Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Κολύμβηση

Αυτή τη εβδομάδα θα ασχοληθούμε με το δημοφιλής θερινό παραολυμπιακό άθλημα   με τη κολύμβηση όπου έχουμε διάκριση με το συμπατριώτη μας το Χρήστο Ταμπαξή

amea

Στη Κολύμβηση συμμετέχουν αθλητές και αθλήτριες με: κινητικές αναπηρίες, με ολική ή μερική απώλεια όρασης και νοητική αναπηρία.

Οι τυφλοί αθλητές και οι αθλητές με περιορισμό όρασης,

Οι κολυμβητές με νοητική αναπηρία αγωνίζονται σε μια κατηγορία S14 στο ελεύθερο στο ύπτιο και στην πεταλούδα, στην SB14 στο πρόσθιο και στην SM14 στη μεικτή ατομική,

Αθλητές με ολική ή μερική απώλεια όρασης,

Οι κολυμβητές και κολυμβήτριες με περιορισμούς όρασης κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το βαθμό οπτικής απώλειάς τους. Οι κατηγορίες είναι οι: S11-SB11-SM11, S12-SB12-SM12 και S13-SB13-SM13.  Οι κατηγορίες με το γράμμα S αναφέρονται στο ελεύθερο, στο ύπτιο και στην πεταλούδα, οι κατηγορίες με SB στο πρόσθιο και οι κατηγορίες με SM στη μεικτή ατομική. Οι αγώνες που περιλαμβάνονται είναι:

50μ., 100μ. και 400μ. ελεύθερο

100μ. ύπτιο

100μ. πρόσθιο

100μ. πεταλούδα

200μ. μεικτή ατομική

Σκυταλοδρομία 4x100μ. ελεύθερο και 4x100μ. μεικτή ομαδική

Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα Κολύμβησης, κάθε τυφλός αθλητής έχει και έναν βοηθό προκειμένου να αντιληφθεί ότι πλησιάζει στο τοίχωμα της πισίνας, είτε για στροφή είτε για τον τερματισμό. Ο βοηθός, χρησιμοποιώντας ένα κοντάρι το οποίο στην άκρη του έχει δεμένο ένα μαλακό αντικείμενο, αγγίζει τον κολυμβητή στον ώμο ή στο κεφάλι, προκειμένου να τον προειδοποιήσει πως πλησιάζει στο τοίχωμα της πισίνας.

Αθλητές με κινητικές αναπηρίες

Στους κολυμβητές με κινητικές αναπηρίες η ταξινόμηση σε κατηγορίες είναι πιο περίπλοκη. Αρχικά εξετάζεται ο η λειτουργική ικανότητα δηλαδή ο βαθμός μυϊκής δύναμης, ο συντονισμός κινήσεων ή το εύρος της κίνησης του αθλητή, βάση του τύπου της αναπηρίας. Στη συνέχεια αξιολογείται η λειτουργική δυνατότητα και ο περιορισμός των κινήσεων του αθλητή μέσα στο νερό στα διάφορα στυλ κολύμβησης.

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι αθλητές κατατάσσονται σε μια από τις:

10 κατηγορίες, S1-S10, για το ελεύθερο, το ύπτιο, την πεταλούδα,

8 κατηγορίες, SB2-SB9, για το πρόσθιο, και

8 κατηγορίες, SM3-SM10, για τη μεικτή ατομική.

Σύμφωνα με αυτό το σύστημα ταξινόμησης, αθλητές με όμοιες ή περίπου όμοιες λειτουργικά δυνατότητες κατατάσσονται στην ίδια κατηγορία, ανεξάρτητα από την αναπηρία. Όσο μεγαλύτερες είναι οι δυνατότητες ενός κολυμβητή, τόσο υψηλότερη είναι και η κατηγορία στην οποία θα ενταχθεί. Επιπρόσθετα, ένας κολυμβητής μπορεί να ενταχθεί σε μία κατηγορία για ένα κολυμβητικό στυλ και σε διαφορετική κατηγορία για κάποιο άλλο. Για παράδειγμα μπορεί να αγωνίζεται στην κατηγορία S5 στο ελεύθερο, SB4 στο πρόσθιο και SM5 στη μεικτή ατομική.

Ανάλογα με τις κατηγορίες στις οποίες εντάσσεται ο κάθε αθλητής με κινητική αναπηρία, μπορεί να λάβει μέρος σε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα αγωνίσματα:

50μ. και 100μ. ελεύθερο: κατηγορίες S1ανδρών και S2 έως S10

200μ. ελεύθερο: κατηγορίες S2 ανδρών και S3 έως S5

400μ. ελεύθερο: κατηγορίες S6 έως S10

50μ. ύπτιο: κατηγορίες S1 ανδρών και S2 έως S5

100μ. ύπτιο:  κατηγορίες S6 έως S10

50μ. πεταλούδα: κατηγορίες S4 έως S7

100μ. πεταλούδα: κατηγορίες S8 έως S10

50μ. πρόσθιο: κατηγορίες SB2 ανδρών και SΒ3

100μ. πρόσθιο: κατηγορίες SΒ4 έως SΒ9

150μ. μεικτή ατομική: κατηγορίες SΜ3 ανδρών και SΜ4

200μ. μεικτή ατομική: κατηγορίες SΜ5 ανδρών και SΜ6 έως SΜ10

Σκυταλοδρομία 4x50μ. ελεύθερο και 4x50μ. μεικτή ομαδική

Σκυταλοδρομία 4x100μ. ελεύθερο και 4x100μ. μεικτή ομαδική

Οι κολυμβητές οι οποίοι λόγω κινητικού περιορισμού δε μπορούν να εκτελέσουν εκκίνηση από το βατήρα, αποκτούν το δικαίωμα να ξεκινήσουν μέσα από το νερό.

Στην εκκίνηση επιτρέπεται ένας βοηθός να κρατήσει τους εν λόγω κολυμβητές από τα πόδια, τα χέρια ή τους βραχίονες στο τοίχωμα της πισίνας, αλλά απαγορεύεται να τους δώσει οποιαδήποτε ώθηση.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα παραπάνω αθλήματα και όχι μόνο μπορείτε να βρείτε στο http://www.paralympic.gr

Για επικοινωνία με τον συντάκτη της στήλης στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. . Site: http://www.dionfakitsas.gr