Σάββατο, 4 Απριλίου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αποκαλύφθηκε το "κρυφό" μυστικό: Ο βιολογικός υπολειτουργεί

Δεν ειναι πλέον μυστικό. Πλέον έχει επιβεβαιωθεί, ακόμη και από τα πιο επίσημα χείλη στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Καρπενησίου, ότι ο υπάρχων βιολογικός καθαρισμός δεν λειτουργεί κανονικά και θεωρείται ύποπτος για σημαντική μόλυνση του περιβάλλοντος. Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Σουλιώτης.

biologikos-katharismos11111111

 

Ξανά στο προσκήνιο το μείζον ζήτημα των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων του δήμου Καρπενησίου, που βρίσκεται στο Κεφαλόβρυσο. Άμεση λύση ζητούν οι πολίτες που βλέπουν το πρόβλημα να παρατείνεται. Παραδοχή πλέον από την διοίκηση για το μέγα πρόβλημα.

Ο δήμος Καρπενησίου έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ το μεγάλο έργο “Ολοκληρωμένη διαχείριση λυμάτων δήμου Καρπενησίου” και εδώ και ένα χρόνο έχει εγκριθεί και η χρηματοδότησή του,  προϋπολογισμού 6.367.201 ευρώ. Αναμένεται όμως η έγκριση δημοπράτησής του, που όπως φαίνεται καθυστερεί.
Το υποέργο "Επέκταση του βιολογικού καθαρισμού" με προϋπολογισμό 3,2 εκατ. ευρώ είναι ένα από τα 8 υποέργα της μελέτης που έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος στο μέτρο "Περιβάλλον" και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Συνοχής.
Τα άλλα υποέργα που έχουν εγκριθεί και περιλαμβάνονται στο μεγάλο έργο, αφορούν στην επέκταση και κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και λοιπών έργων σε πολλά δημοτικά διαμερίσματα, κυρίως στην περιοχή της Φουρνά, των Κτημενίων, της Δομνίστας κ.λπ.
Μάλιστα, μόλις πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε την Τετάρτη 18 Ιουλίου αποφασίστηκε η τροποποίηση του τεχνικού δελτίου με την ενοποίηση δύο υποέργων σε ένα που αφορά την "Αποχέτευση και κατάλληλη επεξεργασία λυμάτων των χωριών Φουρνά, Μεσοχώρι, Πλάτανος και Κορίτσα" με προϋπολογισμό 1.436.000 ευρώ.
Με αφορμή το παραπάνω θέμα τέθηκε και το μέγα πρόβλημα του βιολογικού καθαρισμού Καρπενησίου, εκεί όπου ακόμα και ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Κώστας Μπακογιάννης παραδέχθηκε πως απαιτείται άμεση επέμβαση, με στόχο τη βελτίωση των συστημάτων επεξεργασίας των λυμάτων που καταλήγουν στο Κεφαλόβρυσο, έτσι ώστε να μην τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο η δημόσια υγεία.

biologikos-katharismos33333

biologikos-katharismos222222

biologikos-katharismos44444


Το "ιστορικό" πρόβλημα
Με … «γιοφύρι της Άρτας» θα παρομοιάζαμε το ζήτημα των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Καρπενησίου που απέχουν λίγα μόλις χιλιόμετρα από το Καρπενήσι και βρίσκονται δίπλα στα δημοτικά σφαγεία στο Κεφαλόβρυσο, στην δεξιά όχθη του ποταμού Καρπενησιώτη, μέσα σε οικόπεδο έκτασης περίπου 5 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του δήμου.
Από το μακρινό… 2007, η ΔΕΥΑΚ, στην ευθύνη και δικαιοδοσία της οποίας βρίσκονταν τότε οι Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (Βιολογικός Καθαρισμός) της πόλης του Καρπενησίου, είχε προτείνει την αύξηση της δυναμικότητας των εγκαταστάσεων από τους 10.000 στους 15.000 ισοδύναμους κατοίκους, κάτι που προβλέπονταν άλλωστε και στην αρχική μελέτη του έργου όσον αφορά την επέκτασή του.
Εντωμεταξύ, το Δημοτικό Συμβούλιο, σε συνεδρίασή του στις 14 Απριλίου 2011 είχε εγκρίνει σχετικές μελέτες, συνολικού κόστους 29.000 ευρώ, που αφορούσαν στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων του δήμου Καρπενησίου. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}
Μόλις πέρσι τον Δεκέμβριο (Αρ. φυλ. 473/7-12-11),  τα «Ευρυτανικά Νέα», σε ρεπορτάζ τους ανέφεραν πως μπαίνει στην τελική ευθεία «…ένα από τα μεγαλύτερα αποχετευτικά έργα στην Ευρυτανία, προϋπολογισμού 3,2 εκατ. ευρώ», η αναπλήρωση και επέκταση του βιολογικού καθαρισμού του δήμου Καρπενησίου.
Με τις νέες επεκτάσεις που επρόκειτο να κατασκευαστούν ο βιολογικός καθαρισμός θα αυξήσει κατά 50% την δυναμικότητα εξυπηρέτησης ισοδύναμου πληθυσμού (ΙΠ), στα 15.000 από 10.000 άτομα, ενώ θα απαιτηθεί και η επέκταση του οικοπέδου κατά 2,5 στρέμματα που γειτνιάζει με την σημερινή εγκατάσταση, επίσης ιδιοκτησίας του δήμου.

Θύμα μόλυνσης ο... Καρπενησιώτης
Λίγοι ίσως γνωρίζουν ότι σύμφωνα με την απόφαση 19661/1982/29-09-1999, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1811/1999, ο Καρπενησιώτης έχει χαρακτηριστεί ως «προστατευόμενος ποταμός». Είναι ένας από τους λίγους ποταμούς στην Ελλάδα ο οποίος είναι χαρακτηρισμένος ως "ευαίσθητος αποδέκτης", μαζί με τους ποταμούς Αξιό, Αλιάκμονα, Αχελώο, Στρυμόνα κ.λπ.
Τον Ιούλιο του ’11 υπογράφηκε από τον τότε αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Νικόλαο Μπέτσιο η απόφαση για ανανέωση χορήγησης αδείας για διάθεση των λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού στον Καρπενησιώτη ποταμό.
Στην άδεια είχαν τεθεί οι περιοριστικοί όροι που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και της δημόσιας υγείας. Ειδικότερα, διευκρινιζόταν ότι «…τα λύματα θα καταλήγουν στον Καρπενησιώτη, μετά από επεξεργασία και εξυγίανση, ενώ θα διοχετεύονται στον ποταμό μέσω κλειστού αγωγού». Μιλάμε επί της ουσίας δηλαδή για μόλυνση… και με τον νόμο!
Η ξεπερασμένη τεχνολογία των συστημάτων-μηχανημάτων του βιολογικού καθαρισμού, τα κρούσματα νεκρών ψαριών πριν μερικούς μήνες στο ίδιο ποτάμι και οι… ψίθυροι για υπολειτουργία των εγκαταστάσεων, εγείρουν ασφαλώς ερωτήματα για το κατά πόσο το νερό που διοχετεύεται στον Καρπενησιώτη ποταμό είναι κατάλληλο και πληροί τους περιοριστικούς όρους που ορίζονται στη σχετική άδεια.

Καθησυχαστικός ο αντιδήμαρχος
Σε δηλώσεις του στα “Ευρυτανικά Νέα” ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Σουλιώτης εμφανίζεται καθησυχαστικός, όσον αφορά την ομαλή λειτουργία του βιολογικού. Ωστόσο αναγνωρίζει το πρόβλημα που υπάρχει.
Άλλωστε ο δήμος Καρπενησίου ενέταξε ένα από τα μεγαλύτερα έργα του, προϋπολογισμού 3,2 εκατ. ευρώ, αποκλειστικά και μόνο για τον βιολογικό καθαρισμό Καρπενησίου. Αυτό, ίσως, λέει πολλά.
Σε δηλώσεις του ο κ. Σουλιώτης τονίζει: “Ο βιολογικός καθαρισμός λειτουργεί κανονικά, αλλά ωστόσο θέλει βελτίωση. Γι’ αυτό άλλωστε το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, με μια χρηματοδότηση της τάξης των 3.2 εκατ. ευρώ. Έχουμε υποβάλει το σχέδιο και την απόφαση που εμείς πήραμε ότι αποδεχόμαστε την ένταξή του και αναμένουμε την δημοπράτηση του έργου για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Καρπενησίου. Ξέρουμε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα, τα αντιμετωπίζουμε καθημερινά και ευελπιστούμε σύντομα να ξεκινήσει το νέο έργο της βελτίωσης του βιολογικού που θα δώσει και οριστική λύση στα προβλήματά του.”