Σάββατο, 20 Ιουλίου 2019

ev media-logo

edse-logo

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

HELLENIC RESCUE TEAM EVRITANIAS

GGPP

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2003| Κινδύνεψαν στον Κρικελιώτη. Γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης για ζευγάρι αγνοουμένων

Ομάδα πέντε Αυστριακών καγιάκερ ξεκίνησε από τη γέφυρα του Κρικελλοποτάμου με σκοπό την κατάβαση του ποταμού και στόχο να φτάσουν στα Διπόταμα.. Αφού είχαν λάβει όλα τα μέτρα ασφαλείας, ξεκίνησαν την κατάβαση. Στο σημείο "Πανταβρέχει" η βάρκα μιας γυναίκας - μέλους της ομάδας ανατράπηκε. 

Η γυναίκα που ονομάζεται Renate Losche βγήκε κολυμπώντας στην απέναντι όχθη και άρχισε να φωνάζει στους συναθλητές της ότι είναι καλά. Επειδή τα νερά στο σημείο εκείνο του ποταμού ήταν ορμητικά, δεν ήταν δυνατόν για τους υπόλοιπους που βρισκόταν στα δικά τους καγιάκ να σταματήσουν. 

Το ακυβέρνητο καγιάκ εξακολούθησε την τρελή πορεία του στα αφρισμένα νερά του Κρικελλοποτάμου και χάθηκε. O σύζυγός της, Horst Weber, είδε την ανατροπή της βάρκας και το σημείο που βγήκε η γυναίκα του και της φώναξε να συνεχίσει με τα πόδια για να τους συναντήσει πιο κάτω, σε σημείο που η υπόλοιπη ομάδα θα μπορούσε να σταματήσει και να βγει στην όχθη για να την περιμένει. Η γυναίκα άρχισε να περπατά ανεβαίνοντας σε κάποιο ύψωμα και έτσι χάθηκε η οπτική επαφή με τους υπόλοιπους της παρέας. 

Ο σύζυγός της κάποια στιγμή κατάφερε να βγάλει το καγιακ του στην άκρη ενώ οι υπόλοιποι συνέχισαν την πορεία τους. Συνεννοήθηκαν να περιμένει αυτός τη γυναίκα του στο σημείο εκείνο και οι άλλοι να σταματήσουν μόλις μπορέσουν. Οι υπόλοιποι τρεις προχώρησαν για αρκετή απόσταση, βγήκαν στη στεριά και αφού περίμεναν για αρκετή ώρα να φανούν οι σύντροφοί τους, γύρισαν και πάλι προς τα πίσω όπου και συνάντησαν τον σύζυγο της εξαφανισμένης. 

Εκείνος δεν είχε ακόμη κανένα σημάδι ζωής από τη γυναίκα του και επειδή άρχισε να πέφτει το σκοτάδι αποφάσισαν να μείνει εκεί, ανάβοντας φωτιά, ενώ οι υπόλοιποι να έρθουν να ειδοποιήσουν την Αστυνομία.

Πραγματικά οι τρεις από τους πέντε Αυστριακούς εμφανίστηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Καρπενησίου στις 11:00΄ το βράδυ και ενημέρωσαν για το συμβάν και την εξαφάνιση της συναθλήτριάς τους.

Αμέσως στήθηκε μια γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης αποτελούμενη από τρεις επιχειρησιακές ομάδες. Η μια ομάδα αποτελούνταν από 8 άντρες της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) της Αστυνομίας, η δεύτερη από 5 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρπενησίου και η τρίτη από 6 άνδρες της Ομάδας Διάσωσης του Ορειβατικού Συλλόγου. Συντονιστές της επιχείρησης διάσωσης ανέλαβαν ο Αναπληρωτής Διευθυντής, Αστυνόμος Α΄ Παναγιώτης Παπαρούπας και ο Νομάρχης Ευρυτανίας Κωνσταντίνος Κοντογεώργος. 

Το έργο των διασωστικών ομάδων ήταν πολύ δύσκολο αφ' ενός γιατί το σκοτάδι τους δυσκόλευε και αφ' ετέρου διότι το σημείο στο οποίο είχε εξαφανισθεί το ζευγάρι ήταν ασαφές και δύσκολο να εντοπιστεί. 

Για το λόγο αυτό χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες έρευνας και άρχισαν την αναζήτηση προς διαφορετική κατεύθυνση η κάθε μία. Στις ομάδες συμμετείχε και ο Δήμαρχος Δομνίστας κ Σταμάτης καθώς και ο Δήμαρχος Προυσού κ. Φέγγος

Το σκοτάδι αλλά και το δύσβατο του εδάφους αύξησε τους κινδύνους της επιχείρησης ακόμα και για τα έμπειρα μέλη των ομάδων διάσωσης. Η έρευνα συνεχίστηκε χωρίς αποτέλεσμα όλη τη νύχτα μέχρι τις οχτώ παρά τέταρτο το πρωί της επόμενης μέρας. 

Η ομάδα που αποτελούνταν από τους αστυνομικούς και συνοδεύονταν και από τους τρεις Αυστριακούς που ειδοποίησαν τις αρχές, κινήθηκε προς την κατεύθυνση του Προδρόμου όπου και έφτασε το πρωί άπρακτη. 

Η δεύτερη ομάδα του Ορειβατικού Συλλόγου κατευθύνθηκε προς το Πανταβρέχει και έφτασε επίσης άπρακτη την επόμενη μέρα στη γέφυρα της Κοντίβας. 

Η ομάδα που αποτελούνταν από τον Νομάρχη, τον Δήμαρχο Προυσού, τρία ακόμα άτομα καθώς και έναν ντόπιο αγροφύλακα που γνώριζε την περιοχή κατευθύνθηκε προς την Καστανιά. 

Ήταν αυτοί που εντόπισαν πρώτοι το ζευγάρι να έχει κατασκηνώσει στη γέφυρα στα Διπόταμα, να έχει ανάψει φωτιά και να περιμένει. Είχαν φτάσει στο σημείο εκείνο γύρω στις 3:00΄ τη νύχτα αφού περιπλανήθηκαν αρκετά πριν συναντήσει ο ένας τον άλλο. 

Με τον εντοπισμό του ζευγαριού, ειδοποιήθηκαν και οι υπόλοιπες ομάδες να σταματήσουν την έρευνα και η επιχείρηση έληξε στις 9:00΄το πρωί της Δευτέρας και είχε, ευτυχώς αίσιο τέλος.

Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε η αναγκαιότητα να συσταθεί επιτέλους μια ομάδα διάσωσης ώστε αν και όταν χρειαστεί να είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο. Αυτό αναδεικνύεται από φέτος που χρειάστηκε να επέμβουν πολλές φορές η Αστυνομία και τα μέλη του ορειβατικού συλλόγου. Ο Νομάρχης κ Κοντογεωργος στηρίζει αυτήν την προσπάθεια αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα ώστε να επανδρωθεί και να λειτουργήσει ομάδα διάσωσης στην Ευρυτανία.