Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019

ev media-logo

edse-logo

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

HELLENIC RESCUE TEAM EVRITANIAS

GGPP

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2008|Τα σχέδια της νέας χρονιάς για τον Δήμο Κτημενίων. Υποδομές, αναπλάσεις και τουριστική ανάπτυξη ο στόχος για το 2008

Υψηλούς στόχους βάζει για το νέο έτος ο δήμαρχος Κτημενίων, θέτοντας ως προτεραιότητα νέα έργά, ολοκλήρωση των υπαρχόντων και ανάδειξη σε μνημείο τής φύσης του ιστορικού πέτρινου γεφυριού στους Δομιανούς, που αποτελεί όνειρο ετών των κατοίκων της περιοχής, την θρυλική "Καμάρα", που κάποτε ήταν το μόνο πέρασμα στους κακοτράχαλους τόπους στους πρόποδες του Βελουχίου.

alt

Εξάλλου, με την συμβολή και της νομαρχίας Ευρυτανίας, θα εκτελεστούν 6 νέα έργα στην περιοχή, ενώ ένα σχέδιο που είχε τεθεί από την αρχή, η ανάδειξη του Μοναστηριού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στους Δομιανούς, θα υλοποιηθεί. Με τις νέες παρεμβάσεις, δίνεται οριστική λύση τόσο στην σκεπή του μοναστηριού, όσο και στην πρόσβασή του.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον δήμαρχο Κτημενίων κ. Γρηγόρη Χαλκιά μάς δήλωσε: "Συνεχίζουμε το έργο μας με την ίδια συνέπεια, τιμώντας στο ακέραιο την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι δημότες για δεύτερη φορά. Εργαζόμαστε με γνώμονα αποκλειστικά το συμφέρον του τόπου και για το σύνολο των δημοτών, χωρίς διαχωριστικές γραμμές, όπως είχαμε δεσμευτεί και το τηρούμε μετεκλογικά".

Όσον αφορά στους στόχους της νέας χρονιάς, ο κ. Χαλκιάς μας ανέφερε πως ανατέθηκε και ξεκινάει η σκεπή του μοναστηριού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προϋπολογισμού 92.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το 3ΚΠΣ. Ολοκληρώθηκε και βελτιώθηκε ο δρόμος προς το μοναστήρι, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Τ.Ε.Ο. Με ενέργειες του Δήμου και φορέα υλοποίησης τη νομαρχία, δημοπρατήθηκε χθες ένα έργο ανάπλασης και ένα ακόμη δημοπρατείται στις 15 Ιανουαρίου και αφορά αναπλάσεις σε όλα τα διαμερίσματα του Δήμου, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΤΕΡΠΣ. Με ενέργειες του Δήμου, ξεκίνησε η εσωτερική οδοποιία του Τ.Δ. Δομιανών, προϋπολογισμού 77.000 ευρώ από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, ενώ δημοπρατείται το γήπεδο 5Χ5 στο Τ.Δ. Δομιανών, προϋπολογισμού 70.000 ευρώ.

Αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού θα δημοπρατηθούν τα παρακάτω έργα: α) βελτιώσεις προσβάσεων προς το μοναστήρι Τ.Δ. Δομιανών, προϋπολογισμού 90.000 ευρώ από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, β) Αποχέτευση Τ.Δ. Αγίας Τριάδας, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ, γ) Δημοπρατείται ο νερόμυλος Τ.Δ. Αγίας Τριάδας, προϋπολογισμού 90.000 ευρώ από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ.

Παράλληλα, είναι έτοιμες οι μελέτες για τον αποχαρακτηρισμό στη Χόχλια -υπολείπονται τα περιβαλλοντικά- και αμέσως θα δημοπρατηθούν και ετοιμάζεται η μελέτη για βελτίωση ύδρευσης στο Δ.Δ. Πετραλώνων

Μελέτη και χρηματοδότηση για την "Καμάρα Δομιανών"

Ολοκληρώνεται η μελέτη για την αποκατάσταση της καμάρας στο Τ.Δ. Πετραλώνων και όλα δείχνουν πως ο δήμαρχος θα εξασφαλίσει και την χρηματοδότηση για την πλήρη αποκατάσταση του ιστορικού αυτού μνημείου. Μάλιστα, η ελληνική ομάδα διάσωσης Ευρυτανίας, αποτελούμενη από τους Μπάμπη Λελούδη, Βασίλη Μήτσου, Δημήτρη Σταλίκα και Πέτρο Κούτσικο, βοήθησαν στην πρόσβαση για την αποτύπωση της "Καμάρας" Δομιανών, την Κυριακή 25 Νοεμβρίου. Για τον λόγο αυτό, όπως μας δήλωσε ο κ. Χαλκιάς, ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Κτημενίων εκφράζουν τις ευχαριστίες τους για την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν για να μεταφερθεί ο τοπογραφικός και φωτογραμμετρικός εξοπλισμός μέσα στην απρόσιτη κοίτη του "Πέρα Ρέματος", βοηθώντας έτσι το μελετητή και συμπατριώτη μας Ευάγγελο Χαλκιά να προσεγγίσει και να καταγράψει το σημείο.

Η γνωστή "Καμάρα" βρίσκεται νοτιανατολικά του χωριού στον επάνω "μαχαλά" λίγο πιο κάτω από το εικόνισμα (αφιέρωμα του Γεωργ. Χρ. Ζούμπου) και τα αλώνια και σώζεται ακόμα, αφού αντιστέκεται στο πέρασμα των αιώνων, αντιμετωπίζοντας νικηφόρα τις μεγάλες κατεβασιές του "Πέρα Ρέματος" και τις πολλές πλημμύρες. Η περίφημη "Καμάρα" που ενώνει τον πλησιέστερο χώρο του χωριού με την απέναντι ελατόφυτη πλαγιά, του "Σταυρού" και της "Τσουκνίδας", βρίσκεται σε μια τοποθεσία με γκρεμούς και μονοπάτια και προκαλεί το θαυμασμό για εκείνους που κατασκεύασαν σε αυτό το δύσκολο μέρος τούτο το ωραίο και "γερό" πέτρινο γεφύρι, που αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής. Ωστόσο, η εντοιχισμένη στη βάση του αριστερού σκέλους του μνημείου πέτρινη πλάκα, στην οποία ήταν χαραγμένη η χρονολογία που έγινε το γεφύρι, καταστράφηκε από τα χώματα, τις πέτρες και τα ξύλα που έφερναν τα πολλά νερά των πλημμυρών των τελευταίων δεκαετιών.