Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

Έργα εν μέσω κρίσης. Σε εξέλιξη 16 έργα προϋπολογισμού 7,1 εκατ. ευρώ στον Δήμο Καρπενησίου

Παρά την οικονομική κρίση, φαίνεται πως ο δήμος Καρπενησίου παράγει έργο

ktel-erga

Δεκάδες είναι τα έργα -μικρά και μεγάλα- που αναλαμβάνουν οι εργολάβοι ανάδοχοι να φέρουν εις πέρας και βρίσκονται αυτή την στιγμή σε εξέλιξη στον δήμο Καρπενησίου. Έργα, στα οποία απασχολούνται πάνω από 120 άτομα, κυρίως εργάτες και εξειδικευμένο προσωπικό. Από την ολοκλήρωση του έργου της κατεδάφισης του ΚΤΕΛ μέχρι και το μεγάλο έργο της ανάπλασης της πόλης του Καρπενησίου που ξεκινά στις 10 Αυγούστου.

Σε ένα απέραντο …εργοτάξιο, στην «καρδιά» μάλιστα του καλοκαιριού, έχει μετατραπεί η πόλη του Καρπενησίου, αλλά και αρκετά χωριά του δήμου, καθώς, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, εκτελούνται συνολικά 12 έργα, ενώ για ακόμα 3, οι μπουλντόζες… ζεσταίνουν ήδη τις μηχανές τους, αφού υπολείπεται μόνο η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.

Παράλληλα, στις αρχές Αυγούστου προσδιορίζει την έναρξη των εργασιών της Αστικής Ανάπλασης, ο αντιδήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, με δηλώσεις του στα «Ευρυτανικά Νέα».

Τα συγκεκριμένα έργα αποτελούν μέρος του Τεχνικού Προγράμματος -ένα «φιλόδοξο πρόγραμμα» κατά τον κ. Σουλιώτη- του δήμου Καρπενησίου για το 2012, το οποίο ανέρχονταν στο ύψος των 19 εκατ. ευρώ συνολικά, με χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ, διάφορα υπουργεία και τη ΣΑΤΑ.souliotis nikos

Μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον κ. αντιδήμαρχο, η δημοπράτηση του συνόλου των έργων του Τεχνικού Προγράμματος, που συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Στο Καρπενήσι η «μερίδα του λέοντος»

Όπως είναι αναμενόμενο, η πλειοψηφία των έργων, τα οποία παραθέτουμε εν συνεχεία, αφορούν στην πόλη του Καρπενησίου• συνολικά 12 έργα βρίσκονται σε εξέλιξη ή ξεκινούν άμεσα στο Καρπενήσι, ενώ τα υπόλοιπα 4 εντοπίζονται στη Δομνίστα, τους Δομιανούς, τη Σκοπιά και το Στένωμα.

Τα 12 έργα που

έχουν ήδη ξεκινήσει:

1. Κατεδάφιση κτηρίου παλαιού ΚΤΕΛ και αποκατάσταση του χώρου, προϋπολογισμού 903.953,97 ευρώ, με ανάδοχο εταιρεία την 3Κ Τεχνική ΑΕ

2. Ενοποίηση – οδική σύνδεση περιοχών επέκτασης σχεδίου πόλης με παλαιό σχέδιο, προϋπολογισμού 635.000 ευρώ, με ανάδοχο εταιρεία την «ΑΤΛΑΣ».

3. Συντήρηση δρόμων δήμου Καρπενησίου, έργο για το οποίο θα δαπανηθούν 100.000 ευρώ, με ανάδοχο τον κ. Θεόδωρο Βαξεβάνο

4. Αποκατάσταση παραδοσιακού κτηρίου και δημιουργία καινοτομικού κέντρου ιστορικής ενημέρωσης (Λαογραφικό Μουσείο) Δ.Δ. Δομνίστας, με προϋπολογισμό 280.000 ευρώ και ανάδοχο τον Κων/νο Αναγνωστό

5. Εσωτερική οδοποιία και αναπλάσεις οικισμού Σκοπιάς, έργο που θα στοιχίσει συνολικά 419.520,00 ευρώ και έχει ανάδοχο τον κ. Κρούσκο

6. Κατασκευή και συντήρηση παιδικών χαρών, αξίας 200.000 ευρώ και ανάδοχο τον Βαγγέλη Μάκκα

7. Εσωτερική Οδοποιία και αναπλάσεις Δομιανών, προϋπολογισμού 35.000 ευρώ και ανάδοχο τον κ. Χούπα Κωνσταντίνος

8. Επισκευές στεγών και κατασκευή υδροροών δημοτικών κτηρίων δήμου Καρπενησίου, το οποίο θα στοιχίσει 20.000 και επιλέχθηκε ανάδοχος η εταιρεία «Κ-Ξ Γρανίτσας - Χαντζόπουλος»

9. Κατασκευή σκάλας στην Αγία Παρασκευή από οικία Γεωργαλή προς οικία Πολυχρόνη, με συνολικό προϋπολογισμό περί τα 51.775,01 ευρώ και ανάδοχο τον Νικόλαο Χαντζόπουλο.

10. Επισκευές πλακόστρωτων δήμου Καρπενησίου, έργο το οποίο θα στοιχίσει 67.900 ευρώ

11. Αναπλάσεις Τ.Κ. Στενώματος, με ανάδοχο τον κ. Βαγγέλη Μάκκα και προϋπολογισμό 50.000 ευρώ

12. Διαμόρφωση χώρου στάθμευσης στη νέα Λαϊκή Καρπενησίου, έργο το οποίο θα κοστίσει 100.000 ευρώ και το έχει αναλάβει η κα Γεωργία Γκορόγια

Τρία ακόμα έργα στο «προς σύμβαση» στάδιο

Παράλληλα, για τρία ακόμα έργα, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, απομένει μονάχα η υπογραφή της σχετικής σύμβασης, δεδομένου ότι έχουν γίνει ήδη οι δημοπρασίες.

Το πιο σπουδαίο από αυτά αφορά στην κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), η οποία αναμένεται να δώσει λύση στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών και να θέσει ένα οριστικό τέλος στον σκουπιδότοπο που βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Καρπενήσι. Το έργο αναμένεται να κοστίσει περίπου 650.000 ευρώ.

Ο αντιδήμαρχος Καρπενησίου, κ. Νίκος Σουλιώτης, σε δηλώσεις του σε συντάκτη των «Ευρυτανικών Νέων», θέλησε να σταθεί ιδιαίτερα στην κατασκευή του ΣΜΑ, καθώς «…είναι ένα έργο που θα δώσει οριστικό τέλος στο πρόβλημα των απορριμμάτων του δήμου Καρπενησίου αλλά και του δήμου Αγράφων. Είναι ένα έργο που μελετήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου καθ’ ολοκληρία και έτυχε χρηματοδότησης και ένταξης στο ΕΣΠΑ. Το έργο έχει δημοπρατηθεί, έχουμε τον ανάδοχο και περιμένουμε την υπογραφή της σύμβασης και την έναρξη των εργασιών», ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, αν όλα κυλήσουν ομαλά, μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει φθάσει στην ολοκλήρωση του.

Επιπλέον, σύντομα αναμένεται να πιάσουν δουλειά τα μηχανήματα για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και ομβρίων, προϋπολογισμού 282.758,00 ευρώ και για την κατασκευή γηπέδου 5x5 στην περιοχή Αγίων Ευρυτάνων & τη συντήρηση γηπέδου 5x5 στον Προφήτη Ηλία, για τα οποία θα ξοδευτούν 100.000 ευρώ. Τα συγκεκριμένα έργα αναμένουν μόνο την υπογραφή των συμβάσεων.

{div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Ξεκινά έως τις 10 Αυγούστου η Αστική Ανάπλαση

Το πιο σημαντικό και πολυαναμενόμενο έργο αφορά φυσικά στην Αστική Ανάπλαση της πόλης του Καρπενησίου, καθώς με την ολοκλήρωση της, το Καρπενήσι θα αλλάξει ριζικά μορφή και χαρακτήρα.

Πότε όμως να αναμένουμε την έναρξη των εργασιών; «…Άμεσα, το αργότερο μέχρι 10 Αυγούστου ξεκινάει το μεγάλο έργο της Ανάπλασης, οπότε και θα ξεκινήσουμε να σκάβουμε τους δρόμους, καθώς έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση.

Χθες είχαμε μια συνάντηση με τους εργολάβους, οι οποίοι μας κατέθεσαν την κυκλοφοριακή μελέτη για την εκτροπή της κυκλοφορίας κατά την πρώτη φάση εκτέλεσης των εργασιών, και είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε το έργο».

Να υπενθυμίσουμε πως το έργο με τίτλο «Παρεμβάσεις ανάπλασης - αναβάθμισης στο εμπορικό κέντρο Καρπενησίου» θα κοστίσει συνολικά 3,2 εκατ. ευρώ και οι εργασίες θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από το ΕΣΠΑ (κατά 2.880,00 εκατ. ευρώ), αλλά και από πιστώσεις ΣΑΤΑ (κατά 320.000 ευρώ).

Την κατανόηση των πολιτών ζητά ο δήμος

Τα παράπονα όμως αρκετών κατοίκων και επισκεπτών της πόλης του Καρπενησίου έχουν προκαλέσει οι εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και δυσχεραίνουν συχνά, είναι η αλήθεια, την κυκλοφορία πεζών και αυτοκινήτων, σε μια περίοδο όπου η τουριστική κίνηση στον τόπο μας βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

Ο κ. Σουλιώτης ζητά από όλους να επιδείξουν υπομονή, καθώς «…είναι γεγονός ότι με την εκτέλεση των έργων μέσα στην πόλη του Καρπενησίου, με την ολοκλήρωση της κατεδάφισης του ΚΤΕΛ, αλλά και της έναρξης των ασφαλτοστρώσεων δημιουργείται αναταραχή μέσα στην πόλη• ζητούμε συγγνώμη και την κατανόηση του κόσμου και πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα που ήδη άρχισαν να φαίνονται θα είναι αυτά που θα απαλύνουν την όποια ταλαιπωρία έχουμε περάσει και θα περάσουμε κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των έργων».