Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019

ev media-logo

Στάθηκε όρθια η Τίνα Κεφαλά

Λένε ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν μετρά τόσο η διάκριση ή κάποιο μετάλλιο, όσο η ίδια η χαρά της συμμετοχής, η επιβράβευση της επίπονης και επίμονης ατομικής προσπάθειας κάθε αθλητή.

Η Τίνα Κεφάλα μπορεί να μην κατάφερε να σημειώσει μια επίδοση ανάλογη με τις δυνατότητες της στον Μαραθώνιο του Λονδίνου την περασμένη Κυριακή 5 Αυγούστου, αλλά παρά τα προβλήματα έσφιξε τα δόντια και κατάφερε να φτάσει σε έναν τιμητικό τερματισμό.

KEFALA 

Περίπου στο 32ο χλμ αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα με τo ισχίo της και αποφάσισε να εγκαταλείψει. Τα λόγια της αδελφής της, όμως, η οποία ταξίδεψε από τις ΗΠΑ προκειμένου να την δει να αγωνίζεται, την έπεισαν να συνεχίσει έστω κι αν χρειαζόταν να περπατήσει. 
Τελικά η Τίνα ολοκλήρωσε τον αγώνα σε 3:01:18 στην 104η θέση της κατάταξης, αλλά χαμογελαστή και ευτυχής που τουλάχιστον ακόμα κι έτσι έφτασε στο τέρμα.
«Το αποτέλεσμα δεν ήταν όπως θα ήθελα. Σημασία όμως έχει ότι τερμάτισα. Περίπου στο 32ο χιλιόμετρο σταμάτησα γιατί είχα κράμπες και έντονους πόνους στο ισχίο. Εκεί συνάντησα τον προπονητή μου και του είπα ότι δεν είμαι σε θέση να συνεχίσω. Δεν ήμουν καθόλου χαρούμενη για αυτό. Στεναχωριόμουν για μένα για τους δικούς μου που ήρθαν από την Αμερική για να με δουν, αλλά και για την χώρα. Δεν είχα κουράγιο. Πήρα τηλέφωνο την αδελφή μου να της πω να μην με περιμένει στον τερματισμό και με έπεισε να συνεχίσω έστω και περπατώντας. Τελικά έκανα τζόκινγκ. Από μέρες είχα σφίξιμο στα ισχία και η κατάσταση επιδεινώθηκε στην διάρκεια της κούρσας. Τώρα θα ξεκουραστώ, θα κάνω διακοπές και θα αναρρώσω και στη συνέχει θα επιστρέψω στις προπονήσεις με στόχο να επιστρέψω στο στίβο στο 5άρι και 10άρι. Αν κάνω μαραθώνιο, θα κάνω στην κλασική διαδρομή του 2013», δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα η Τίνα Κεφαλά.
 
Λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο, η Τίνα παραχώρησε στα «Ευρυτανικά Νέα» συνέντευξη, στην οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην προετοιμασία της στο Καρπενήσι, τους επόμενους στόχους της και τα συναισθήματα της πριν το μεγάλο ραντεβού των Ολυμπιακών Αγώνων.
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Προετοιμάζεσαι συνέχεια στο Καρπενήσι. Πόσες φορές έχει βρεθεί ξανά εδώ;
Έρχομαι Καρπενήσι σχεδόν κάθε χρόνο από το 2005 και μετά.
 
Σε ποια στοιχεία βασίστηκε η προπόνησή σου στο Καρπενήσι;
Η προπόνηση μου στο Καρπενήσι είχε σαν βασικό στόχο την βελτίωση της ειδικής αντοχής, όσον αφορά το ρυθμό με τον οποίο θα τρέχω στο Μαραθώνιο.
 
Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας σου, πέρα από την προπόνηση; 
Νομίζω ότι μυστικό μου είναι πάνω από όλα η επιμονή που έχω. Έχω αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια, όπως τραυματισμούς και κούραση, αλλά πρέπει πάντα να έχεις υπομονή για να τα καταφέρεις στα δύσκολα, αλλά και πολύ θέληση για να πετύχεις το μεγαλύτερο στόχο και ας μην βγαίνουν πάντα οι ενδιάμεσοι στόχοι. Επίσης, πρέπει να κάνεις και την ανάλογη ζωή για να φτάσεις ψηλά. Δηλαδή ξεκούραση, μετρημένες και ήρεμες βόλτες και φυσικά υγιεινή διατροφή.
 
Ποια είναι τα στοιχεία που σου έδωσε ο προπονητή σας Δημήτρης Θεοδωρίδης; Τι οφείλεις σε αυτόν;
Ο προπονητή μου Δημήτρης Θεοδωρίδης με έχει βοηθήσει πολύ τα τελευταία 5 χρόνια, που συνεργαζόμαστε μαζι. Πέρα από την προχωρημένη γνώση που έχει στην προπονητική, έχει και πολύ υπομονή, κάτι που έχει περάσει και σε εμένα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το έχουν τόσο ο προπονητής, όσο και ο αθλητής. Τον εμπιστεύομαι και σέβομαι την προσπάθεια που έχει «βάλει» σε εμένα όλα αυτά τα χρόνια και χαίρομαι που μαζί καταφέραμε να φτάσουμε στους Ολυμπιακούς αγώνες.
 
Είχες κάποια στιγμή το φόβο ή την ανησυχία ότι δεν θα τα καταφέρεις; 
Σίγουρα είχα άγχος, μήπως δεν τα καταφέρω. Λόγω των τραυματισμών που είχα και επειδή ο Μαραθώνιος είναι πολύ επίπονο άθλημα, ανησυχούσα μήπως δεν φτάσω το στόχο μου. Πέρα από την υγεία, χρειάζεται και ψυχή (!), ώστε να ξεπερνάς τα δύσκολα, καθώς υπήρχαν μέρες που φοβόμουν μήπως δεν έχω τη δύναμη να το κάνω. Ευτυχώς, αυτές ήταν στιγμές πέρασαν με την υποστήριξη του προπονητή, που μου έδωσε τη δύναμη να το παλέψω όταν αμφέβαλα.
 
Σε ποιον αγώνα οφείλεις την παρουσία σου στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου;
Έτρεξα και κέρδισα τον Μαραθώνιο στο enschede της Ολλανδίας με χρόνο 2:41.01 που ήταν και "B" όριο για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Και έτσι έφτασα στο Λονδίνο.
 
Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητές σου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Μέχρι πού πιστεύεις ότι μπορείς να φτάσεις;
Καταρχάς, θέλω να φτάσω στην εκκίνηση υγιής και όσο πλησιάζουν οι ημέρες βλέπω ότι θα γίνει αυτό και χαίρομαι. Επίσης, θέλω να κάνω ένα καλό αγώνα και να αντιμετωπίσω ότι μου φέρει ο Μαραθώνιος με το ίδιο πείσμα που είχα μέχρι να φτάσω εκεί. Και αν τα καταφέρω αυτά θα ήθελα να προσπαθήσω να κάνω και ένα ατομικό ρεκόρ στο Λονδίνο.
 
Μετά τους Ολυμπιακούς, τι θα κάνεις; Θα συνεχίσεις;
Μετά από τους Ολυμπιακούς αγώνες σίγουρα έχω σκοπο να συνεχίσω τον Πρωταθλητισμό. Θα ήθελα όμως να ξαναρχίσω το στίβο και να βελτιωθώ στα 5km και τα 10km. Πιστεύω πως όσο είμαι υγιής και δεν έχω σοβαρούς τραυματισμούς μπορώ να καταφέρω να πετύχω τους στόχους μου.
 
Υπάρχει στήριξη από την Ομοσπονδία; 
Όχι!! Δυστυχώς, από την Ελληνική Ομοσπονδία δεν υπάρχει στήριξη. Αλλά είμαι πολύ τυχερή που έχω στήριξη από… αλλού. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην εταιρία ΕΚΟ, που ανήκει στον Όμιλο Ελληνικών Πετρελαίων. Είναι ο Επίσημος Χορηγός μου, που χωρίς την οικονομική του βοήθεια δεν θα μπορούσα να ολοκληρώσω την προετοιμασία μου. Παράλληλα με ανεβάζει ψυχολογικά να γνωρίζω ότι έχω κάποιον χορηγό δίπλα μου, στην προσπάθεια αυτή.
Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω για τη στήριξη του, το Hellenic American Leadership Council, που είναι ένας οργανισμός ομογενών στην Αμερική. Ευχαριστώ, ακόμα, ευχαριστώ την NIKE Ελλάς για το υλικό που μου προσφέρει. Τέλος φυσικά ευχαριστώ την οικογένεια μου, που θα βρίσκεται δίπλα μου στο Λονδίνο και χαίρομαι που θα έχουν την ευκαιρία να με δουν από κοντά να τρέχω σε αγώνα, για πρώτη φορά μέσα στα τελευταία 9 χρόνια και μάλιστα στους Ολυμπιακούς Αγώνες!!
 
Πως κυλάει η καθημερινότητά σου;
Η καθημερινότητά μου είναι απλή. Προπόνηση και ξεκούραση. Δεν το βαριέμαι όμως γιατί αξίζει ο τελικός στόχος.

Τίνα σου ευχόμαστε ότι καλύτερο.
Ευχαριστώ, εσάς και την εφημερίδα σας για τη συνεχή στήριξη και το ενδιαφέρον σας.