Κυριακή, 25 Αυγούστου 2019

ev media-logo

edse-logo

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

HELLENIC RESCUE TEAM EVRITANIAS

GGPP

ΜΑΡΤΙΟΣ 2003|Ορειβάτης χάθηκε και κινδύνεψε να πεθάνει από το κρύο στα "Κοκκάλια"

15/3/2003|Βρέθηκε αργά την νύχτα μετά από μαραθώνια αναζήτηση των σωστικών συνεργείων. Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης από μέλη του ορειβατικού και την Πυροσβεστική υπηρεσία

Ρεκάρης Νίκος, Μπάμπης Λελούδης, Σταλίκας Δημήτριος. Τα 3 από τα 5 μέλη του ορειβατικού Συλλόγου Καρπενησίου που περπάτησαν μέσα στο σκοτάδι πάνω από 5 ώρες ώστε να βρουν και να μεταφέρουν σώο τον αγνοούμενο στους δικούς του που τον περίμεναν. Τα άλλα δυο μέλη ήταν ο πρόεδρος του ορειβατικού κ. Χουλιάρας Κων/νος και ο αντιπρόεδρος κ Παπαδημητρίου Παναγιώτης


Σε περιπέτεια εξελίχθηκε την παρασκευή το βράδυ η αγάπη δυο φίλων για το ορειβατικό σκι.

Ο Δημητρακόπουλος Γιάννης αγροτικός Γιατρός στη Δομνίστα Ευρυτανίας και έμπειρος του ορειβατικού σκι, πρότεινε στον φίλο του που ήρθε να τον επισκεφθεί μια κατάβαση από την περιοχή "Κοκκάλια" του Δήμου Δομνίστας.

Ο Φίλος του, Τζέλης Βασίλης 26 ετών από το Μεγαλοχώρι Τρικάλων οδοντίατρος δέχθηκε και οι δυο φίλοι ξεκίνησαν για τα "Κοκκάλια". Μαζί τους πήραν μόνο τα απαραίτητα δηλαδή φόρμες και σκι. Δεν περίμεναν φυσικά αυτό που θα τους συνέβαινε.

Τι είχε συμβεί.

Οι δύο φίλοι φτάσανε στις 3 περίπου το μεσημέρι με το Τζιπ του Γιατρού, και πάρκαραν το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου. Από εκεί ξεκίνησαν για την ανάβαση στα "Κοκκάλια" με στόχο να φτάσουν στο μνημείο πριν νυχτώσει.

Την ημέρα εκείνη ο καιρός ήταν πολύ κακός. Επικρατούσαν χαμηλές θερμοκρασίες αλλά το πιο επικίνδυνο ήταν η πυκνή ομίχλη που έπεσε στην περιοχή. Ανεβαίνοντας οι δυο φίλοι η ομίχλη πύκνωνε όλο και πιο πολύ. Έτσι τα βήματα τους ήταν αργά και προσεκτικά. Όμως η ώρα περνούσε και άρχισε να σουρουπώνει.

Ο Δημητρακόπουλος που ήταν έμπειρος σε τέτοιες καιρικές καταστάσεις κατάλαβε ότι πρέπει να επιστρέψουν. Έτσι λέει στον φίλο του ότι γυρίζει πίσω.

Η ομίχλη ήταν πολύ πυκνή, άρχισε να σκοτεινιάζει και φύσαγε δυνατός άνεμος που τους έκλεινε τα μάτια με το χιόνι ενώ το κρύο γινόταν όλο και πιο τσουχτερό. Έτσι ο Δημητρακόπουλος - ο έμπειρος σκιέρ - γύρισε πίσω, πιστεύοντας ότι το ίδιο θα έκανε και ο φίλος του αφού πια είχαν χαθεί.

Σιγά σιγά έφτασε στον δρόμο αλλά ο φίλος του δεν ήταν πουθενά. Όσο και αν φώναζε η φωνή του από το βουητό του αέρα και την απόσταση χανόταν.

Αυτά συνέβησαν περίπου στις 4:40. Παρόλα αυτά δεν ειδοποίησε αμέσως αλλά προσπάθησε μόνος του να τον βρει. Όμως ο Τζέλης είχε ήδη χαθεί προς άγνωστη κατεύθυνση, προχωρώντας όλο και πιο βαθιά μέσα στο δασός χωρίς προσανατολισμό.

Χρειάστηκαν να περάσουν τρεις πολύτιμες ώρες ώσπου ο Δημητρακόπουλος να ειδοποίηση την Αστυνομία για το περιστατικό και να δηλώσει την εξαφάνιση του φίλου του.

Ο Τζέλης Βασίλης 26 ετών από το Μεγαλοχώρι Τρικάλων οδοντίατρος. Η αγάπη του για το βουνό και τα χειμερινά σπορ, αλλά και η απειρία του παραλίγο να του στοιχίσουν την ζωή του. Τον βρήκαν λίγο πριν την υποθερμία. "Δεν θα το ξανακάνω ποτέ" είπε.

Η επιχείρηση διάσωσης

Αμέσως σήμανε συναγερμός. Ειδοποιήθηκε ο Νομάρχης Κώστας Κοντογεωργος ο οποίος σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Δομνιστας Σταμάτη Γιάννη ειδοποίησε τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Λαθύρη Νίκο ο κινητοποίησε 2 οχήματα με 9 άντρες, και τον πρόεδρο του ορειβατικού Συλλόγου Καρπενησίου Χουλιάρα Κώστα ο οποίος συγκρότησε την 5μελη ομάδα του ορειβατικού ενώ η αστυνομία διέθεσε ένα περιπολικό της με τρεις άντρες. Από το γραφείο του, συντόνισε την όλη επιχείρηση μέχρι που ο εξαφανισθείς βρέθηκε αργά τα μεσάνυχτα στις 3:00

Το έργο της Πυροσβεστικής

Βρήκαν τα ίχνη του. Στις 8:00 το βράδυ στην περιοχή "Κοκκαλια", στον δρόμο, βρέθηκαν με τον φίλο του αγνοουμένου ο οποίος τους περίμενε και τους έδειξε το σημείο που ξεκίνησαν.

Από την ομάδα της Πυροσβεστικής συγκροτήθηκε νέα ομάδα πέντε πυροσβεστών οι οποίοι περπατώντας μέσα στην νύχτα και με το χιόνι να είναι ένα μέτρο κατάφεραν με υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανέβουν στο σημείο του μνημείου. Το σκοτάδι ήταν πυκνό και η ομίχλη δυσκόλευε παρά πολύ την αναζήτηση. Όσο η ώρα περνούσε και τίποτα δεν φαινόταν η αγωνία για την ζωή του νεαρού ορειβάτη μεγάλωνε.

Ώσπου μετά από 2 περίπου ώρες αναζήτησης, οι άντρες της Πυροσβεστικής βρήκαν τα ίχνη του αγνοουμένου να κατευθύνονται μέσα στο δασός. Προσπάθησαν να προχωρήσουν πιο βαθιά ακολουθώντας τα ίχνη του, ώσπου βρήκαν και τα σκι του που τα είχε βγάλει για να μπορεί να περπατά πιο εύκολα με τις μπότες.

Όμως ήταν αδύνατον να προχωρήσουν άλλο. Έτσι ειδοποίησαν για τα ευρήματα τους και την κατεύθυνση που είχαν τα ίχνη του αγνοουμένου τον Διοικητή τους.

Παράλληλα πήραν τον δρόμο της επιστροφής, αφού ήταν αδύνατον κάτω από αυτές τις συνθήκες να προχωρήσουν. Αυτό γιατί - και πρέπει να το τονίσουμε - το κράτος δεν τους παρέχει τον απαραίτητο εξοπλισμό για τέτοιου είδους αποστολές.

Έτσι ελλείψει κατάλληλου εξοπλισμού οι ομάδα των πυροσβεστών αναγκάστηκε να επιστρέψει. Όμως τα στοιχεία που έδωσαν ήταν πολύτιμα.

Το έργο του Ορειβατικού

Βρήκαν τον αγνοούμενο. Τότε την συνέχεια της αναζήτησης ανέλαβε η ομάδα του ορειβατικού η οποία αποτελούταν από τρία μέλη, οι οποίοι φορώντας ειδικές αδιάβροχες στολές, ορειβατικά σκι, και πλήρη εξοπλισμό, φακούς, και είδη πρώτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του κρύου (όπως σοκολάτες κλπ) ξεκίνησαν για την Αποστόλη τους.

Το νέο σημείο εκκίνησης αποτελεί εμπνευσμένη υπόδειξη - λίγο πιο πάνω από την διασταύρωση στην ράχη Τυμφρηστού - του αρχηγού τους Κώστα Χουλιάρα, ο οποίος σύμφωνα με την κατεύθυνση που είχαν τα ίχνη από την περιοχή "Κοκκαλια" υπολόγισε χρησιμοποιώντας και την εμπειρία του που περίπου θα "πέσει" ο αγνοούμενος.

Ώρα 10:20. Τα μέλη της ομάδας του ορειβατικού "χάθηκαν" μέσα στο δασός αποφασισμένοι να βρουν τον άνθρωπο.

Εν τω μεταξύ είχαν ήδη ειδοποιηθεί οι γονείς του αγνοουμένου από το Μεγαλοχώρι Τρικάλων και περίπου στις 11:00 το βράδυ έφτασαν αγωνιώντας για το παιδί τους στο σημείο που ήταν όλοι και περίμεναν νέα από την ομάδα του ορειβατικού.

Η Αγωνία είχε φτάσει στο αποκορύφωμα της. Η ομάδα του ορειβατικού προχωρούσε όλο και πιο βαθιά στο δασός. Νέο κανένα. η ώρα περνούσε.

Ώσπου ξαφνικά μετά από λίγο ήρθε το μήνυμα ότι η ομάδα εντόπισε τα ίχνη του και τα ακολουθούσε. Ήταν όμως παγωμένα και άρα έπρεπε να είχε περάσει από το σημείο εκείνο πριν από πολύ ώρα. Η αγωνιά για την ζωή του ανθρώπου ήταν μεγάλη. Κανείς δεν έλεγε αυτό που φοβόταν. Ώσπου μετά από περπάτημα μέσα στην νύχτα για πάνω από δυο ώρες τα μέλη του ορειβατικού βρήκαν τον αγνοούμενο.

Εμφανώς ταλαιπωρημένος αλλά σε καλή κατάσταση τους άκουσε μόλις είχαν φτάσει πολύ κοντά του ακολουθώντας τα ίχνη του.

Η xαρά όλων ήταν μοναδική. Ο ορειβάτης αγνοούμενος είχε σταματήσει σε κάποιο σημείο του δασούς κοντά στο ποτάμι 5 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που χάθηκε το μεσημέρι από τον φίλο του.

Αφού περπάτησε πάνω από επτά ώρες μέσα στο δασός νύχτα χωρίς φακό, χωρίς κινητό και χωρίς αναπτήρα από την πολύ κούραση σταμάτησε χαμηλά κοντά στο ποτάμι και αφού έφτιαξε με κλαριά από ελατά ένα μικρό πρόχειρο κατάλυμα κρύφτηκε εκεί μέσα εξαντλημένος. Μάλιστα έβγαλε και τις μπότες του.

Έτσι τον βρήκε η ομάδα του ορειβατικού. Αμέσως του δώσανε τις πρώτες βοήθειες. Ένα μέλος από την ομάδα έβγαλε τα χιονοπέδιλα του και του τα έδωσε ώστε στην επιστροφή να περπατάει ξεκούραστα πάνω στο χιόνι. Μετά από λίγη ώρα ξεκούρασης άρχισε η επιστροφή.

Η είδηση της εύρεσης έφτασε σαν μάνα εξ ουρανού. Οι κόποι δεν πήγαν χαμένοι. Μια περιπέτεια που είχε αίσιο τέλος. Ο πατέρας του παιδιού δήλωσε έκπληκτος με την οργάνωση που βρήκε, και ευχαρίστησε όλους για την προσπάθεια τους. Η μητέρα του δεν μπορούσε να συνέλθει από την χαρά της.

Ώρα 3:00. Η στιγμή που όλοι περίμεναν. Η ομάδα μαζί με τον αγνοούμενο έφτασε στο σημείο που ήταν όλοι. Οι σκηνές μοναδικές.

Ο νεαρός έπεσε στην αγκαλιά των δικών του ανθρώπων μετά από μια περιπέτεια μέσα στην νύχτα στα βουνά της Ευρυτανίας, που κράτησε πάνω από 10 ώρες. Όλοι ήταν ενθουσιασμένοι για το αίσιο αποτέλεσμα. Η Ώρα ήταν 3:00 το πρωί αλλά κανένας δεν έδειχνε κουρασμένος. Δύσκολο να περιγράψει κανείς τις στιγμές αυτές. Ο Τζέλης παρόλο αυτό που πέρασε ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Δήλωσε ευχαριστημένος από την κινητοποίηση και τόνισε ότι "…θα το ξανασκεφτεί πριν κάνει καμία τέτοια τρέλα στο μέλλον".

Αμέσως μετά τον παρέλαβε ασθενοφόρο που περίμενε από την αρχή της επιχείρησης με έναν γιατρό και έναν οδηγό και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο Καρπενησίου για προληπτικούς λόγους. Αφού του έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις και του δόθηκαν κάποια αντιπυρετικά κρίθηκε ότι δεν υπήρχε λόγος να παραμείνει στο Νοσοκομείο. Η απειρία του σε συνδυασμό με τις ελάχιστες γνώσεις του για τα βουνά ήταν πολύ επικίνδυνος συνδυασμός. Το δίδαγμα που βγαίνει είναι ότι "Δεν πρέπει να παίζουμε με τα βουνά".

Ορειβατικός σύλλογος

Η Ομάδα του ορειβατικού φέτος είναι η τέταρτη φορά που κλήθηκε να επέμβει. Με αυτοθυσία και με βαθιά γνώση του αντικειμένου και τις τέσσερις φορές έφεραν αίσιο αποτέλεσμα. Τους αξίζουν συγχαρητήρια όχι μόνο γιατί τα αποτελέσματα είναι τα επιθυμητά αλλά διότι ανιδιοτελώς προσφέρουν τις ικανότητες τους - που τις απόκτησαν ορμώμενοι από την αγάπη τους για την φύση - στο υπέρτατο αγαθό, αυτό της ζωής.

Πυροσβεστική Υπηρεσία

Στην Πυροσβεστικής επίσης αξίζουν συγχαρητήρια διότι και στο συγκεκριμένο συμβάν αλλά και σε όλα τα μέχρι σήμερα περιστατικά που κλήθηκαν να επέμβουν έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό. Με οργάνωση και πρόγραμμα χωρίς αυτονομήσεις, αλλά και όπου χρειάζεται με πετυχημένες πρωτοβουλίες, το Πυροσβεστικό Σώμα Καρπενησίου δίνει μαθήματα αυτοθυσίας και προσφοράς πέρα από το αυτονόητο.


Σύσταση Ομάδας διάσωσης

Ώρα 3:30 Όλοι μαζεύτηκαν στο γραφείο του Νομάρχη που από το απόγευμα μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχε φύγει από το γραφείο του συντονίζοντας την όλη επιχείρηση. Τα μέλη του ορειβατικού, η ομάδα της πυροσβεστικής, ο δήμαρχος Δομνιστας όλοι δήλωσαν ικανοποιημένοι.

Ο Νομάρχης τόνισε την ανάγκη - αφού ο Νομός μας παρουσιάζει ραγδαία αύξηση του Τουρισμού - να συσταθεί μια πραγματική ομάδα διάσωσης που θα αποτελείται από μέλη του ορειβατικού συλλόγου και της πυροσβεστικής, και με την εποπτεία της Πυροσβεστικής, να αποτελέσουν μια δυνατή ομάδα διάσωσης που θα επεμβαίνει σε τέτοιες "extreme" περιπτώσεις.

Η εμπειρία με τα βουνά και τα ποτάμια που έχουν τα μέλη του ορειβατικού και με την εκπαίδευση που έχουν οι άντρες της πυροσβεστικής μπορούν να συγκροτήσουν μια οργανωμένη ομάδα διάσωσης.

Χρειάζεται απόφαση και οικονομικοί πόροι.

Η Ιδέα που έπεσε στο τραπέζι δεν είναι καινούργια. Μάλιστα προς την κατεύθυνση της οικονομικής στήριξης ο Νομάρχης Ευρυτανίας ήδη είχε δώσε 5.000 ευρώ στην ομάδα του ορειβατικού και το βράδυ εκείνο τους υποσχέθηκε και αλλά 3.000 ευρώ.

Όμως αυτό που πρέπει να γίνει είναι μια αυτόνομη ομάδα διάσωσης που να αποτελείται από 12 τουλάχιστον μέλη με δικά της γραφεία κλπ.

Η Ολοκλήρωση του σχεδίου από πληροφορίες που είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε είναι πολύ κοντά. Ήδη γίνονται ενέργειες για να βρεθεί η νομική φόρμουλα ώστε να συσταθεί αυτή η ομάδα.