Κυριακή, 26 Μαΐου 2019

ev media-logo

Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική στον νομό Ευρυτανίας

Τα λιγοστά περιστατικά πυρκαγιών φέτος το καλοκαίρι στον νομό δεν προκαλούν εφησυχασμό στους άνδρες της πυροσβεστικής.

pyrosvestika oximata


Την ώρα που μόνο το τελευταίο τριήμερο έχουν εκδηλωθεί συνολικά 300 (!) πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια και περιοχές -όπως η Χίος- βιώνουν ανυπολόγιστη οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή, η απουσία σοβαρών περιστατικών στον νομό Ευρυτανίας φέτος δεν θα πρέπει να επαναπαύει ασφαλώς κανέναν.

Τα «Ευρυτανικά Νέα» επικοινώνησαν με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρπενησίου, επιπυραγό Σταύρο Φακίτσα και ζήτησαν την άποψη του επί του θέματος και του κατά πόσο η πυροσβεστική έχει τα μέσα για να αντιμετωπίσει τυχόν μεγάλες πυρκαγιές στον νομό.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Π.Υ, από εδώ και στο εξής απαιτείται η πλέον μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα όλων, καθώς «στατιστικά οι περισσότερες φωτιές εκδηλώνονται στην περιοχή μας τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, πλην του 2008, όπου λόγω ξηρασίας και ζέστης ξεκίνησαν νωρίτερα».

Οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει μέχρι τώρα (κατά τους θερινούς μήνες) στον νομό μας οφείλονται, σύμφωνα με τον κ. Φακίτσα, κατά το μεγαλύτερό τους ποσοστό σε κεραυνούς, αντιμετωπίζονται όμως άμεσα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις πριν προλάβουν να πάρουν διαστάσεις.

Μόλις την περασμένη Κυριακή 19 Αυγούστου εκδηλώθηκαν, εξαιτίας κεραυνών όπως φαίνεται, δύο πυρκαγιές σε Παυλόπουλο και Στένωμα, τις οποίες οι άνδρες της Π.Υ Καρπενησίου κατάφεραν να θέσουν σύντομα υπό έλεγχο.

«Συνηθισμένες οι ελλείψεις»

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο ερώτημα περί πιθανών ελλείψεων σε επίγεια μέσα, καθώς τις χαρακτηρίζει «συνηθισμένες, χωρίς να προκαλούν ανησυχία»· ο στόλος της Π.Υ Καρπενησίου αποτελείται από 10 οχήματα, εκ των οποίων τα 6 προορίζονται για αντιμετώπιση πυρκαγιών σε δασικές εκτάσεις, τα 2 είναι επιβατηγά, ένα επιχειρεί μόνο μέσα στην πόλη και ακόμη ένα είναι διασωστικό.

Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Φουρνάς, από την άλλη, στη μάχη ενάντια στις φωτιές έχει να επιδείξει 3 οχήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται για δασικές πυρκαγιές.

Βέβαια, όπου κρίνεται αναγκαίο και οι συνθήκες το επιτάσσουν, στέλνονται ενισχύσεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπου μαίνονται πυρκαγιές· το περασμένο Σάββατο 18 Αυγούστου, μας λέει ο κ. Φακίτσας, αναχώρησε από το Καρπενήσι πυροσβεστικό όχημα με προορισμό την Άνδρο, για να συμβάλλει στην κατάσβεση του πύρινου μετώπου στα ΝΑ του νησιού.

Για ακόμη μία φορά, τέλος, ο διοικητής της Π.Υ Καρπενησίου εφιστά την προσοχή των πολιτών, οι οποίοι μόλις αντιληφθούν φωτιά δεν θα πρέπει να διστάσουν να τηλεφωνήσουν στο 199 για να ενημερώσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Να θυμίσουμε ότι η αντιπυρική περίοδος ισχύει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, διάστημα κατά το οποίο απαγορεύεται «…οποιαδήποτε καύση στα δάση, τις δασικές χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις που βρίσκονται σε βραχώδεις ή πετρώδεις περιοχές, σε πεδινά ή ανώμαλα εδάφη και λόφους του νομού Ευρυτανίας». {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Υπερωρίες και νυχτερινή εργασία

Εντωμεταξύ, ανακοινώθηκε η συγκρότηση συνεργείων υπερωριακής απασχόλησης, εργασίας κατά τις νυχτερινές ώρες καθώς και εργασίας κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες για το εποχικό πυροσβεστικό προσωπικό της Π.Υ Καρπενησίου και Π.Κ Φουρνάς, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

Τα παραπάνω αφορούν συνολικά 7 άτομα στην Π.Υ Καρπενησίου και ακόμη 1 στο Π.Κ Φουρνάς· η υπερωριακή απασχόληση καθορίστηκε μέχρι τις 10 ώρες συνολικά για κάθε άτομο ενώ η νυχτερινή εργασία κατά τις εργάσιμες ημέρες και η εργασία κατά τις Κυριακές και τις εξαιρέσιμες ημέρες δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 45 ώρες συνολικά κατ’ άτομο.

…και απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση

Εντωμεταξύ, έκτακτα μέτρα για να αποφευχθούν και νέες πυρκαγιές αποφάσισε να πάρει η κυβέρνηση. Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο υπουργός κ. Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε την απαγόρευση της κυκλοφορίας στα δάση μετά τη δύση του ηλίου· το μέτρο θα ισχύσει τουλάχιστον για όσες ημέρες συνεχίσουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι και ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών παραμένει αυξημένος.