Κυριακή, 26 Μαΐου 2019

ev media-logo

Νέο "καμπανάκι" των γιατρών. Υποβαθμίζουν την υγεία. Περικόπτουν τις εφημερίες στο Νοσοκομείο Καρπενησίου

Το 5ο καλύτερο νοσοκομείο στην Ελλάδα είναι το Νοσοκομείο Καρπενησίου, σύμφωνα με επίσημη έρευνα. Όμως η πολιτεία μεθοδεύει την απαξίωσή του, ώστε να το οδηγήσει σε συρρίκνωση, υποψιάζονται οι γιατροί του νοσοκομείου και καταγγέλλουν την περικοπή των κονδυλίων για την υγεία

nosokomeio-karpenissiou

Την ίδια ώρα, ένα μεγάλο έργο επέκτασης του νοσοκομείου, προϋπολογισμού 2,1 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, βρίσκεται στην διαδικασία έναρξης των εργασιών κατασκευής του. Από την μία  κάποια έργα προχωρούν -ελέω ωστόσο ευρωπαϊκών κονδυλίων- και από την άλλη δεν υπάρχουν λεφτά για γάζες και εφημερίες. Η Ελλάδα σε πλήρη σύγχυση.


 

Οι ριζικές και “βίαιες” αλλαγές στο σύστημα εφημέρευσης των νοσοκομείων που δρομολόγησε το «ψαλίδισμα» των Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας στα κονδύλια των εφημεριών, οδηγεί σε περαιτέρω συρρίκνωση του Νοσοκομείου Καρπενησίου και του Κέντρο Υγείας στην Φραγκίστα και ειδικότερα τώρα, περίοδο διακοπών, που ο πληθυσμός του νομού έχει υπερδιπλασιαστεί.

Στο Νοσοκομείο Καρπενησίου οι περικοπές στις εφημερίες είναι της τάξης του 16%, την στιγμή την οποία στο νοσοκομείο της Άμφισσας -το οποίο διοικητικά ανήκει στην Λαμία, όπως και το εδώ νοσοκομείο- έδωσαν αύξηση τουλάχιστον 11%.

Επιπλέον, οι εφημερίες  έχουν να πληρωθούν κάτι... μήνες. Τώρα, υπάρχει μια υπόσχεση -σύμφωνα με πληροφορίες των “Ευρυτανικών Νέων”- ότι θα πληρωθούν οι εφημερίες των μηνών Απριλίου και Μαΐου. Τα χρήματα θα μπουν στους λογαριασμούς στις 27 Αυγούστου.

Παράλληλα το Νοσοκομείο Καρπενησίου δέχεται ισχυρό πλήγμα στα οικονομικά του. Αφενός από το αναγκαστικό “κούρεμα” χάνοντας ένα ποσοστό που ξεπερνά το 60% των αποθεματικών του, όπως έγραψαν στο παρελθόν τα “Ευρυτανικά Νέα”.

Από την άλλη, στο νοσοκομείο χρωστάνε τα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΙΚΑ ΤΕΒΕ κλπ) ένα ποσό που ξεπερνά τα... 4 εκατ. ευρώ και έτσι αναγκάζεται να κόψει παροχές προκειμένου να αντέξει.

Πρόβλημα στο
μικροβιολογικό

Ένα ακόμη πρόβλημα το οποίο είναι “παράπλευρη απώλεια” είναι και το γεγονός ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν περιοριστεί οι εξετάσεις αίματος στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του νοσοκομείου.

Η πραγματική διάσταση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί εδώ και 10 ημέρες περίπου, είναι ότι το εργαστήριο δεν έχει φιαλίδια για τις εξετάσεις αίματος, ενώ όλες οι άλλες εξετάσεις γίνονται κανονικά.

“Εξετάσεις γίνονται αλλά... με φειδώ” λένε από το νοσοκομείο. Το πρόβλημα όμως προέκυψε από την οικονομική κρίση. Το Νοσοκομείο Καρπενησίου έχει παραγγείλει σε προμηθευτή ικανοποιητική ποσότητα από το υλικό, αλλά ο συγκεκριμένος έχει... εξαφανιστεί.

Ήδη, από χθες έχει “δανειστεί” μια σημαντική ποσότητα υλικού, “περίπου 1.300 φιαλίδια” από το νοσοκομείο της Καρδίτσας, ενώ και στις αποθήκες υπάρχουν πάνω από 500 τεμάχια.

“Η ζήτηση είναι αυξημένη αυτό το μήνα, Την ημέρα γίνονται 70 - 80 εξετάσεις. Προέκυψε και το πρόβλημα με τον προμηθευτή και το νοσοκομείο περιόρισε τις εξετάσεις αίματος. Δεν υπάρχει άλλο πρόβλημα και ελπίζουμε μέχρι τέλος Αυγούστου να ξεπεραστεί”, λένε από το νοσοκομείο.

Το πρόβλημα
με τις εφημερίες

Το γενικό ”κακό” άγγιξε και την υγεία στην Ευρυτανία. Η οικονομική κρίση περιόρισε τις εφημερίες, ενώ παράλληλα το υπουργείο προχωρά σε εκ νέου “αξιολόγηση” τις ιατρικές ειδικότητες.

Έτσι, για παράδειγμα, παθολόγοι, χειρουργοί, καρδιολόγοι θεωρούνται βασικές ειδικότητες αναγκαίες σε κάθε εφημερία, με τη σχετική λίστα να εμπλουτίζεται με αναισθησιολόγους, ακτινολόγους, ενώ εξαιρούνται από τις εφημερίες οδοντίατροι, δερματολόγοι κ.α.

Οι γιατροί του
Νοσοκομείου Καρπενησίου

Την περασμένη Τρίτη 7 Αυγούστου συνεκλήθη ευρεία σύσκεψη των γιατρών του Νοσοκομείου Καρπενησίου, με θέμα τα τελευταία γεγονότα στον χώρο της υγείας και κυρίως οι δραστικές περικοπές που προμηνύονται με τα νέα μέτρα. Μετά την σύσκεψη εκδόθηκε σχετικό ενημερωτικό δελτίο.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου & Κέντρου Υγείας Ευρυτανίας (ΕΙΝΚΥΕ) με έδρα το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου, κρούουν για ακόμη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου.

Οι γιατροί "βλέπουν", αυτό που ο απλός πολίτης δεν βλέπει. Να έρχεται, δηλαδή, η κατάρρευση του Νοσοκομείου Καρπενησίου και να συμπαρασύρεται από τις δραματικές νέες περικοπές στον χώρο της υγείας που επιχειρείται από την Τρόικα και την κυβέρνηση.

Αναρωτιούνται, πως γίνεται το 5ο καλύτερο νοσοκομείο στην Ελλάδα, όπως έχει καταγραφεί σε πανελλαδική έρευνα, να υπόκειται δραματικές μειώσεις στον προϋπολογισμό του, περίπου -16% στις εφημερίες, για παράδειγμα- την στιγμή που το νοσοκομείο της Άμφισσας δέχεται... αύξηση πάνω από 11%.

Εύλογα προκύπτει το ερώτημα: “Πού το πάει το υπουργείο με το Νοσοκομείο Καρπενησίου;” Και δεν είναι μόνο αυτό. Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι παροχές υγείας στην Ευρυτανία, έναν ορεινό νομό με όλα τα γνωστά προβλήματα, υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

Η ανακοίνωση των γιατρών, την οποία υπογράφουν ο Πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Β. Τσιρώνης και ο Γενικός Γραμματέας κ. Απόστολος - Γεώργιος Ι. Σοφός, έχει ως εξής:

Καρπενήσι, 8/8/2012

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ (ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ, ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ Δ. ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ - ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ)

giatroi eurutaniaa

Από τριετίας η ένωση γιατρών αγωνίζεται και ενημερώνει κάθε υπεύθυνο, αλλά και τον λαό της Ευρυτανίας, για κάθε συμβάν και πρακτική, που υποβαθμίζει την λειτουργία των δομών υγείας στον νομό μας.

Θέματα όπως, οι επαναλαμβανόμενες πρακτικές που διατάσουν μετακινήσεις, αποσπάσεις, μεταθέσεις του ιατρικού δυναμικού του νοσοκομείου, χωρίς καμιά παράλληλη μέριμνα για το έλλειμμα που αφήνουν πίσω τους ( ανεπάρκεια των δομών υγείας της Ευρυτανίας).

Θέματα αναστολής διορισμών προσωπικού που προορίζονται για να καλύψουν τα σημαντικά ελλείμματα που υπάρχουν στην αναγκαία στελέχωση των βασικών τμημάτων του Νοσοκομείου Καρπενησίου.

Θέματα γραφειοκρατικών χειρισμών (αποκλειστικά όμως λογιστικής επίδοσης) που επιδεινώνουν την δυνατότητα εφημέρευσης των υπαρχόντων γιατρών ΕΣΥ (πχ. "αναβάθμιση" ζώνης εφημέρευσης από γ ζώνη σε β ζώνη) και άλλα ακόμη.

Χάρη στις συνεχείς κινητοποιήσεις της Ένωσής μας, αλλά και χάρη στη συμπαράταξη των Δήμων του νομού (Καρπενησίου και Αγράφων), της Περιφερειακής Διοίκησης, του Βουλευτή Ευρυτανίας, του συνόλου σχεδόν των τοπικών οργανώσεων επαγγελματικού, πολιτιστικού, αθλητικού κλπ χαρακτήρα, αλλά και των απλών συμπολιτών μας, οι πρακτικές αυτές βρίσκονται σε δυναμική ανάσχεση μέχρι σήμερα.

Είναι πολύ πρόσφατη (προ μηνός) η σύσκεψη παραγόντων του Νοσοκομείου, με την Περιφερειακή Ενότητα, τους Δήμους Καρπενησίου και Αγράφων, την Ένωση Ιατρών του Νοσοκομείου και τον Ιατρικό Σύλλογο Ευρυτανίας, με έκδοση κοινού δελτίου τύπου για τα θέματα αυτά.

Σήμερα αναγκαζόμαστε να απευθυνθούμε εκ νέου στην τοπική κοινωνία και σε κάθε άλλο αρμόδιο παράγοντα (Βουλευτή, Αντιπεριφερειάρχη, Δημάρχους, Οργανώσεις κλπ.) που ενδιαφέρεται για την διατήρηση των υπηρεσιών υγείας στην Ευρυτανία, ζητώντας την ανάσχεση των μέτρων που εφαρμόζονται και προκαλούν μια πέραν ορίων υποβάθμιση του ΕΣΥ στην Ευρυτανία.

Επισημαίνουμε ότι επείγει πλέον η στήριξη και προάσπιση των δομών υγείας της Ευρυτανίας, (λειτουργία Νοσοκομείου Καρπενησίου, Κέντρου Υγείας, Περιφερικών («Αγροτικών») Ιατρείων, Κέντρου Ψυχικής Υγείας), οι οποίες -απ’ ότι φαίνεται- υποβαθμίζονται προοδευτικά και σταθερά.

Έτσι, με την προοδευτική συσσώρευση ακατάλληλων μέτρων, οδεύουμε από μια άκρως οριακή σε μια ανεπαρκή λειτουργία. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Την Τρίτη 7/8/2012 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσής μας με θέματα τη διαρκή υποβάθμιση των προγραμμάτων εφημερίας του Νοσοκομείου Καρπενησίου, του Κέντρου Υγείας Δυτικής Φραγκίστας και των Περιφερειακών Ιατρείων, αλλά και τις συνεχείς περικοπές στο χώρο της Δημόσιας Υγείας στην Ευρυτανία.

Επιθυμούμε να πληροφορήσουμε λοιπόν όσους έχουν ανάγκη περίθαλψης στην περιοχή μας ότι, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα, η γενικότερη πολιτική περικοπών εφαρμόζεται και στην ορεινή και άγονη περιοχή μας, οριζόντια και χωρίς καμιά εξαίρεση (Σύμφωνα με το ΦΕΚ 545Β/1-3-2012 και ΦΕΚ2235Β/2-8-2012 με τα κονδύλια εφημεριών για όλα τα νοσοκομεία της χώρας.)

Μειωμένες κατά
16% οι εφημερίες

Στα πλαίσια αυτά, η επιχορήγηση των εφημεριών που εκτελούνται από τους γιατρούς μας στο Νοσοκομείο, στο Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας και στο Περιφερειακό Ιατρείο Γρανίτσας περικόπτονται κατά 16%, αρχής γενομένης από τον τρέχοντα μήνα Αύγουστο.

-----------

ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Στο Νοσοκομείο Καρπενησίου μειώνονται οι εφημερίες των γιατρών κατά 134.000 ευρώ. Όπως επισημαίνουν οι γιατροί: "... Σύμφωνα με την τελική διευθέτηση των κονδυλίων εφημερίας για το Γ.Ν. Καρπενησίου, το ποσό που αντιστοιχεί κάθε μήνα σε εφημερίες πρέπει να είναι 88.960 ευρώ (1/12 της συνολικής επιχορήγησης του 1.067.528 ευρώ. Όμως για τον μήνα Αύγουστο (και πιθανώς για τους επόμενους), η διατιθέμενη πίστωση είναι 82.700 ευρώ, δηλαδή στην αρχική μείωση των κονδυλίων κατά 11.000 ευρώ/μήνα προστίθεται νέα μείωση περίπου 6.000 ευρώ, που σημαίνει ότι το ποσοστό μείωσης είναι της τάξης του 16% ανά μήνα”.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ. Αυτό το γεγονός μπορεί και να σημαίνει ότι το ΓΝ Καρπενησίου και το ΚΥ Δ. Φραγκίστας ευρίσκονται μεταξύ αυτών που θεωρούνται υπό κατάργηση ή υπό «τροποποίηση χρήσης» με ότι αυτό συνεπάγεται για την άγονη και ορεινή Ευρυτανία.

"Είναι οξύμωρο, το νοσοκομείο που ψηφίστηκε μεταξύ των 5 πρώτων σε υπηρεσίες από το κοινό, να αμείβεται με μείωση κονδυλίων, ώστε να βρίσκεται μεταξύ των 5 πρώτων σε μειώσεις επιχορήγησης για υπηρεσίες εφημέρευσης!", επισημαίνουν οι γιατροί απορώντας με τις πρακτικές του υπουργείου.

------------

Ας σημειωθεί (αν και είναι γνωστό) ότι τα προγράμματα εφημερίας είναι ήδη περικομμένα και ελλειμματικά τα τελευταία χρόνια και η όποια επάρκεια του Γ.Ν. Καρπενησίου και των λοιπών υγειονομικών δομών επιτυγχάνεται, αποκλειστικά χάρη στην υπερπροσπάθεια που όλοι καταβάλουμε, ώστε να μην κινδυνεύουν ζωές, ανεξάρτητα από το αν αμειβόμαστε γι’ αυτό ή όχι.

Η προσφορά αυτή γινόταν και γίνεται με την λογική να δοθεί ο χρόνος ώστε να καλυφθούν τα ελλείματα στελέχωσης σε επαγγελματίες υγείας, γίνεται ακόμη στην βάση πως κανένας μας δεν αισθάνεται καλά όταν κινδυνεύει ένας συνάνθρωπος μας.

Χάρη στις προσπάθειες όλου του προσωπικού (Ιατρικού, Παραϊατρικού, Νοσηλευτικού και Διοικητικού-Τεχνικού) το νοσοκομείο μας βρίσκεται ανάμεσα στα 5 πρώτα της χώρας, σύμφωνα με την άποψη του ερωτηθέντος κοινού, που το επισκέπτεται και ζητάει τη βοήθειά του όπως αυτή εκφράστηκε με πανελλήνιας εμβέλειας έρευνα! (Δημοσιεύθηκε στην Ημερησία )

Παράλληλα με τις τελευταίες αυτές περικοπές των εφημεριών (και το διάγγελμα του υπουργού από 17/7/2012, ότι δεν θα διατεθούν συμπληρωματικές πιστώσεις, ενώ τα προγράμματα εφημεριών θα αναπροσαρμόζονται στο ύψος της εγκεκριμένης πίστωσης) θα πρέπει να αναφερθούν και οι συνεχιζόμενες ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά κάθε είδους που μας ανησυχούν παρά το ότι δεν έχουν γίνει εμφανείς (έξω από το νοσοκομείο) μέχρι σήμερα.

Αυτό οφείλεται στις ακραίες προσπάθειες Διοίκησης και Προσωπικού, και βέβαια δεν ξέρουμε μέχρι πότε θα αντέξουμε και σε αυτόν τον τομέα.

Δυστυχώς, η λογική των περικοπών χρηματοδότησης στο χώρο της υγείας, έτσι όπως τουλάχιστον εφαρμόζεται μέχρι τώρα, οδηγεί σε μεγάλη έκπτωση των Υπηρεσιών προς τους πολίτες και αυτό σήμερα προκαλεί κινδύνους αλλά και μέσο-μακροπρόθεσμα θα έχει άσχημες συνέπειες.

Έτσι, σύντομα θα δούμε (αν και δεν το ευχόμαστε) να λείπουν πολλές ειδικότητες από τις εφημερίες, να υπάρχει αδυναμία αντιμετώπισης πολλών περιστατικών, με άμεση συνέπεια την αύξηση των διακομιδών προς άλλα νοσοκομεία, αλλά και την ανάγκη των πολιτών να απευθύνονται σε πολλές περιπτώσεις σε δομές άλλων πόλεων με δικά τους μέσα και έξοδα.

Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει: Σε μείωση των ποσοστών έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης χρόνιων ασθενειών, στη συνεπακόλουθη αύξηση του αριθμού των σοβαρών περιστατικών, στο τελικό αποτέλεσμα της αύξησης της νοσηρότητας και θνητότητας με μείωση της ποιότητας ζωής και του μέσου όρου ζωής των πολιτών!

Εννοείται ότι, όλα αυτά θα προκαλέσουν κατακόρυφη αύξηση της τελικής δαπάνης για υπηρεσίες υγείας, αντίθετα με ότι ισχυρίζονται οι εμπνευστές των περικοπών! Έτσι, κάθε περικοπή στα στοιχειώδη που συναποτελούν το σύστημα υγείας προκαλεί σοβαρά προβλήματα, έως και μη διαχειρίσιμα. Πρέπει να σταματήσουν οι περικοπές από τους βασικούς και περισσότερο χρήσιμους τομείς του ΕΣΥ.

Με απλά λόγια

Όπως κάθε νοικοκυριό που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες ξεκινάει να κόβει από τα λιγότερο χρήσιμα (διασκέδαση, εκδρομές, αγορές ειδών λιγότερο αναγκαίων κλπ.) ώστε να συντηρήσει τα βασικά και αναγκαία (διατροφή, ρουχισμό, θέρμανση, εκπαίδευση κλπ.), έτσι και το σύστημα υγείας θα πρέπει να μην περικόπτει από τα χρήσιμα (εφημερίες, περίθαλψη, πρωτοβάθμια-δευτεροβάθμια νοσηλεία κλπ.), αλλά από τα άχρηστα, όπως πολυφαρμακία, αμαρτωλές προμήθειες εξοπλισμού, περιττή χρηματοβόρα γραφειοκρατία κλπ.

Οι περικοπές στις εφημερίες κανένα σημαντικό οικονομικό όφελος δεν θα έχουν, παρά μόνον τη συσσώρευση δεινών για τους ασθενείς. Αντίθετα, πολλά περισσότερα θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν για παράδειγμα με τη κατάργηση περιττών (όπως αποδεικνύεται καθημερινά) περιφερειακών και κεντρικών διοικητικών δομών που κανένα ουσιαστικό σκοπό δεν εξυπηρετούν, εκτός από το να αποτελούν έναν ζημιογόνο τελικά «μεσάζοντα» μεταξύ Υπουργείου και Νοσοκομείων. Και πολλά άλλα ακόμη.

Ζητάμε την επαρκή
χρηματοδότηση για:

Ασφαλή και πλήρη προγράμματα εφημερίας. (προγράμματα που θα προβλέπουν την ύπαρξη γιατρών βασικών ειδικοτήτων - πχ Παθολόγου, χειρουργού, παιδιάτρου, καρδιολόγου, ορθοπαιδικού, Εργαστηριακών γιατρών κλπ- για όλες τις ημέρες του μήνα)

Την πρόσληψη όλου του αναγκαίου Ιατρικού και μη προσωπικού για την πλήρη και εύρυθμη λειτουργία των: Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου, Κέντρου Υγείας Δυτικής Φραγκίστας και Περιφερειακών Ιατρείων, ΕΚΑΒ Ευρυτανίας

Τη χορήγηση όλων των αναγκαίων για τη δουλειά μας υλικών.

Δεν αποδεχόμαστε:

Την εφαρμοζόμενη μείωση των κονδυλίων εφημέρευσης, που προκαλεί περαιτέρω έλλειψη εφημερευόντων ειδικών γιατρών βασικών ειδικοτήτων για πολλές ημέρες κάθε μήνα.)

Την ανάθεση σε ειδικούς γιατρούς καθηκόντων άλλης ιατρικής ειδικότητας (γεγονός και παράνομο και επικίνδυνο) και την ανάθεση σε γιατρούς μη ιατρικών – αλλότριων καθηκόντων.

Ζητάμε τη συμπαράσταση και δραστηριοποίηση όλων των πολιτών, αλλά και όλων των φορέων και πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων της Ευρυτανίας, ώστε τα δίκαια και αναγκαία για το κοινωνικό σύνολο αιτήματά μας να μην πέσουν στο κενό.

Ζητάμε επίσης την κατανόηση του κοινού για τα προβλήματα και τις δυσκολίες στην εξυπηρέτησή του (οι οποίες κατά κύριο λόγο δεν οφείλονται στο προσωπικό, ιατρικό και μη).

Επίσης, υποσχόμαστε να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να μην κινδυνέψει ούτε μια ανθρώπινη ζωή στην άσκηση των καθηκόντων μας, έστω και κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες.