την παροχή νερού, ώστε να ποτίζει τα φυτά. Εκεί υπήρχαν 5 λάστιχα και διακλαδωτές.

Η επιχείρηση και
η πρώτη σύλληψη
Μόλις οι τρεις νεαροί εμφανίστηκαν, οι αστυνομικοί που παραφύλαγαν στην φυτεία, παρουσιάστηκαν και επιχείρησαν να πιάσουν τον 36χρονο άντρα που πότιζε τα φυτά. Ωστόσο εκείνος κατάφερε να διαφύγει της σύλληψης και χάθηκε στο δάσος.

Με την φασαρία που έγινε, και οι άλλοι δύο αστυνομικοί που φύλαγαν έξω από την φυτεία, ξεκίνησαν την καταδίωξη.

Την ίδια στιγμή, οι άλλοι δύο νεαροί τράπηκαν σε φυγή. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο σημείο υπάρχει μεγάλη βλάστηση και η ορατότητα ήταν περιορισμένη.

Στην προσπάθειά του να διαφύγει ο ένας νεαρός, σχεδόν έπεσε πάνω στον αστυνομικό, ο οποίος έτρεξε προς την φυτεία μετά τις φωνές που ακούστηκαν.

Ο αστυνομικός είδε με την άκρη του ματιού του τον νεαρό να τρέχει και κατευθύνθηκε προς το μέρος του καταδιώκοντάς τον. Πολύ σύντομα κατάφερε να τον φτάσει και να τον συλλάβει.

Η δεύτερη σύλληψη
και η ομολογία
Ο συλληφθείς νεαρός από την επιχείρηση της αστυνομίας στην φυτεία, οδηγήθηκε στην Ασφάλεια Καρπενησίου όπου και κρατήθηκε. 

Αντίθετα οι άλλοι δύο νεαροί, εξαφανίστηκαν μέσα στο δάσος και αναζητούνταν από την Ασφάλεια Καρπενησίου. Ωστόσο, ήταν γνωστοί στην Αστυνομία.

Την ίδια ημέρα (Κυριακή) το απόγευμα αργά, εκλήθη στο Αστυνομικό Τμήμα από την Ασφάλεια ο ένας εκ των δύο που διέφευγαν της σύλληψης, ο οποίος και παρουσιάστηκε στην Αστυνομία, λέγοντας ωστόσο ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση, προβάλλοντας μάλιστα ως άλλοθι ότι ήταν παρέα με κάποιον άλλον φίλο του την επίμαχη ώρα που έγινε η επιχείρηση στην φυτεία.

Ωστόσο, οι αστυνομικοί τον έφεραν σε αντιπαράθεση με τον συλληφθέντα, ο οποίος πράγματι ομολόγησε ενώπιών του ότι την ώρα που έγινε η επιχείρηση της Αστυνομίας, ήταν πράγματι μαζί στην περιοχή, αλλά ωστόσο επέμεναν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την φυτεία.

Μάλιστα, προς στιγμήν προκλήθηκε και ένα μικρό επεισόδιο μεταξύ τους, αλλά τους χώρισαν οι αστυνομικοί. Μετά τα παραπάνω γεγονότα συνελήφθη και ο δεύτερος.

Η τρίτη σύλληψη
Οι αστυνομικοί επιχείρησαν να προσεγγίσουν και τον τρίτο της παρέας μέσω συγγενικού του προσώπου, το οποίο και κάλεσαν να εμφανιστεί στο Αστυνομικό Τμήμα. Να θυμίσουμε πως ήταν ο πρώτος που εντοπίστηκε μέσα στην φυτεία και κατάφερε αρχικά να διαφύγει.

Τελικά και ο τρίτος της παρέας, ο 36χρονος, αποφάσισε, πιθανόν, μετά από παροτρύνσεις και των συγγενών του, να παραδοθεί και παρουσιάστηκε με την δικηγόρο του στην Εισαγγελία Ευρυτανίας, όπου και τον συνέλαβαν οι άντρες της Ασφάλειας Καρπενησίου.

Στον Εισαγγελέα
Οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν την Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012 στις 7.30 το απόγευμα στα πλαίσια του αυτοφώρου στην Εισαγγελέα Καρπενησίου. Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών και ιδιαίτερα για “καλλιέργεια φυτείας”, η οποία θεωρείται παράπτωμα σε βαθμό κακουργήματος.

Τελικά, αργά το βράδυ της Δευτέρας, με την σύμφωνη γνώμη Εισαγγελέα και ανακριτή, αποφασίστηκαν τα εξής:

Για τους μεν δύο -που επιμένουν ότι δεν έχουν καμία σχέση-, τον 36χρονο και τον 31χρονο, που αρχικά είχαν συλληφθεί, αποφασίστηκε να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και να δίνουν “το παρών” στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής που διαμένουν μία φορά τον μήνα.

Για τον δε τρίτο, τον 36χρονο, που, σύμφωνα με την Αστυνομία, εντοπίστηκε να “ποτίζει” την φυτεία, ζήτησε, μέσω του δικηγόρου του, και έλαβε 48ωρη προθεσμία να απολογηθεί.

Για τον λόγο αυτό, κρατείται στην Ασφάλεια Καρπενησίου, μέχρι να απολογηθεί, πιθανόν αύριο.

.. και τα συγχαρητήρια
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Ευρυτανίας κ. Νικόλαος Στασινός με τον οποίο μίλησαν τα "Ευρυτανικά Νέα", συνεχάρη τους άντρες του Τμήματος Ασφαλείας και της ΟΠΚΕ για την άρτια επιχείρηση.

“Είναι μια μεγάλη επιτυχία του Τμήματος Ασφαλείας Καρπενησίου και όλων των αστυνομικών. Θα ήθελα να τους δώσω τα συγχαρητήριά μου για την μεγάλη αυτή επιτυχία. Γιατί μετά από πολύ κόπο και χρόνο καταφέραμε αυτό το αποτέλεσμα”, δηλώνει.


Μιλάνε στα “Ευρυτανικά Νέα” οι δύο που αφέθηκαν ελεύθεροι.

Δεν έχουμε καμία σχέση λένε

Την δική τους εκδοχή παραθέτουν οι δύο νεαροί, ο 36χρονος και ο 31χρονος, οι οποίοι ομόφωνα αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι δύο νεαροί εξήγησαν στην Εισαγγελέα ότι δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση.

Το τι ακριβώς έγινε καταγράφεται και από τις δηλώσεις των ίδιων, οι οποίοι επισκέφθηκαν τα γραφεία των “Ευρυτανικών Νέων”, θέλοντας να εκφράσουν την αδικία που θεωρούν ότι συντελείται στο όνομά τους και πως αδίκως κατηγορούνται για συν-ιδιοκτησία.

Επιβεβαιώνουν τα παρακάτω γεγονότα.
Οι δύο νεαροί, με τον τρίτο που κρατείται και ζήτησε 48ωρη προθεσμία να απολογηθεί, είναι φίλοι. Το μεσημέρι της Κυριακής  1/7/2012, ήταν παρέα στην καφετέρια ΣΑΛΟΥΝ και έπιναν καφέ.  Οι δυό τους ζουν μόνιμα στην Αθήνα και εκεί εργάζονται. Επισκέπτονται το Καρπενήσι όταν οι εκεί υποχρεώσεις τους το επιτρέπουν.

Κάποια στιγμή ο φίλος τους, τους προτείνει να πάνε μια βόλτα στο Εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής που βρίσκεται στην περιοχή, κοντά στην καφετέρια, και εκείνοι συμφώνησαν. Άλλωστε, όπως είπαν, δεν γνώριζαν πως εκεί κοντά υπήρχε Εκκλησάκι και ήθελαν να το δουν.

Κατευθύνθηκαν λοιπόν -χωρίς να γνωρίζουν τίποτα για την φυτεία, όπως λένε στα “Ευρυτανικά Νέα- προς την περιοχή. Ξαφνικά, ο φίλος τους, τούς είπε να περιμένουν και εκείνος προχώρησε λίγο παρακάτω. Επιβεβαιώνουν ότι τον είδαν να χρησιμοποιεί το λάστιχο που είχε κλεισμένο με μια “τάπα” και να τοποθετεί την άκρη του στο νεραύλακα.

Εκείνη την ώρα πετάχτηκαν οι αστυνομικοί και άρχισε η καταδίωξη. Ο φίλος τους κατάφερε να διαφύγει, ο ένας εκ των δύο συνελήφθη στο σημείο, ενώ ο τρίτος συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα, όταν ο ίδιος εμφανίστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα.

Οι δύο νεαροί εμφανίστηκαν στα γραφεία των “Ευρυτανικών Νέων” και ήθελαν να καθησυχάσουν τους φίλους τους -“μικρή είναι η κοινωνία, όλοι το έμαθαν”, λένε- και να τους διαβεβαιώσουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση, καθώς και να ζητήσουν ένα συγνώμη από τους γονείς τους.

“Εμείς ζούμε στην Αθήνα. Ερχόμαστε κάποιες φορές στον τόπο μας, αλλά δεν έχουμε περισσότερες σχέσεις. Είναι άδικο να κατηγορούμαστε για κάτι που δεν γνωρίζουμε. Μπλέξαμε χωρίς λόγο. Για να πάμε στους δικηγόρους πήραμε δανεικά λεφτά”, λένε.

Κλειδί πάντως στην υπόθεση, μετά και από την παραπάνω καταγραφή των δύο νεαρών, είναι η απολογία του τρίτου της παρέας, ο οποίος κρατείται, αφού ζήτησε 48ωρη προθεσμία να απολογηθεί. Από την απολογία του θα κριθούν πολλά. Το

Το "στοίχημα" της αξιοποίησης της Λίμνης Κρεμαστών - Εκδηλώσεις διοργανώνει η Π.Ε. Ευρυτανίας (ΒΙΝΤΕΟ)