Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019

ev media-logo

Με ευθύνη των δήμων η μεταφορά μαθητών. Παρέμβαση Γερακούδη για την επίσπευση των διαδικασιών

Με κατεπείγον έγγραφό της η Γενική Γραμματέας Θεσσαλίας και Στερεά Ελλάδας, κα Καλλιόπη Γερακούδη, επισημαίνει την αναγκαιότητα να επιταχυνθούν, από τους δήμους, οι διαδικασίες ανάθεσης της μεταφοράς των μαθητών για την νέα σχολική χρονιά. Από τις 30 Ιουνίου η αρμοδιότητα έχει περάσει εξ ολοκλήρου στους δήμους

sxoliko-234234

Με εξαιρετικά επείγον έγγραφό της προς όλους τους Δημάρχους, η Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, κ. Καλλιόπη Γερακούδη, ζητά την ενημέρωση της Υπηρεσίας για την πορεία και ολοκλήρωση των διαδικασιών που αφορούν στη μεταφορά των μαθητών, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Όπως είναι γνωστό, με την παράγραφο 18, του άρθρου 94 του «Καλλικράτη», η αρμοδιότητα μεταφοράς των μαθητών από τον τόπο διαμονής στο σχολείο φοίτησης μεταφέρεται (και μετά το τέλος της εξάμηνης μεταβατικής περιόδου), από τις περιφέρειες στους δήμους.

Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 34 του Ν. 4053/2012, «οι συμβάσεις που έχουν συνάψει οι περιφέρειες για τη μεταφορά των μαθητών παρατείνονται έως και την 30η Ιουνίου του 2012».

Προκειμένου να ολοκληρωθούν εμπρόθεσμα οι προβλεπόμενες διαδικασίες των διαγωνισμών για την ανάδειξη αναδόχων μεταφοράς μαθητών από τους Δήμους, ώστε να μην εμφανιστούν προβλήματα με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ζητά την επίσπευση των διαδικασιών.

Οι δήμοι της Ευρυτανίας
Ήδη, ο δήμος Καρπενησίου για να καλύψει το μεταβατικό “κενό” που υπήρξε πέρυσι, επιχείρησε και πέτυχε την διατήρηση των δρομολογίων, μέσω του ΚΤΕΛ, για την μεταφορά των μαθητών.

Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό, είχαν εκδοθεί συγκεκριμένες προκηρύξεις, για την ανάληψη των δρομολογίων από ταξί και λεωφορεία, κάτι το οποίο δεν ήταν πολύ εύκολο, λόγω της μείωσης των κονδυλίων, της τάξης του 30%.

Για παράδειγμα, σε συγκεκριμένη προκήρυξη που εξέδωσε ο δήμος Καρπενησίου για την κάλυψη 32 δρομολογίων στην περιοχή της Ποταμιάς, καλύφθηκαν μόλις τα 11, ενώ τα άλλα 21 κρίθηκαν από τους ιδιώτες ως... ασύμφορα.

Η ίδια εικόνα επικρατεί περίπου και στον δήμο Αγράφων. Την νέα σχολική χρονιά, αναμένεται να προκύψει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Όχι μόνο,  λόγω της γεωμορφολογίας του εδάφους, αλλά και επειδή πολλά μονοθέσια Δημοτικά, μετά την απαράδεκτη απόφαση του υπουργείου, έχουν κλείσει, έχοντας περιοριστεί η φοίτηση σε απομακρυσμένα από την κατοικία των μαθητών διθέσια σχολεία.