Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019

ev media-logo

edse-logo

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

HELLENIC RESCUE TEAM EVRITANIAS

GGPP

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2006|Ιδρύθηκε ομάδα διάσωσης

Το πρώτο επίσημο Διασωστικό Σώμα στην Ευρυτανία είναι γεγονός - Εκλέχθηκε το πρώτο 5μελες Διοικητικό Συμβούλιο - Πρώτη ενέργεια η ίδρυση σχολής και εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ομάδας διάσωσης που θα διαρκέσει ένα χρόνο

alt

Την μορφή επίσημου σωματείου πηρέ η άτυπη ομάδα διάσωσης η οποία λειτουργούσε στην Ευρυτανία όλα τα προηγούμενα χρόνια και αποτελούνταν από μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Καρπενησίου και η οποία προσέφερε την βοήθειά της σε έρευνες και διασώσεις ατόμων ή ομάδων που κινδύνευαν στην περιοχή αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα, όσες φορές χρειάστηκε. Η δράση τής ομάδας ήταν εθελοντική και συνέδραμε πάντα το έργο του κρατικού φορέα που είναι αρμόδιος για την έρευνα και διάσωση στην πατρίδα μας.

Η αναγκαιότητα ίδρυσης μιας ομάδας διάσωσης στην Ευρυτανία, η οποία θα καλύπτεται κάτω από νομικό πλαίσιο και η οποία θα αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο σε επιχειρήσεις διάσωσης ανά τον νομό και όχι μόνο, είχε επισημανθεί από πολλούς φορείς, τις απόψεις των οποίων φιλοξένησαν κατά καιρούς τα “Ευρυτανικά Νέα”. Στα πλαίσια του ρεπορτάζ πολλές φορές έτυχε να παρακολουθήσουμε από κοντά τον τρόπο που λειτουργούσε η συγκεκριμένη ομάδα διάσωσης του Ορειβατικού Συλλόγου και είχαμε την ευκαιρία να καταγράψουμε την υψηλού επιπέδου κατάρτιση των μελών της καθώς και τη μεγάλη τους ικανότητα. Η άτυπη αυτή ομάδα επενέβη σε πολλές περιπτώσεις στην περιοχή μας ενώ μέλη της συμμετείχαν σε διασωστικές ομάδες και εκτός Ευρυτανίας, πραγματοποιώντας δύσκολες αποστολές διάσωσης σε σεισμούς, πλημμύρες ή αεροπορικά δυστυχήματα. Ήταν ανάγκη λοιπόν αυτή η δραστηριότητα να υποστηριχτεί από την πολιτεία η οποία πρέπει τώρα να χρηματοδοτήσει και να στηρίξει το νεοϊδρυθέν "Ελληνικό Διασωστικό Σώμα Ευρυτανίας".

Έπειτα από προσπάθειες των μελών του Ορειβατικού Συλλόγου Καρπενησίου και των μελών της ομάδας διάσωσης αλλά και πολλών ενδιαφερόμενων για την διάσωση στην περιοχή μας, το Σώμα συγκροτήθηκε και άρχισε να λειτουργεί, με την έγκριση από το πρωτοδικείο Ευρυτανίας του καταστατικού τού νέου αυτού Σωματείου, το οποίο είναι εθελοντικό και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σκοπός του είναι η προσφορά εθελοντικής βοήθειας σε περιπτώσεις που κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές από ατυχήματα στο βουνό, σε ορθοπλαγιές και εσωτερικά ύδατα. Το Σωματείο θα έχει και πολιτιστική δράση. Μέλος του μπορεί να γίνει ο κάθε Έλληνας ή αλλοδαπός πολίτης, προσφέροντας εθελοντικά τις γνώσεις του και την εμπειρία του σε θέματα διάσωσης.

Οι πρώτες εκλογές
Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2006 έγινε η 1η γενική συνέλευση. Εκεί συζητήθηκαν θέματα που έχουν σχέση με τη διάσωση και την ανάγκη της καταρτισμένης εκπαίδευσης όλων των μελών της ομάδας δράσης. Τα μέλη αντάλλαξαν απόψεις και γνώμες για την λειτουργία του Σωματείου και για την σωστή εκπαίδευση των μελών τής ομάδας σε θέματα ασφάλειας και εκπαίδευσης. Ακολούθησε μυστική ψηφοφορία για την εκλογή Δ.Σ. τού Σωματείου. Με πρωτοβουλία του λοιπόν, κλήθηκαν την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2006, μετά από αξιολόγηση που έγινε, τα υποψήφια μέλη της επιτελικής Ομάδας Διάσωσης. Στη συνάντηση αυτή διατυπώθηκαν προτάσεις για θέματα που αφορούν την δράση και την εκπαίδευση της ομάδας. Παραβρεθήκαν 28 άτομα.

Εκπαίδευση των μελών
Σύντομα θα συνταχθεί πρόγραμμα εκπαίδευσης των υποψήφιων στελεχών της Ομάδας Διάσωσης το οποίο θα κοινοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους, υπολογίζοντας ότι η έναρξη της σχολής θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαΐου 2006 και θα τελειώσει τέλος Φεβρουαρίου 2007. Θα χρειαστεί επιπλέον ένα δεκαήμερο σε χεομερινό βουνό το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2007. Κατά τη διάρκεια της σχολής θα πραγματοποιηθούν τεστ αξιολόγησης καθώς και τελική δοκιμασία προκειμένου οι υποψήφιοι να ανακηρυχθούν τακτικά μέλη της επιτελικής Ομάδας Διάσωσης. Τα "Ευρυτανικά Νέα" αποτελούν ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου και δηλώνουν ότι θα είναι συμπαραστάτες με κάθε τρόπο στο αξιόλογο -με επίκεντρο τον άνθρωπο- έργο του.

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος: Λελούδης Χαράλαμπος

Αντιπρόεδρος: Ζαρμακούπης Νικόλαος

Γ. Γραμματέας: Φακίτσας Σταύρος

Ταμίας και Έφορος: Κατής Επαμεινώνδας

Αναπλ. Γ. Γραμματέας: Χουλιάρας Κωνσταντίνος

ΣΧΟΛΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ
Μετά την αναγνώριση από την Πολιτεία της Ομάδας Διάσωσης και σύμφωνα με το καταστατικό της είναι αναγκαίο πλέον να πραγματοποιηθεί σχολή για την καλύτερη λειτουργία της ομάδας.

Σκοπός τής σχολής είναι να καταστούν όλα τα μέλη της ικανά να παρέμβουν με ασφάλεια και σιγουριά και να προσφέρουν τις γνώσεις και την τεχνική τους κατάρτιση, προκειμένου να συμβάλουν στην έρευνα και διάσωση ατόμων που κινδυνεύουν.

Η ομάδα μπορεί να επέμβει σε ατυχήματα που σημειώνονται σε βουνά ή σε εσωτερικά ύδατα. Και μόνο το γεγονός τής πολυπλοκότητας των περιπτώσεων παρέμβασης επιβάλλει την άρτια και πολυσύνθετη εκπαίδευση των μελών. Εκπαίδευση που μπορεί να παρέχεται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Το πρόγραμμα της σχολής έχει ως εξής: Α’ βοήθειες, Επικοινωνία και μέσα επικοινωνίας, Μετεωρολογία - Προσανατολισμός, Χειρισμόςς σχοινιών και υλικών ορειβασίας - αναρρίχησης, Μαθήματαα ορειβασίας - αναρρίχησης, Πλεύση ποταμών - Οδήγηση βάρκας ποταμού, Διάσωση στο ποτάμι, Διάσωση στο βουνό, Χειμερινό βουνό - Ορειβατικό σκι, Συντονισμός ομάδας διάσωσης - Εκτίμηση κατάστασης, Διαχείρηση κρίσεων, Διαχείρηση πληροφοριών - Εκτίμηση - ΜΜΕ.


 Αναζητείται 92χρονος στην Φραγκίστα

Έχει εξαφανιστεί -με πολλά χρηματα στην τσέπη του- από την Δευτέρα το πρωί
Με 24 ώρες καθυστέρηση η γνωστοποίηση της εξαφάνισης από την οικογένειά του

alt

Σε αγώνα δρόμου για την ανεύρεση του 92χρονου Θεμιστοκλή Γαλλατά ο οποίος έχει προβλήματα υγείας, κατοίκου Παλαιοχωρίου δημοτικού διαμερίσματος του Δήμου Φραγκίστας, βρίσκονται οι αστυνομικές και πυροσβεστικές αρχές. Ο ηλικιωμένος λείπει από το σπίτι του από τη Δευτέρα το πρωί ενώ μόλις χθες το απόγευμα ο γιος του απευθύνθηκε στις αστυνομικές αρχές. Ο αγνοούμενος άντρας εθεάθη την Δευτέρα το απόγευμα στην θέση "Φτερόλακκα" του Δήμου Φραγκίστας. Στην περιοχή έσπευσαν ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρπενησίου κ. Μαστοράκης Κωνσταντίνος με ένα όχημα και τρεις άνδρες, όπως επίσης και τρεις αστυνομικοί από το αστυνομικό τμήμα Κερασοχωρίου.

Στην ομάδα αναζήτησης συμμετείχε και ο ίδιος ο Δήμαρχος Φραγκίστας κ. Λάμπρος Κούτσικος με κατοίκους της περιοχής. Οι έρευνες ξεκίνησαν από την περιοχή της Αγίας Παρασκευής και μέχρι την θέση "Φτερόλακκα" δεν βρέθηκε τίποτα. Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεν είναι η πρώτη φορά που ο παππούς απομακρύνεται από το σπίτι του. Τα τελευταία χρόνια έχει εξαφανιστεί τουλάχιστον τρεις φορές. Πρόσφατα, δύο μήνες πριν, εξαφανίστηκε και πάλι και βρέθηκε στο Αγρίνιο.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (Τρίτη βράδυ, 9:00) δε δόθηκε κανένα σημείο ζωής από τον αγνοουμένο ενώ οι έρευνες σταμάτησαν για να συνεχιστούν την Τετάρτη το πρωί. Να σημειώσουμε ότι ο παππούς μένει μαζί με την οικογένεια του γιου του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Καρπενησίου ήδη έχει ζητήσει να του παρασχεθεί από την ΕΜΑΚ ειδικός σκύλος διάσωσης. Πέραν αυτού, σε συνεργασία με τον Νομάρχη Ευρυτανίας κ. Κωνσταντίνο Κοντογεώργο θα αναλάβει δράση και τμήμα της νεοϊδρυθείσας ομάδας διάσωσης Ευρυτανίας.