Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019

ev media-logo

edse-logo

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

HELLENIC RESCUE TEAM EVRITANIAS

GGPP

ΙΟΥΛΙΟΣ 2008|Η φωτιά στον Κόνισκο

Συγκλόνισε τους πολίτες του Καρπενησίου η φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στο βουνό Κόνισκος από την πίσω πλευρά του, πάνω από το χωριό Άγιος Ανδρέας.

alt

Άμεση ήταν η κινητοποίηση των αρχών. Η φωτιά φαινόταν από την πόλη του Καρπενησίου, αφού το βουνό Κόνισκος βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Ωστόσο, η πρόσβαση στο σημείο, στην κορυφή του βουνού και μάλιστα από την πίσω πλευρά, δεν ήταν και τόσο εύκολη. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με συντονιστή τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρπενησίου, κ. Σταύρο Φακίτσα -ο οποίος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο συμβάν παρά τα πρόσκαιρα προβλήματα υγείας που είχε τον τελευταίο καιρό και τον κράτησαν λίγες ημέρες εκτός υπηρεσίας- τον υποδιοικητή της υπηρεσίας και περισσότερους από 20 άντρες με 5 αυτοκίνητα της Π.Υ. Καρπενησίου βρέθηκαν στην εστία της φωτιάς, τα αίτια της οποίας δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

alt

Λόγω της επικινδυνότητας της φωτιάς, ζητήθηκε η συνδρομή αεροπορικών μέσων. Έτσι, στην μάχη για την κατάσβεσή της πήραν μέρος περισσότερα από 7-8 εναέρια μέσα, αεροπλάνα και ελικόπτερα. Λόγω των ξερών κλαδιών και δέντρων και των λοιπών εύφλεκτων υλών, όπως κλωνάρια από τα έλατα και κοντή βλάστηση, η φωτιά δεν ελέγχθηκε, παρά μόνο μερικώς και έπειτα από 7 ώρες, και έτσι ζητήθηκε η συμβολή ενισχύσεων και από την Μακρακώμη. Στην μάχη ρίχθηκαν και άντρες της 7ης ΕΜΑΚ, με μηχανοκίνητο εξοπλισμό.

alt

Από την πρώτη στιγμή στον τόπο όπου ξέσπασε η φωτιά βρέθηκε και ο νομάρχης Ευρυτανίας, κ. Κώστας Κοντογεώργος, με τον αντινομάρχη, κ. Δημήτρη Ζήκα, ενώ και ο δήμος Καρπενησίου συνέβαλε με φορτωτές και μηχανήματα.

Για δεκάδες ώρες έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και όλοι όσοι συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, πολίτες και εθελοντικές ομάδες, η Ομάδα Διάσωσης Ευρυτανίας, η ΑΛΑΚ κλπ, οι οποίοι προσπαθούσαν με κάθε μέσο, όπως φτυάρια και κασμάδες, να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες, ώστε να μην επεκταθεί η φωτιά, δεδομένου ότι επικρατούσαν άνεμοι και σχετικά κοντά στην περιοχή είναι τα χωριά Άγιος Ανδρέας, Καλλιθέα και Μυρίκη.

alt

Συνολικά, πάνω από 200 άτομα, πυροσβέστες, εθελοντές και απλοί πολίτες συμμετείχαν στην κατάσβεση της φωτιάς, η οποία μέχρι αργά χθες το βραδύ δεν είχε τεθεί σε απόλυτο έλεγχο. Περιορίστηκε, όμως, πάνω από το χωριό Άγιος Ανδρέας, χωρίς αυτό να κινδυνεύσει, ενώ υπάρχουν πολλές αναζωπυρώσεις.

Όλο το βράδυ, σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν, παρέμειναν δεκάδες πυροσβέστες στην περιοχή.