Κυριακή, 9 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Στα 12 εκατ. ευρώ η αξία της συνολικής …παραγωγής στη φυτεία που βρέθηκε στην Καρδίτσα, στα όρια του νομού Ευρυτανίας

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που καλλιεργούσε ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό δενδρυλλίων κάνναβης σε δυσπρόσιτη, δύσβατη δασική περιοχή της Ρεντίνας του δήμου Σοφάδων Καρδίτσας, στα όρια με τον νομό Ευρυτανίας

 xasis karditsa1

 Έχουν εντοπιστεί και εκριζωθεί μέχρι στιγμής εννέα (9) φυτείες με περισσότερα από 4.000 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως 2,5μ.

 Συνελήφθη ένα από τα «αρχηγικά» μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που είχε κεντρικό ρόλο καθοδηγητή – επιτηρητή

 Χρησιμοποιούσαν αυτοσχέδια συστήματα άρδευσης και λιπάσματα, ενώ επιτηρούσαν τις «φυτείες» για να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές

Θα διοχέτευαν στην «αγορά» την «παραγωγή», που υπολογίζεται σε έξι (6) τουλάχιστον τόνους, αξίας πάνω από 12.000.000 ευρώ

Σύμφωνα με το δετίο Τύπου της Αστυνομίας:

«Εξαρθρώθηκε, έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και  επίπονες - μεθοδικές έρευνες αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας εμπλέκονται στην καλλιέργεια ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού δενδρυλλίων κάνναβης, τα οποία προόριζαν για περαιτέρω διακίνηση και εμπορία στο εσωτερικό της χώρας μας.

Εντοπίστηκαν εννέα (9) μεγάλες «φυτείες», με περισσότερα από 4.000 δενδρύλλια κάνναβης, σε δυσπρόσιτη, δύσβατη και σε μεγάλο υψόμετρο (άνω των 900μ.) δασική περιοχή της Ρεντίνας του Δήμου Σοφάδων Καρδίτσας, η οποία γειτνιάζει με τους Νομούς Ευρυτανίας και Φθιώτιδας. Οι «φυτείες» ήταν σε διαφορετικά σημεία και κάλυπταν συνολική έκταση 24,5 στρεμμάτων περίπου.

Ειδικότερα, από τα μέχρι τώρα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας προκύπτει ότι τρεις (3) ημεδαποί, ηλικίας 41, 44 και 38 ετών αντίστοιχα και τέσσερις (4) αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας είχαν συστήσει εγκληματική «ομάδα» με διαρκή δράση, δομή και ρόλους, η οποία προέβαινε σε εκτεταμένη καλλιέργεια κάνναβης, με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση και εμπορία.

Συγκεκριμένα, υπό την εποπτεία του 41χρονου και του 44χρονου ημεδαπού και με την άμεση καθοδήγηση – επιτήρηση του 38χρονου ημεδαπού, οι τέσσερις (4) αλλοδαποί δράστες προέβαιναν σε καλλιεργητικές εργασίες στις συγκεκριμένες «φυτείες». Παράλληλα διέμεναν σε πρόχειρα παραπήγματα εντός των «φυτειών», από τα οποία ταυτόχρονα επιτηρούσαν και κατόπτευαν την ευρύτερη περιοχή,  ώστε άμεσα και έγκαιρα να αντιλαμβάνονται τυχόν προσέγγιση των διωκτικών Αρχών. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

 Σημειώνεται ότι η χωροθέτηση των παραπηγμάτων παρείχε πλήρη κατόπτευση του περιβάλλοντα χώρου σε απόσταση άνω των10 χιλιομέτρων.     

Στα παραπήγματα βρέθηκαν  μεγάλες ποσότητες τροφίμων, οικιακά σκεύη, είδη κλινοστρωμνής, συσσωρευτές αυτοκινήτων με ενσωματωμένους φορτιστές κινητών τηλεφώνων και άλλα αντικείμενα, που τους παρείχαν τη δυνατότητα να διαβιούν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εντός των φυτειών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν γεωργικά εργαλεία, ποσότητες λιπασμάτων και αυτοσχέδια συστήματα άρδευσης πολλών χιλιομέτρων από πλαστικούς σωλήνες.

Η διάταξη των φυτειών στον περιβάλλοντα χώρο είχε γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε ακόμη κι από αέρος να είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους, αφού στα σημεία που είχε γίνει η φύτευση των δενδρυλλίων κάνναβης είχαν αφεθεί ενδιάμεσα σποραδικά δένδρα και θάμνοι, που εξασφάλιζαν «φυσική κάλυψη».

Οι «διαδικασίες καλλιέργειας» περιελάμβαναν οργανωμένο δίκτυο άρδευσης, που κάλυπτε όλη την έκταση των φυτειών, χρήση γεωργικών λιπασμάτων - ζωικής κοπριάς και άλλες συναφείς δραστηριότητες. Ανάμεσα στις φυτείες οι δράστες είχαν διαμορφώσει κατάλληλο χώρο, τον οποίο χρησιμοποιούσαν ως στεγνωτήριο – ξηραντήριο των φυτών, προκειμένου μετά από κατάλληλο διαχωρισμό να καθίσταται άμεσα δυνατή η περαιτέρω διάθεση των ποσοτήτων κάνναβης.

Από τη επιλογή του χώρου και τη συνολική διάταξη των «φυτειών», καθώς και τις μεθόδους καλλιέργειας και απόκρυψης που χρησιμοποιούσαν οι δράστες, προκύπτει ότι δρούσαν με «μεθοδικότητα», «επαγγελματισμό» και προγενέστερη γνώση στο συγκεκριμένο είδος καλλιέργειας σε «απόλυτο βαθμό».

Ενδεικτικό είναι ότι για τη μεταφορά, από τις αστυνομικές Αρχές, μέρους των εκριζωθέντων φυτών, λόγω του απόκρημνου εδάφους και της αδυναμίας προσέγγισης οχημάτων στο χώρο, επελέγη ως μόνη δυνατή λύση η χρήση ζώων (ημιόνων). 

xasis karditsa

karditsa-xasis

karditsa-xasis2

Εκτός από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, στις διαδικασίες και τις αστυνομικές έρευνες για την αναζήτηση, τον εντοπισμό – σύλληψη των δραστών, την κατάσχεση – εκρίζωση των καλλιεργούμενων φυτών και λοιπών πειστηρίων και την τεκμηρίωση των διαπραχθέντων αδικημάτων, εντάχθηκαν στην επιχείρηση και περισσότεροι από εκατό (100) αστυνομικοί των Αστυνομικών Διευθύνσεων  Λάρισας και Καρδίτσας καθώς και του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας. Τις έρευνες συνέδραμε επίσης και ελικόπτερο της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθη ο 38χρονος ημεδαπός, που είχε κεντρικό ρολό καθοδηγητή-επιτηρητή και ταυτοποιήθηκαν οι άλλοι δυο ημεδαποί, για τους οποίους έχουν κινηθεί όλες οι προβλεπόμενες δικονομικές διαδικασίες. Στην κατοχή του 38χρονου  βρέθηκαν επίσης και δύο φυσίγγια διαμ. 0,32mm.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παράβαση των νόμων περί ναρκωτικών και όπλων. Προσήχθη την 16-07-2012 στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καρδίτσας, παραπέμφθηκε στον αρμόδιο Ανακριτή από τον οποίο ζήτησε κι έλαβε 48ωρη προθεσμία να απολογηθεί.

Εκτιμάται ότι η ποσότητα που θα διοχέτευαν από την «παραγωγή» των συγκεκριμένων «φυτειών» ξεπερνά τους έξι (6) τόνους και η αξία τους υπερβαίνει τα 12.000.000 ευρώ.

Οι έρευνες που ξεκίνησαν πρώτες πρωινές ώρες της 15-07-2012 συνεχίζονται με σκοπό τον εντοπισμό – σύλληψη και των λοιπών δραστών, καθώς και την αναζήτηση άλλων εκτάσεων (φυτειών) καλλιεργούμενων δενδρυλλίων κάνναβης στην ευρύτερη περιοχή.»

Στο astynomia.gr, υπάρχει video και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.