Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

3ημερο επιστημονικό συνέδριο στη Φουρνά. Σε ζωντανή μετάδοση οι εργασίες του μέσω ίντερνετ

Το απόγευμα της Παρασκευής 20 Ιουλίου 2012 ξεκινούν οι εργασίες του επιστημονικού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Δημοτική Ενότητα Φουρνάς του δήμου Καρπενησίου

fourna-plateia-dimarxio

Το θέμα της διοργάνωσης αφορά στην ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής της Φουρνάς, ενώ όπως έχουν γράψει και στο παρελθόν τα «Ευρυτανικά Νέα» το συνέδριο θα διαρκέσει τρεις ημέρες -και συγκεκριμένα από Παρασκευή 20 έως Κυριακή 22 Ιουλίου 2012.

Να σημειώσουμε πως οι συνεδριάσεις δεν θα περιοριστούν μόνο στη Φουρνά, αλλά θα επεκταθούν στον Κλειτσό και τη Βράχα, όπου θα πραγματοποιηθούν αρκετές ομιλίες, καθώς και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις φωτογραφιών και έργων ζωγραφικής, δείπνα, παρουσίαση παραδοσιακών χορών κ.λπ.{div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Εντωμεταξύ, αξιοσημείωτη είναι η πρωτοβουλία των διοργανωτών για την απευθείας μετάδοση ολόκληρου του συνεδρίου μέσω της ιστοσελίδας www.panevrytaniki.gr. Έτσι, όσοι δεν καταφέρουν να παρευρεθούν τις ημέρες εκείνες στη Φουρνά, με ένα μόνο «κλικ» θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις συνεδριάσεις ...από το σπίτι τους.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως το συνέδριο είναι μια συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, του δήμου Καρπενησίου, του Ο.Π.Π.Α.ΔΗ.Κ. και των Συλλόγων Φουρνιωτών Αθήνας «Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ», Φουρνιωτών Φθιώτιδας, Γυναικών Φουρνάς, Απανταχού Αποδήμων Κλειτσού Ευρυτανίας, Κλειτσιωτών Φθιώτιδας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Βράχας «Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος», ενώ κύριος χορηγός είναι ο Μαθηματικός, Πανεπιστημιακός (Ε.Μ.Π.) κ. Ηλίας Ντζιώρας.

Παρασκευή 20 Ιουλίου
Το συνέδριο θα ξεκινήσει στην Φουρνά, την Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012, στις 6.00 το απόγευμα, με σύντομους χαιρετισμούς από τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Κώστα Αντ. Παπαδόπουλο, τον δήμαρχο Καρπενησίου κ. Κώστα Μπακογιάννη, τον βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργο, τον αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλειο Καραμπά κ.α.

Την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν συνολικά 13 εισηγήσεις με πρώτη αυτή της κας Κέλλυς Μπουρδάρα, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία θα μιλήσει για την «πολιτισμική προσφορά της περιοχής Φουρνά, Κλειτσού και Βράχας διαχρονικά».

Στη συνέχεια τον λόγο θα πάρει ο κ. Ηλίας Β. Ντζιώρας, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του θα αναφερθεί στους «Εκ Φουρνά Διδάσκαλοι του Γένους, οι διδάξαντες Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες στις Σχολές των Αγράφων και εκτός αυτών, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας».

Στο βήμα θα ανέβουν επίσης δημοσιογράφοι, δικηγόροι, αρχαιολόγοι κ.α., μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Ηλίας Λιάσκος, φιλόλογος, Βασίλης Σιορόκος, τ. Διευθυντής ΕΤΕ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανευρυτανικής Ένωσης, Αθανάσιος Σταμάτης, συγγραφέας και Ηλίας Μπουμπουρής και Ιωάννης - Ανάργυρος Μαυρομύτης, ιστορικοί ερευνητές.

Στο τέλος θα προσφερθεί δείπνο, ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως στον χώρο του συνεδρίου θα υπάρχουν παράλληλα έκθεση αρχαιοτήτων της Ευρυτανίας -από το αρχείο, κυρίως, του κ. Γ. Τάσιου- καθώς και έκθεση εικόνων του Διονυσίου του εκ Φουρνά, Σπυρίδωνα Χατζηγιαννόπουλου και της οικογένειας Παπαδημητρίου.

Σάββατο 21 Ιουλίου
Η δεύτερη ημέρα θα περιλαμβάνει τρεις συνεδριάσεις και συνολικά 44 ομιλίες, οι οποίες δεν θα ξεπερνούν τα 12 λεπτά έκαστη. Η έναρξη θα γίνει στη Φουρνά στις 9.00 το πρωί, ενώ οι τοποθετήσεις των εισηγητών θα ολοκληρωθούν στις 2.30 περίπου το μεσημέρι, όποτε και θα παρατεθεί γεύμα.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, θα μιλήσουν οι κ.κ. Θωμάς Μαφρέδας και Χαρίλαος Γιαννουλόπουλος, συντηρητές Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, ο Δρ. Γεώργιος Κακαβάς, διευθυντής Νομισματικού Μουσείου, ο Κωνσταντίνος Τσιώλης, ιατρός και ερευνητής, ο Γιώργος Δημητρίου, δημοσιογράφος και ιστορικός ερευνητής κ.α.

Επίσης, ομιλίες θα πραγματοποιήσουν η κα Μαρία Παναγιωτοπούλου, προϊσταμένη Γ.Α.Κ. Ευρυτανίας, Δρ. Φιλολογίας, η οποία θα αναπτύξει το θέμα «Ονομάτων επίσκεψις», μια μικρή περιδιάβαση στο μικρόκοσμο της κοινωνίας του τ. Δήμου Κτημενίων με βάση τον εκλογικό κατάλογο του 1865 και το Μητρώο Αρρένων του 1885, ο κ. Παναγιώτης Κων. Βλάχος, φιλόλογος, τ. Γ.Ε.Μ.Ε. ο οποίος θα τοποθετηθεί σχετικά με τον «Σεραφείμ Παπακώστα: Ηγέτης πνευματικός, του θείου λόγου κήρυξ επαγωγός, θεολόγος έγκριτος και συγγραφεύς δόκιμος» και ο Δημήτριος Φαλλής, ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας.

Επίσης, τον λόγο θα πάρουν οι κ.κ. Γεώργιος Γιαννίτσαρης, καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π., Μιχάλης Σταφυλάς, συγγραφέας και εκδότης του περιοδικού «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ», ο οποίος θα μιλήσει για το νέο του βιβλίου «Πάνος Νικολή Τζελέπης. Ο Φουρνιώτης Αρχιτέκτονας, εκφραστής της ελληνικής λαϊκής δημιουργίας» («Ευρυτανικά Νέα», αρ. φυλ. 502/27-6-2012).

Αργότερα, οι εργασίες του συνεδρίου θα μεταφερθούν στον Κλειτσό. Στις 5.30 το απόγευμα θα γίνει προαιρετική επίσκεψη στο Κειμηλιαρχείο της Κορίτσας, ενώ αμέσως μετά θα γίνει κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Στρατηγού της Νίκης Χαράλαμπου Κατσιμήτρου.

Οι εισηγήσεις θα ξεκινήσουν στις 6.00 το απόγευμα, με τον π. Πατάπιο, Μοναχό Καυσοκαλυβίτη, Βιβλιοθηκάριο Σκήτης Καυσοκαλυβίων Αγίου Όρους Υποψ. Διδάκτωρ Α.Π.Θ., ο οποίος θα μιλήσει για τα «Άγνωστα και ανέκδοτα υμναγιολογικά έργα προς τιμήν του Αγιορείτου ιερομάρτυρος Κυπριανού του εκ Κλειτζού των Αγράφων».

Θα ακολουθήσουν ακόμη 16 εισηγήσεις, μεταξύ των οποίων και αυτές των κ.κ. Φώτη Κουλαρμάνη, Επίτιμου Διευθυντή Οικονομικής Επιθεώρησης Υπουργείου Οικονομικών και Γεώργιου Αθανασιά, εκπαιδευτικού, συγγραφέα και διοικητή του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας. Στις 9.30 περίπου το βράδυ θα παρατεθεί δείπνο, προσφορά του κ. Ηλία Ντζιώρα, με τη συνοδεία παραδοσιακών τραγουδιών.

Κυριακή 22 Ιουλίου
Οι εργασίες του 3ημερου συνεδρίου θα κλείσουν την Κυριακή 22 Ιουλίου 2012. Ειδικότερα, το πρωί θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ενώ αργότερα θα προσφερθούν καφές και αναψυκτικά στους παρευρισκόμενους. Στη συνέχεια, στις 10.45 περίπου θα ξεκινήσει η παρουσίαση των συνολικά 16 εισηγήσεων που έχουν προγραμματιστεί, ενώ αργότερα θα ακολουθήσει συζήτηση και σχολιασμός.

Εντωμεταξύ, αμέσως μετά θα γίνει απονομή τιμητικής διάκρισης από τον δήμαρχο Καρπενησίου κ. Κώστα Μπακογιάννη στον κ. Ηλία Ντζιώρα, ευεργέτη της γενέτειράς του και κύριο χορηγό του Συνεδρίου, ενώ έπειτα θα παρατεθεί γεύμα, προσφορά κ. Γεωργίου Μάγκα.

Τέλος, να σημειώσουμε πως παράλληλα θα υπάρχει έκθεση έργων ζωγραφικής Βραχηνών καλλιτεχνών, ενώ θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από ομάδα γυναικών του χορευτικού της Βράχας και στη συνέχεια από τον χορευτικό όμιλο του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου.