Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019

ev media-logo

edse-logo

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

HELLENIC RESCUE TEAM EVRITANIAS

GGPP

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2003|Επτά καγιάκερ κινδύνεψαν να πνιγούν στον Κρικελοπόταμο όταν διέσχιζαν το ποτάμι με τις βάρκες τους

Εφτά φίλοι -μία γυναίκα και έξι άνδρες- ξεκίνησαν μόνοι τους από την Αθήνα το πρωί του Σαββάτου. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας βρέθηκαν στη γέφυρα μεταξύ Δομνίστας και Κρικέλλου και μπήκαν στο ποτάμι ο καθένας με δικό του καγιάκ. Σκοπός τους ήταν σε τρεις με τρεισίμιση ώρες να βρεθούν στα Διπόταμα διασχίζοντας τον Κρικελλοπόταμο. Το ποτάμι όμως ήταν ανεβασμένο πλέον της μέσης στάθμης. Αυτό δεν τους εμπόδισε βέβαια να επιχειρήσουν την κατάβαση επειδή ήταν έμπειροι και καλά εξοπλισμένοι.

Ο Κρικελλοπόταμος είναι πέμπτου βαθμού δυσκολίας στην 6 βαθμών κλίμακα.

Λίγο πριν το "Πανταβρέχει" σε ένα πέρασμα τέταρτου βαθμού δυσκολίας, ο ένας εξ αυτών, ο πρώτος, έστρεψε να δει τους άλλους, ανατράπηκε και του έφυγε η βάρκα. Στο σημείο εκείνο το ποτάμι είχε πάνω από τρία μέτρα βάθος. Αυτός φοβήθηκε και κολυμπώντας βγήκε στην όχθη.

Αμέσως ένας έμπειρος καγιάκερ από τους υπόλοιπους έξι ξεκίνησε να πιάσει το καγιακ που έφευγε μόνο του. Το πιάνει και το δένει στη βάρκα του, αλλά λόγω της ορμητικότητας του ποταμού, δεν ήταν δυνατόν να γυρίσει πίσω. Έτσι διασχίζοντας τον Κρικελλοπόταμο με το καγιακ του, περνώντας από την περιοχή Κοντίβα, φτάνει μετά από δύο ώρες στα Διποτάμα. Δύο από την ομάδα που έμεινε πίσω, αφού δεν είχαν επικοινωνία με τον δεύτερο που ξεκίνησε να βρει τη βάρκα, ξεκίνησαν να δουν τι έπαθε. Εν τω μεταξύ ο πρώτος αφού έκανε ένα γύρο με τα πόδια συνάντησε τους άλλους τρεις που είχαν μείνει πίσω.

Οι δύο που ξεκίνησαν φοβήθηκαν το ποτάμι και μετά από 15 λεπτά πορεία μέσα σ' αυτό, έπιασαν την άκρη καθώς άρχισε να νυχτώνει περνώντας από τα στενά της Κοντίβας. Αυτοί οι δύο αφού περπάτησαν για μία ώρα ανεβαίνοντας στο βουνό διανυκτέρευσαν με κίνδυνο της ζωής τους, λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε το Σάββατο, στο εκκλησάκι του Αη Γιώργη.

Ο δεύτερος καγιάκερ που είχε φτάσει στα διπόταμα σε σημείο που έπιανε το κινητό του, ειδοποίησε στην Αθήνα γνωστό του ο οποίος με τη σειρά του ειδοποίησε τον αρχηγό της TREKKING HELLAS Ευρυτανίας Κώστα Χουλιάρα, ο οποίος είναι μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Κινητοποίησε δύο έμπειρα μέλη της TREKKING HELLAS (Μπάμπης Λελούδης και Δημήτρης Σταλίκας) , ενώ ταυτόχρονα ειδοποίησε Αστυνομία και Πυροσβεστική που δεν επενέβησαν διότι δεν κρίθηκε αναγκαίο.

Εν τω μεταξύ αυτός που πήρε τηλέφωνο έφτασε με ωτοστόπ στο Καρπενήσι, συναντήθηκε με την Ομάδα Διάσωσης και ξεκίνησαν να μαζέψουν τους καγιάκερς. Βρήκαν τους τέσσερις στην περιοχή του "Πανταβρέχει", αφού είχαν επικοινωνήσει μαζί τους με γουόκι τόκι, τους περισυνέλλεξαν και όλοι μαζί γύρισαν στο Καρπενήσι έξι η ώρα το πρωί της Κυριακής. Οι Άλλοι δύο παρέμειναν στο σημείο που διανυκτέρευσαν μέσα στο κρύο και την παγωνιά, πεινασμένοι και κουρασμένοι χωρίς να γνωρίζουν τις εξελίξεις.

Το πρωί της Κυριακής η ίδια ομάδα διάσωσης της TREKKING Ευρυτανίας ξεκίνησε και πάλι, τους εντόπισε μετά από ώρες και πάλι μέσω γουόκι τόκι και τους κατέβασε στο Καρπενήσι. Συναντήθηκαν όλοι οι φίλοι μαζί και η περιπέτειά τους έληξε αίσια. 

Αργά το απόγευμα της Κυριακής έφυγαν για την Αθήνα. 

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

Επειδή η περιοχή μας έχει πλέον μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον και μάλιστα στις ειδικές - εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τα δύο απανωτά συμβάντα (το συμβάν με τους 29 ορειβάτες στην Καλλιακούδα την προηγούμενη εβδομάδα και το πρόσφατο) καταδεικνύει την αναγκαιότητα συγκρότησης ειδικής Ομάδας Διάσωσης Ορεινών Ατυχημάτων, εξειδικευμένης σε ατυχήματα δραστηριοτήτων εσωτερικών υδάτων (ποτάμια - λίμνες). Αυτή η ομάδα πρέπει να συγκροτηθεί, να είναι επταμελής και υπό την καθοδήγηση της ΕΜΑΚ. Επειδή ατυχήματα θα γίνονται συχνότερα, ο συντονισμός της πρέπει να γίνεται από την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και τον Ορειβατικό Σύλλογο Καρπενησίου. Ένα μοντέλο που λειτουργούσε και παλιότερα με τον ίδιο τρόπο.