Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019

ev media-logo

Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας. Επιχορήγηση συλλόγων. Τρεις πολιτιστικοί σύλλογοι μοιράστηκαν 8.000 ευρώ

Σε καιρούς μεγάλης οικονομικής κρίσης, η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας βρίσκει λεφτά και επιχορηγεί πολιτιστικούς και άλλους συλλόγους. Με τις τελευταίες αποφάσεις, τις οποίες υπογράφει ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Βασίλης Καραμπάς, δόθηκαν 8.000 ευρώ σε τρεις συλλόγους.

antamwma evrytanwn anatoliki fragkista

Καλοκαίρι 2007. Αντάμωμα Ευρυτάνων στην Αν. Φραγκίστα, με διοργανώτρια την ΟΕΣ.


 

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι υπάρχει ένα νομικό ζήτημα. Η επιχορήγηση απαγορεύεται σε συλλόγους που δεν έχουν έδρα την Ευρυτανία.

Επιτρέπεται όμως η... συνδιοργάνωση εκδηλώσεων και με αυτό το νομικό "παραθυράκι" είναι δυνατή η χρηματοδότηση τόσο από την Περιφέρεια, όσο και από τους δήμους.

Οι σύλλογοι της Ευρυτανίας, κυρίως, δραστηριοποιούνται τους καλοκαιρινούς μήνες επειδή τότε ο κόσμος είναι και πάλι στα χωριά τους. Κάθε καλοκαίρι συνεπώς "τρέχουν" πολλά αιτήματα για έμμεση χρηματοδότηση.

Με την πρακτική των φορέων να επιχορηγούν τους συλλόγους, από κονδύλια του Έλληνα φορολογούμενου, δεν συμφωνούν όλοι, κυρίως τώρα πια λόγω της οικονομικής κρίσης. Πολλοί θεωρούν "πεταμένα λεφτά" τις συνδιοργανώσεις εκδηλώσεων. Βέβαια, εξαρτάται και από τις εκδηλώσεις.

Οι σύλλογοι που χρηματοδοτήθηκαν

Πρόσφατα η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας αποφάσισε και διέθεσε συνολικά 8.000 ευρώ σε τρεις συλλόγους για εκδηλώσεις, στις οποίες η ίδια ήταν συνδιοργανώτρια αρχή. Οι εκδηλώσεις και οι σύλλογοι που επιχορηγήθηκαν είναι οι παρακάτω:

1. Με 3.000 ευρώ χρηματοδοτήθηκε -μετά από ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Στερεάς Ελλάδας- ο "Σκακιστικός Όμιλος Καρπ̟ενησίου" για τη διοργάνωση του 2ου Πανελλήνιου Σκακιστικού Τουρνουά Καρπενησίου, με διεθνή αξιολόγηση, που θα διεξαχθεί στο Καρπενήσι από τις 31 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου με τίτλο "2ο OPEN CHESS TOURNAMENT- ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ 2012».

Για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, συνδιοργανωτής εμφανίζεται και ο δήμος Καρπενησίου, παρέχοντας ένα ποσό της τάξης των 1.000 ευρώ.

2. Με 3.000 ευρώ επιχορηγήθηκε η Ομοσπονδία Ευρυτανικών Συλλόγων (ΟΕΣ) για την "Συνδιοργάνωση της Π.Ε. Ευρυτανίας με την Ομοσπονδία Ευρυτανικών Συλλόγων για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την διάδοση των εθίμων της περιοχής μας". Τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για την εκτύπωση προσκλήσεων, προγράμματος, φακέλων και έκδοση πρακτικών.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει επιχορηγηθεί επιπλέον με 1.500 ευρώ για την κάλυψη κάποιων εξόδων από τον δήμο Αγράφων.

3. Τέλος, με 2.000 ευρώ επιχορηγήθηκε ο σύλλογος "Η ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ" για την "Συνδιοργάνωση της Π.Ε. Ευρυτανίας με το Σύλλογο Ευρυτάνων "Η ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ με θέμα “Προοπτικές Αξιοποίησης του Κρικελλοπόταμου και του Φαραγγιού Πανταβρέχει”, εκδήλωση η οποία έγινε πρόσφατα στη Ροσκά. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την έκδοση των πρακτικών του συνεδρίου.

Και η συγκεκριμένη εκδήλωση χρηματοδοτήθηκε με 500 ευρώ επιπλέον από τον δήμο Καρπενησίου.

Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις πράγματι άξιζαν τη βοήθεια του κράτους;

Η εκδήλωση του Σκακιστικού Ομίλου Καρπενησίου που ξεκινά τέλος του μήνα, αποτελεί μια από τις πολύ σημαντικές εκδηλώσεις σκακιού στη Στερεά Ελλάδα, στο συνέδριο για το Πανταβρέχει εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα, ενώ και η εκδήλωση της ΟΕΣ στη Σωτήρα Αν. Φραγκίστας ήταν άκρως ενδιαφέρουσα.