Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

edse-logo

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

HELLENIC RESCUE TEAM EVRITANIAS

GGPP

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2005|Αγωνία για τέσσερις στην Χελιδόνα

alt

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια που έζησαν τέσσερα άτομα, τεχνικοί γνωστής τηλεφωνικής εταιρίας, στην προσπάθειά τους να μεταβούν στις κεραίες της εταιρίας που είναι εγκατεστημένες στην ψηλότερη κορυφή του όρους Χελιδόνα στην περιοχή "Σελλά" Ευρυτανίας.

Οι τέσσερις τεχνικοί της ΤΙΜ ξεκίνησαν το απόγευμα της Κυριακής με ειδικό όχημα το οποίο μίσθωσε η εταιρία, ώστε να μεταβούν στον χώρο των κεραιών και να τροφοδοτήσουν με καύσιμα τις γεννήτριες στις εγκαταστάσεις τις κεραίας. Αφού έφτασαν στην περιοχή και ενώ το χιόνι είχε καλύψει τα πάντα, περίπου στις 6:00 το απόγευμα (όταν είχε νυχτώσει μάλιστα) ξεκίνησαν για την ανάβαση του βουνού από τον χωματόδρομο που οδηγεί στην κορυφή.

Η μεγάλη χιονόπτωση όμως οι κακές καιρικές συνθήκες- χιόνιζε ασταμάτητα- και η εξαφάνιση της χάραξης του δρόμου είχαν σαν αποτέλεσμα 1 χιλιόμετρο πριν την κορυφή το ελπιστριοφόρο όχημά τους να οδηγηθεί εκτός δρόμου και σταμάτησε κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού. Είχε κρεμάσει σχεδόν- σύμφωνα με τις πληροφορίες- στον γκρεμό και σταμάτησε αιωρούμενο, με τα άτομα μέσα. Στην συγκεκριμένη στιγμή τα πράγματα ήταν επικίνδυνα. Ο οδηγός με αργές κινήσεις οπισθοχώρησε ελαφρά και σταμάτησε το όχημα ακριβώς στο χείλος του γκρεμού. Οι τέσσερις άντρες ειδοποίησαν για το γεγονός του εγκλωβισμού τους στα κεντρικά της Αθήνας και εκείνοι με τη σειρά τους ειδοποίησαν την Πυροσβεστική Καρπενησίου περίπου στις 7:30 το βράδυ της Κυριακής.

Αμέσως στήθηκε μια μεγάλη επιχείρηση διάσωσης των τεσσάρων ανθρώπων με συντονισμό του Νομάρχη Ευρυτανίας ο οποίος βρισκόταν στην Αθήνα διότι την επόμενη είχε σοβαρά ραντεβού με κυβερνητικούς παράγοντες. Έδωσε εντολή να διατεθούν δύο μηχανάκια χιονιού τα οποία μεταφέρθηκαν με μικρά ρυμουλκούμενα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Επικεφαλής της Νομαρχιακής ομάδας ήταν ο Αντινομάρχης κ. Παππάς μαζί με τον Δ/ντή τεχνικών υπηρεσιών της Νομαρχίας κ. Σοφρώνη

alt

Παράλληλα ο Δ/ντής της Πυροσβεστικής Καρπενησίου κ. Μπέτσιος Νικόλαος οργάνωσε ομάδα πυροσβεστών από 6 άντρες, ενώ ειδοποιήθηκε και η ΕΜΑΚ Λαμίας η οποία ξεκίνησε περίπου στις 10:00 το βράδυ μεταφέροντας μαζί της το μεγάλο "ρατράκ" όχημα το οποίο φόρτωσαν σε ρυμουλκό. Όμως παρόλο που η ΕΜΑΚ έφτασε στο Καρπενήσι περίπου στις 1:00 το πρωί, εντούτοις δεν χρειάστηκε καν να επέμβει και γύρισε πίσω στην Λαμία, μετά από εντολή του Δ/ντή της Πυροσβεστικής Καρπενησίου.

Εν τω μεταξύ η ομάδα που είχε συγκροτηθεί και οργανωθεί αποτελούμενη από Πυροσβέστες, μέλη του Χιονοδρομικού αλλά και τον Ορειβατικό Σύλλογο, τον Αντινομάρχη κ. Παππά, τον Δ/ντή τεχνικών υπηρεσιών κ. Σοφρώνη και φυσικά τα "Ευρυτανικά Νέα" ξεκίνησαν με 7 οχήματα και τα δύο μηχανάκια του Χιονοδρομικού για την διάσωση των τεσσάρων εγκλωβισμένων.

Από κει και έπειτα τα πάντα ήταν εύκολα. Όταν η ομάδα έφτασε περίπου στις 12:00 το βράδυ στην περιοχή, ανέλαβαν δράση τα δύο μηχανάκια του Χιονοδρομικού και οι έμπειροι οδηγοί τους, με δύο δρομολόγια από την διασταύρωση στο σημείο του εγκλωβισμού κατέβασαν τα άτομα σώα και αβλαβή. Οι άνθρωποι είχαν μεν φοβηθεί αλλά ήταν απόλυτα καλά στην υγεία τους αφού υπήρχε αφενός συχνή τηλεφωνική επαφή με το διασωστικό συνεργείο και αφετέρου όλες τις ώρες ήταν μέσα στο αυτοκίνητο τους με το καλοριφέρ αναμμένο. Άλλωστε ο κίνδυνος είχε περάσει αφού - ευτυχώς - είδαν την τελευταία στιγμή ότι οδηγούταν στον γκρεμό και σταμάτησαν. Ήταν όλες τις ώρες μέσα στο όχημά τους στην άκρη του γκρεμού. Την άλλη ημέρα -σύμφωνα με δηλώσεις- τους πήγαν στην περιοχή να πάρουν τα οχήματά τους και να πραγματοποιήσουν και τη δουλειά για την οποία ξεκινήσανε. Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος και μέλη της ΟΠΚΕ. 

alt

Παράπλευρες απώλειες
Οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες αφού κατά τη διάρκεια της επιχείρησης χιόνιζε συνεχώς. Αποτέλεσμα ήταν να… εγκλωβιστούμε και εμείς αφού το αυτοκίνητο με το οποίο πήγαμε χώθηκε στα χιόνια και έτσι μεταβήκαμε την άλλη μέρα (Δευτέρα) να πάρουμε και εμείς το όχημά μας!